Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vermeltfoort en Neefjes Europees strandkampioen

Zondag 11 december 2022

Offroad - Coen Vermeltfoort bij de mannen en Tessa Neefjes bij de vrouwen zijn in het Franse Duinkerke Europees Strandkampioen geworden. Vermeltfoort schudde in de sprint de Belg Timothy Dupont en de onttroonde Fransman Samuel Leroux van zich af. Tessa Neefjes verraste bij de laatste strandopgang naar de finish Nina Kessler.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Het was zwaar, koud, zo rond het vriespunt, dus het was voor iedereen afzien, maar ik ben niet minder gelukkig’’, reageerde Coen Vermeltfoort na het behalen van zijn eerste Europese strandtitel. De 34-jarige coureur van VolkerWessels maakte tijdens de eerste passage op de Place du Centenaire langs het strand van Duinkerke deel uit van een kopgroep van zestien man.

De groep brokkelde in de tweede ronde af tot een leidersgroep van acht bikers met verder de Belgische strandkampioen Timothy Dupont (Bingoal Pauwels Saucs), Jasper Ockeloen (Sockeloen), de uittredend Europees strandkampioen Samuel Leroux (Go Sport Roubaix Lille Metropole), Tibor Zwaan (Koerspret/Wikkit), Stijn Appel (ABLOC CT), de Belg Joseph Thomas (Mirvena Cycling Team) en Bruno van Beek (Going Dutch Bike Academy). Nationaal strandkampioen Rick van Breda (Beukers-Milremo) moest afhaken. De uit de kopgroep weggevallen Ronan van Zandbeek (Team Invicta), Richard Jansen (Team de Online Drogist-AGU) en Jules de Cock (Beat Cycling Club) vochten een vergeefse strijd om nog in de wielen van de leiders te geraken. De acht draaiden op het geplaveide strand de grote molen en lieten de carrousel goed ronddraaien. Ook na de allerlaatste strandafgang bleven de acht met de knokkende Bruno van Beek in het laatste wiel bij elkaar.

Coen Vermeltfoort spurtte als eerste de strandopgang op naar de boulevard en liet zich niet meer achterhalen door Timothy Dupunt en Samuel Leroux. ‘’Het was een pittig koersje in mijn eerste strandrace van het seizoen. Ik heb na het wegseizoen alleen nog een Grand Fondo gereden in Dubai en verder vooral rust gehouden. Duinkerke was voor mij de eerste grote krachtmeting. Dus was het afzien, heb zelfs nog even een bloedsmaak moeten verwerken. Op de momenten dat ik voorin moest zitten zat ik er bij de op- en afgangen bij. Ik wilde vooral uit de problemen te blijven zodat ik zo min mogelijk energie hoefde te verspillen. Ik voelde op de eerste twee passages op de boulevard dat ik al de betere was, dus was het attent in de groep blijven en bij de laatste opgang te vertrouwen op mijn sprint ondanks dat Dupont, toch ook een rappe, erbij zat’’, aldus de kersverse Europese strandkampioen. Coen Vermeltfoort, ook nationaal Gravelkampioen en een aantal wegoverwinningen, hoopt zijn Europese trui ook zichtbaar te tonen op de Nederlandse stranden. ‘’Dat zal met de verplichtingen van de ploeg met trainingsweekenden en een trainingskamp in Spanje met de ploeg niet meevallen. Ik hoop dat ik Egmond nog kan regelen om erbij te zijn, maar tijdens het NK zitten wij in Spanje. Het zou mooi zijn als ik nog een paar strandraces kan meepakken.’’

Tessa Neefjes

Nina Kessler leek bij de vrouwen in een zetel naar de Europese strandtitel te snellen, maar net voor de laatste opgang naar de finish werd de renster van Team BikeExchange – Jayco bijgehaald door Tessa Neefjes. Neefjes zette in de laatste opgang naar de finish door het mulle zand nog even aan en snelde vervolgens kraaiend van geluk naar de overwinning. ‘’Ik lag in Houffalize voor de Gravel World Series ook drie minuten achter. Dat was een koers over 30 kilometer, maar in de laatste klim haalde ik de koploopster in, terwijl de speaker dit ook niet meer had verwacht in de eindsprint’’, wees Tessa Neefjes ook op de speaker in Duinkerke die Nina Kessler aanwees als winnares. ‘’Ik sloot vlak voor de technische passage naar de finish bij Nina aan waarop we bij de opgang samen door het losse zand naar de boulevard reden en daar kon ik net het verschil maken. Het was een rommelige race, want in Nederland hebben wij bij de vrouwen onze eigen race, maar in België starten we samen met de mannen, dus dat was best wel een chaos. Na het eerste keerpunt zat ik met Nina in een groepje van zeven man, maar één van die mannen had mij van mijn fiets gereden. Ik viel over de kop waardoor ik uit het groepje achterop was geraakt. Het werd een wedstrijd in een wedstrijd. Net als in Houffalize dacht ik: Tes lekker met de focus erop door blijven rijden, want Nina zou ook zomaar door een val of zoiets stil kunnen vallen. Ik had het niet meer verwacht, maar ik zag de quad voor me rijden en dacht toen nu de Dood of de Gladiolen of ik er nog kon komen. Het bleek een perfecte timing’’, aldus de Noord-Hollandse. Tessa Neefjes (26) uit Wervershoof kent overigens een geweldig seizoen, want naast de drie overwinningen in de Gravel World Tour Series in het Belgische Houffalize, het Franse Milau en in de Gravelrace Veenhuizen, de Veldslag van Norg en de strandrace onlangs in Noordwijk, werd zij op 25 september in Gasselte Nederlands kampioen MTB Marathon. ‘’Deze Europese titel is de Kers op de Taart van een geweldig seizoen.’’ De renster van Giant-Liv wil haar trui in de strandraces zoveel mogelijk laten zien met als eerste race Egmond-Pier-Egmond op zaterdag 7 januari aanstaande.

Uitslag EK Beachrace Duinkerke (Fr.): 1. Coen Vermeltfoort (VolkerWessels, Vlijmen) 50 kilometer in 1.27,40, 2. Timothy Dupunt (Bingoal Pauwels Sauces, België), 3. Samuel Leroux (Go Sport Roubaix Lille Metropole, Frankrijk), 4. Jasper Ockeloen (Sockeloen, Amstelveen), 5. Stijn Appel (ABLOC, Spanbroek), 6. Tibor Zwaan (Koerspret/Wikkit, Egmond aan Zee), 7. Joseph Thomas (Mirvena Cycling Team, België), 8. Bruno van Beek (Goining Dutch Bike Academy, Egmond aan Zee), 9. Richard Jansen (Team De Online Drogist-AGU), 10. Ronan van Zandbeek (Invicta, Schijndel), 11. Daan van Sintmaartensdijk (VolkerWessels, Zuidland), 12. Rick van Breda (Beukers-Milremo, ’t Zand), 13. Roy Beukers (Milremo-Beukers Biketeam.NL, Petten), 14. Jules de Cock (Beat Cycling Club, Eindhoven), 15. Bram Imming (Team de Online Drogist-AGU, Egmond Binnen), 19. Ramses Bekkenk (Noordbikers, Alkmaar). Vrouwen: 1. Tessa Neefjes (Giant-Liv, Wervershoof), 2. Nina Kessler (Team BikeExchange-Jayco, Velservroek), 3. Veronique Florizoone (Grandfondoteam.be, België), 4. Joyce Vanderbeken (Bike Advice, België), 5. Michelle de Graaff (AR & TV De Adelaar, Ned.), 6. Barbara Tesselaar-Zutt (WV Noord-Holland, Waarland), 7. Rozanne Slik (KMC MTB Team, Bergen). 

Foto's: © KMC Team



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl