Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Appel wint op strand van Scheveningen

Zondag 12 februari 2023

Offroad - Stijn Appel heeft de smaak te pakken, want na Egmond-Pier-Egmond zegevierde hij ook in de MTB Beachrace Scheveningen. De Noord-Hollander uit de continentale wielerploeg van ABLOC won uit een kopgroep van zes man de sprint van achtereenvolgens Thijs Zonneveld, Rick van Breda, Tijl Pauwels, Jasper Ockeloen en de wat achtergebleven Jules de Cock. Mariëlle Trouwborst soleerde bij de vrouwen naar de overwinning.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Dit is mooi, na Egmond is dit mijn tweede strandoverwinning na elkaar’’, straalde Stijn Appel van oor tot oor. ‘’Ik denk dat ik heb laten zien dat ik voor dit seizoen goed in orde ben en wil dat ook op de weg laten zien. Het wordt mijn derde seizoen als wegwielrenner, daarvoor deed ik vooral aan mountainbiken. De handigheid op de fiets heb ik, dus ik ben benieuwd wat ik dit jaar zal brengen. We vertrekken woensdag met ABLOC naar Lloret, dus geen NK op het strand voor mij. We gaan twaalf dagen in Spanje trainen en dan begint op 4 maart met De Ster van Zwolle het wegseizoen. Na de Ster, de Omloop Rucphen en de Ronde van Drenthe.’’

Lekke banden

Coen Vermeltfoort trok de groep in de MTB Beachrace Scheveningen over 54 kilometer vanaf Scheveningen Haven-Noord naar Katwijk direct na het startschot op een lint, maar de Europees strandkampioen kwam met de fiets aan de hand al snel terug naar start en finish. ‘’Een lekke band’’, baalde de Brabander zoals ook Tibor Zwaan, Bram Imming en meerdere strandbikers. ‘’Dan kan je wel een shot geven, maar dan lig je meteen een minuut achter zonder ooit bij de kopgroep terug te kunnen komen. Ik ga me voor De Ster van Zwolle op zaterdag 4 maart nu maar met de ploeg voorbereiden op het trainingskamp in Spanje. Ik wil goed zijn in De Ster, drie keer winnen zou mooi zijn’’, uitte Coen Vermeltfoort de teleurstelling van zich af. Intussen formeerde zich een nabij Katwijk een kopgroep van zes man met daarin Stijn Appel, Thijs Zonneveld (Beat Cycling), nationaal strandkampioen Rick van Breda (Team Beukers), de Belg Tijl Pauwels (Van Gorp Projects Cycling Team Zandhoven), Jasper Ockeloen (Team Sockeloen) en Jules de Cock (Beat Cycling). De groep werd bij de eerste passage van start en finish op ruim één minuut gevolgd door Bruno van Beek (Going Dutch), Joost Nat (Pride Capital Partners), Jordy Buskermolen (Theo Schilder), Gerben Mos (MKC) en Martins Pluto (ABLOC). De zeer ervaren Ramses Bekkenk (KMC) en jonkie Jim Kes volgden iets verder weg. De zes koplopers bleven bij elkaar tot aan de sprint. Bij de strandopgang zette Stijn Appel in een zinderende eindsprint over links aan, Rick van Breda kwam er overheen, maar Thijs Zonneveld schoot als een duveltje uit een doosje naar voren, leek op weg naar de overwinning. Doch in de scherpe bocht naar rechts door het mulle zand kwam hij met naast zich Rick van Breda klem te zitten en flitste Stijn Appel er aan de buitenkant op volle snelheid voorbij. ‘’Bij het keerpunt (nabij bij de steile duinovergang bij Katwijk, DR) zijn we met zes man weggereden en bij elkaar gebleven. Bij de tweede keer in Katwijk reed Jasper weg en zijn Thijs Zonneveld en ik ernaar toegereden, maar uiteindelijk kwam alles weer bij elkaar. Ik heb nog een paar keer aangevallen, maar kwam tot de conclusie dat het wel eens een lange sprint kon gaan worden. Daar gokte ik op en die kwam er. Thijs en Rick zaten in de binnenbocht, had ook verwacht dat iedereen kort naar de bocht zou sturen, dus ik sneed de bocht iets wijder aan waardoor ik een mooie bocht kon rijden en mijn snelheid kon behouden en het laatste stukje nog kon sprinten naar de finish in plaats van vooruit proberen te harken.’’ Thijs Zonneveld uitte na de finish meteen zijn teleurstelling. ‘’Met een bocht naar de finish is het moeilijk sprinten, je zoekt de kortste weg, maar Rick volgde zijn spoor waardoor ik klem kwam te zitten. Voor de rest heb ik een fijne race gereden, beter dan in Renesse. Ik voel me fit. Na het strandseizoen ga ik gravelwedstrijden rijden, maar pak ik ook enkele wegwedstrijden mee.’’

Vrouwen

Mariëlle Trouwborst uit Zoetermeer soleerde bij de vrouwen in Scheveningen na drie overwinningen in de RegioBeachraces in het Zuid-Hollandse Ouddorp naar haar eerste grote strandoverwinning. ‘’Ik ben bezig aan mijn derde seizoen op de fiets, heb daarvoor hardgelopen. Ik ben heel blij met deze overwinning.’’ De Zoetermeerse zou zich aanstaande zondag in Wijk aan Zee graag willen mengen in de race om de nationale strandtitel. ‘’Daar denk ik voorlopig niet over, want het is de vraag wie er aan de start komen, zoals Pauliena Rooijakkers en Riejanne Markus. Natuurlijk wil ik meedoen voor het podium. Het is alleen jammer dat we tegelijkertijd starten tussen de mannen.’’ Alieke Hoogeboom finishte als tweede en Barbara Tesselaar passeerde de streep als derde. In de B-categorie (startlicentie mannen) spurtte Ron Boendemaker naar de overwinning, gevolgd door Wout Roos en John Roos.

Uitslag MTB Beachrace Scheveningen: 1. Stijn Appel (Heerlen), 2. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 3. Rick van Breda (’t Zand), 4. Tijl Pauwels (Meer, B.), 5. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 6. Jules de Cock (Eindhoven), 7. Martins Pluto (Den Haag), 8. Joost Nat (De Weere), 9. Bruno van Beek (Egmond aan Zee), 10. Jordy Buskermolen (Lisse), 11. Gerben Mos (Meppel), 12. Mike Kes (Volendam), 13. Bram Imming (Egmond-Binnen), 14. Roy Beukers (Petten), 15. Ramses Bekkenk (Alkmaar), 16. Glenn van Nierop (Wieringerwaard), 17. Martin Schuttert (Burgum), 18. Tom van den Kommer (Heiloo), 19. Job van der Wal (Bergen), 20. Henk Verdonk (Egmond-Binnen). Vrouwen: 1. Mariëlle Trouwborst (Zoetermeer), 2. Alieke Hoogenboom (Roelofarendsveen), 3. Barbara Tesselaar (Waarland), 4. Roxanne Slik (Bergen N-H), 5. Michelle de Graaf (Alkmaar). Categorie B mannen: 1. Ron Boendermaker (Egmond aan Zee), 2. Wout Roos (Middelharnis), 3. John Roos (Middelharnis). 

 

 

 Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl