Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: 'Hopen op tegenwind'

Zaterdag 09 november 2013

Blog - Fietsen blijft een aangelegenheid van wilde ideeën. Een belangrijk onderdeel ervan is dat ze in eerste instantie ontvangen worden als gekkenwerk. Deze opstelling gaat lang mee, tot het idee toch zo gek nog niet lijkt en zelfs een kans maakt op verwezenlijking. Typerend is dat het inzake fietsen vaak mannenwerk is, met flinke collectieven vol gekken. Zo is het natuurlijk ook met wat ik nu weer lees in de Provinciale Zeeuwse Courant: het NK Tegenwindfietsen moet traditie worden. Ben ik net bekomen van de tijding dat Utrecht de Tourstart van 2015 krijgt, komt dit nieuws er weer overheen. Om gek van te worden.

Een parcours is er al. Ik zie de heli’s er al boven hangen: de Oosterscheldekering. Het moet het toneel worden van een nog nooit vertoonde ‘oer-Hollandse-traditie’, net zo groot als de Elfstedentocht. In dit geval gaat het erom zo hard mogelijk tegen de wind in te fietsen op een ouderwetse herenfiets met terugtraprem. Tweehonderd deelnemers moeten het tegen elkaar opnemen op het traject van 8,5 kilometer, liefst met een briesende wind vol in het gelaat. Om het ludiek te houden mogen de fietsers niet dicht achter elkaar rijden. Ze moeten ook de hen aangeboden racepet constant op houden.

Gek genoeg is de gedachte ver van de Oosterscheldekering gerezen, namelijk op de burelen van het communicatiebureau Being There, tevens bedenker van de UNOX Nieuwjaarsduik in Scheveningen. Volgens communicator Robrecht Stoekenbroek lag het idee al een tijd op de plank. Het moet er nu dus maar eens van komen. Ik weet niet of de deelname wordt geopend voor meiden met goed gevulde bikini’s die worden afgebeeld op de voorpagina van de Telegraaf. Laat staan welke worst de deelnemers in dit geval wordt voorgehouden.

Stoekenbroek betoogt dat de Nederlandse wind fameus is als ‘Dutch Mountain.’ Daarom lag de keuze voor Zeeland en de Oosterscheldekering voor de hand voor het NK Tegenwindfietsen.  Vanaf zondag 17 november gaat het spannen. Dan zullen er geen rayonhoofden bijeen komen, maar gaat een speciaal aangestelde windmeester zijn vinger opsteken voor de windkracht. Bij windkracht zes is het zover. Dan verschijnt op facebook het magische startmantra: ‘We kriehen sturm’.  De eerste tweehonderd inschrijvers op de facebookpagina van het NKtegenwindfietsen zijn de gelukkigen. Prijs: eeuwige roem en misschien een worst.

In dezelfde PZC was naast dit geweldige idee ook het een en ander te doen over een nieuw initiatief van oud-renner Cees Bal. ‘Zeeland gaat voor een etappe’, luidde de kop boven een verhaal over een groep die wil proberen de Tour de France naar Zeeland te halen nu Utrecht startplaats is. Zo gek is dat niet, maar de Tour is ook in 2010 al door Zeeland gereden. De concurrentie komt in dit geval uit de richting van de Utrechtse heuvelrug. De Rhenense burgemeester Joost van Oostrum wil de Tour ook wel door zijn stad zien trekken na de beklimming van de lastige Col de Grebbe. Het is aan Christian Prudhomme om de beoordelen of er na de Grand Départ mogelijk twee ritten worden gereden door Nederland. Het wordt hopen op stevige tegenwindEerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl