Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Appel en Markus winnen Egmond-Pier-Egmond

Zaterdag 07 januari 2023

Offroad - Stijn Appel heeft de 22e editie van de Egmond-Pier-Egmond op zijn naam geschreven. De Noord-Hollander uit de continentale wielerformatie van ABLOC  behaalde na een indrukwekkende solo op de Champs-Elysées van Egmond aan Zee zijn allereerste strandoverwinning. Riejanne Markus begon het jaar 2023 bij de elite-vrouwen eveneens uitstekend door op de boulevard Pauliene Rooyakkers achter zich te laten.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Ik ben eigenlijk al snel weggereden omdat ik wist dat ik het van mijn sprint zeker niet moest hebben’’, verklaarde Stijn Appel zijn vroege vlucht. ‘’Ik ben eerst solo weggereden, toen kwamen er nog twee achter mij aan. Op het moment dat we bij Wijk aan Zee het strand weer opkwamen waren we nog met z’n tweeën over. Ik ben daar bij het hotel eigenlijk meteen weggereden en ben vooruit gebleven, heb geprobeerd 55 kilometer per uur te blijven rijden. Het was belangrijk dat ik dit ging volhouden zodat de achtervolgers niet meer snel terug zouden komen. Ik reed met 48 tanden voor en heb de molen zo hard mogelijk laten draaien.’’

Na wat schermutselingen van trokken Siebren Welling, Thijs Zonneveld en Stijn Appel richting Noorder-Pier flink door om in goede positie het strand af te gaan. Stijn Appel, uit de ploeg van teammanager Paul Tabak, had bij de afgang een flink gat geslagen om strandbikers als Jasper Ockeloen en de Belg Timothy Dupont (tweevoudig winnaar in Egmond) van zich af te houden. Appel, de man uit Spanbroek, kwam ook als eerste boven bij de strandopgang van Wijk aan Zee en stortte zich vervolgens bij het Strandhotel Het Hoge Duin naar beneden om tempo te maken richting de technische opgang bij Castricum. Het verschil bedroeg 18 seconden op een groep van circa twintig achtervolgers. Eenmaal naar beneden te zijn gereden, trok Stijn Appel zich diep in de beugels, zette een paar tandjes bij en liet zich niet meer achterhalen. De Belgische strandkampioen Jordi Warlap en diens landgenoot Thomas Joseph completeerden het podium. ‘’Ik heb een paar keer op het podium gestaan op het strand, maar dit was de eerste strandoverwinning, en dan nog wel in Egmond. Egmond was destijds mijn eerste strandrace, die ik heb gereden. Het is de grootste strandrace van Nederland, dus dit was voor mij een heel mooie overwinning. Bovendien in mijn regio ook heel speciaal. Het is een mooie start om het seizoen met een overwinning te beginnen. Ik denk dat de vorm goed is, ga nu op de weg kijken wat ik kan doen in de klassiekers. Ik wil gewoon wedstrijden, met name in de heuvels van Limburg en de Ardennen, gaan winnen, dus we gaan het zien.’’

Riejanne Markus

Riejanne Markus (Team Jumbo-Visma) zegevierde op de boulevard in Egmond aan Zee door in haar kielzog Pauliene Rooijakkers van zich af te houden. Europees strandkampioene Tessa Neefjes finishte als derde. ‘’Egmond had ik nog niet op mijn lijstje staan, dus was deze overwinning wel heel speciaal’’, straalde de nationaal wegkampioene. ‘’Pauliene (Rooijakkers, DR) en ik spraken elkaar voor de start om er een mooie wedstrijd van te maken. We hebben gelijk met z’n tweeën vol gas gegeven en uiteindelijk haalde de businessgroep ons in. Dat was op zich ook wel in ons voordeel. We zaten in de luwte en het tempo lag ook wat hoger.’’ De kopgroep van circa twintig rensters met onder anderen Roxanne Knetemann (winnares in 2013), Tessa Neefjes, Rozanne Slik, voormalig Europees strandkampioene Pauliena Rooijakkers en Eva Buurman, werd nabij Castricum richting Noorder-Pier ingelopen door de businessgroep met de voormalige profs Laurens ten Dam en Thomas Dekker aan de kop. Pauliena Rooijakkers (Canyon-SRAM) en Riejanne Markus kwamen als eersten het strand opdraaien richting Wijk aan Zee. Pauliena Rooijakkers leek na de afgang bij Wijk met de grote molen op te gaan voor de overwinning, maar eenmaal in het zicht van de Vuurtoren in Egmond, kwam de Brabantse in een kuil ten val, viel zij voorover in de Noordzee, waarop Riejanne Markus vrij spel kreeg op weg naar de overwinning. Toch kwam Rooijakkers door een hapering van Markus bij de laatste strandopgang nog heel dichtbij, maar Markus hield de voorsprong tot op de streep. ‘’Het keerpunt bij de Noorder-Piert was beslissend, want Pauliene en ik kwamen daar als eersten weer het strand op. Dat punt ging heel goed bij mij, alleen bij de tweede en derde afgang had ik een beetje last van achterblijvers terwijl Pauliene daar net wat beter doorheen kwam. De eerste keer kon ik terugkomen, maar de tweede keer bij Castricum had ik daar meer moeite mee. Maar toen maakte Pauliene een foutje bij het water waarbij zij ten val kwam waarop ik mijn kans heb gegrepen en ben gedemarreerd. Bij de laatste opgang ging het bij een val nog bijna mis, waarop zij weer super dichtbij kwam, dacht nog even dat ik toch ging verliezen, maar het bleek op de finish net genoeg. Deze overwinning is heel mooi, speciaal ook, want Egmond heeft de grootste strandrace van Nederland. Ik ga morgen (zondag) met mijn vriend Jasper (Ockeloen, DR) voor acht dagen naar Alicante in Spanje en daarna gelijk twee weken op trainingskamp met de ploeg. Ik wil daar een goede basis leggen voor het seizoen en hoop dat er dan weer een paar mooie uitslagen zullen volgen. De belangrijkste doelen zijn de tijdritten, vind ik het leukste om te rijden, en daarnaast hoop ik in een grote ronde, zoals de Vuelta in mei, een goed klassement te kunnen rijden en vervolgens zien we wel verder’’, aldus Riejanne Markus.

Uitslag 22e Egmond-Pier-Egmond: 1. Stijn Appel (Heerlen) 38 kilometer in 1.03,20 uur, 2. Jordi Warlop (Rumbeke, B.), 3. Thomas Joseph (Kemmel, B), 4. Jasper Dejaegher (Gistel, B.), 5. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 6. Tibor Zwaan (Egmond aan Zee), 7. Pascal Eenkhoorn (Lanaken, B), Samuel Leroux (Calais, Frankrijk), 9. Bruno van Beek (Egmond aan Zee), 10. Ivar Slik (Bergen, N-H).

Vrouwen: 1. Riejanne Markus (Amstelveen), 2. Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 3. Tessa Neefjes (Wervershoof), 4. Marielle Trouwborst (Zoetermeer), 5. Michelle de Graaf (Alkmaar), 6. Eva Buurman (Hoorn), 7. Meis Poland (Warmenhuizen), 8. Rozanne Slik (Bergen N-H), 9. Maud Rijnbeek (Limmen), 10. Alieke Hoogenboom (Roelofarendsveen)

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl