Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Evert de Rooij: Stormachtige tijden

Maandag 04 november 2013

Blog - We beleven stormachtige tijden, ook in de wielersport. Hoewel er alleen nog maar in verre, warme streken op de weg gefietst wordt, van Taihu Lake tot Curaçao, valt er ook in Europa nog het nodige te beleven. Zo zijn de veldrijders al een tijdje in hun element en worden er ook op de baan heel wat rondjes gedraaid. De Zesdaagse van Amsterdam behoort bijvoorbeeld inmiddels alweer tot het verleden. De Belgen Van Hoecke en De Ketele gingen op de laatste avond met de eer strijken, maar hun Nederlandse rivalen maakten er zes avonden lang een interessant spektakel van. We zitten een beetje in een tussenfase: de oude kanonnen zijn zo langzamerhand afgezwaaid – Peter Schep werd in Amsterdam met een terecht eresaluut door collega’s en publiek uitgezwaaid – en een nieuwe pikorde onder de aanstormende talenten is er nog niet. En dus kunnen de oranje jonkies maar beter bij de les zijn deze winter.

 

Dames op leeftijd

In het Wereldbekercircuit en bij titeltoernooien blijken de Nederlandse talenten het op de piste trouwens verrassend goed te doen. Ellis Ligtlee en Matthijs Büchli slaagden er zelfs in om zich tussen de genomineerden te wurmen bij de Verkiezing van de Renners van het Jaar, maar daarover straks meer. Ook Lars van der Haar is kandidaat voor die titel. En als hij nog even op dezelfde voet doorgaat als waarmee hij deze crosswinter is begonnen, dan is hij nog een echte kandidaat ook. Lars heeft zelfs een paar Vlaamse dames op leeftijd zo gek gekregen dat zij een heuse fanclub voor hem hebben opgericht.

 

Knuffelbeest

Een dapper initiatief, want het Vlaamse voetvolk dat de crossen frequenteert is over het algemeen niet zo genuanceerd als het op supporteren aankomt. Richard Groenendaal, die nog twee maanden ploegleider is van Van der Haar, kan daar staaltjes over vertellen. Maar Van der Haar is natuurlijk wel een echt knuffelbeest en misschien vinden de Vlamingen het wel mooi dat zo’n Ollander het veldrijden wat internationale allure geeft. Wij koesteren toch ook de schaats-Belg Bart Swings? Mogelijk vergaat het lachen hen op den duur, als ook Van der Poel en Teunissen hun modderfeestjes komen versjteren. Swings moet tenslotte ook niet het lef hebben om Kramers karretje in Sotsji in de poep te rijden!

 

Rasmussen & Tinkov

Michael Rasmussen verstjeert in elk geval het leven van steeds meer ex-collega’s. De Deen is een vat vol rancune en hij gooit steeds meer met modder. In zijn net verschenen biografie praat hij zijn landgenoten Bjarne Riis en Ryder Hesjedal aan de galg, maar ook zijn Rabo-maten van 2007 krijgen weer een veeg uit de pan. Oleg Tinkov, de gehaaide Russische oligarch die de Abrahomovic van het wielrennen wil worden, profiteerde van de nieuwe onrust rond Riis door zijn vriendjes bij La Gazzetta dello Sport in te fluisteren dat hij de boedel van de Deen voor een slordige zeven miljoen had overgenomen. In Madrid zal ten huize van Contador wel even geschrokken zijn, want Tinkov en Contador zijn bepaald geen vrienden. Maar vanuit de hoek van Saxo Bank werd dit opzetje (voorlopig?) getackeld.

 

Grand Départ Utrecht

Een ander opzetje kwam er vanuit Curaçao, waar Jan Janssen, ambassadeur van het Grand Départ in Utrecht, samen met andere Tourwinnaars als Bernard Hinault, Pedro Delgado en Joop Zoetemelk zich als gast liet fêteren door Leo van Vliet en Telegraaf-journalist Raymond Kerckhoffs. Dit jaarlijkse wielerfeestje dat rond de Amstel Curaçao Race wordt opgetuigd, produceert ook altijd wat halve en hele primeurs. Dit keer was het gek genoeg het AD, de concurrent van de Telegraaf, die er met de vetste kluif vandoor ging. Jan Janssen liet in een ‘exclusief interview’ duidelijk blijken dat de race om het Grand Départ 2015 allang gelopen was. C’est Utrecht qui a gagné!

 

Wolfsen over de streep

Op het stadhuis in Utrecht schrokken ze zich een alpinopet, want er waren nog wat achterkamertjesgevechten te leveren om iedereen binnen de Tourboot te krijgen. Initiatiefnemer Jeroen Wielaert werd vanuit zijn Reviaanse herenkamer in Zeeland naar het front geroepen om het brandje te blussen. Maar al dat gedraai en halve ontkennen werd steeds minder geloofwaardig. Het zou mij niks verbazen als Prudhomme zijn bon ami Janssen heeft ingefluisterd om maar eens wat stampij in de pers te maken om Wolfson cum suis definitief over de streep te jagen. Hetgeen overigens geschiedde. Mission accomplished!

 

Renners van het Jaar: soap

Rest ons nog wat commentaar te leveren op de soap die de Verkiezing van de Renners van het Jaar zo langzamerhand begint te worden. Nadat Niki Terpstra vorig jaar de lont aan het kruitvat stak - en zich naar daarbij vooral in zijn eigen voet schoot: met de nieuwe wind die er in de nominatiecommissie waait komt hij nooit meer in aanmerking voor de titel – kwam er nu een rijtje genomineerden uit waar ik geen touw meer aan kan vastknopen. Het lijkt mij de hoogste tijd voor een heroriëntatie. Waarom niet meer categorieën invoeren en uit alle genomineerden dan ook nog één overkoepelende echte Renner van het Jaar kiezen?Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl