Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kooij nipt geklopt in Brugge-De Panne

Woensdag 22 maart 2023

Elite men - Olav Kooij is tweede geworden in de klassieker Brugge-De Panne. De coureur uit de ploeg van Jumbo-Visma werd op de streep geklopt door de Belg Jasper Philipsen, maar bleef uit een kopgroep van vier Yves Lampaert (Soudal-Quickstep) en Frederik Frison (Lotto-Dstny) voor.

‘’Ik had natuurlijk graag gewonnen, want tweede worden is even balen, maar Jasper Philipsen was de sterkste’’, erkende Olav Kooij zijn meerdere in de Belg van Alpecin-Deceuninck.

Het peloton werd in de 211 kilometer (1.UWT) lange wielerklassieker, met veel regen, wind en vooral kou, in de De Moeren gebroken tot drie groepen. Vooraan waren er nog twintig renners over, die bij de laatste doorkomst in De Panne en met nog 50 kilometer voor de wielen de finale ingingen. Dat waren Fabio Jakobsen, Davide Ballerini, Yves Lampaert, Bert van Lerberghe (allen Soudal-Quickstep), Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), Jasper Philipsen, Jonas Rickaert (beiden Alpecin-Deceuninck), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Pascal Ackermann, Juan Sebastien Molano (beiden UAE Team Emirates), Arnaud Démare (Groupama – FDJ), Edward Theuns (Trek – Segafredo), Olav Kooij (Jumbo Visma), Simone Consonni (Cofidis), Stian Fredheim (Uno-X Pro Cycling Team), Frederik Frison (Lotto Dstny), Cedric Beullens (Lotto Dstny), Jonas Koch (BORA – hansgrohe), Luca Mozzato (Team Arkéa Samsic) en Bram Welten (Groupama – FDJ). Een groep met daarin acht sprinters, waarin Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Fernando Gaviria (Movistar) ontbraken. De Italiaan Mozzata kwam op 44 kilometer van de streep voor in de kopgroep ten val, maar de overige renners bleven wonderwel allemaal op de fiets. Na fietswisselingen van onder andere Philipsen, Molano, Marijn van den Berg en Yves Lampaert, demarreerde Yves Lampaert en kreeg met zo’n kleine 20 kilometer voor de wielen de sterke Jasper Philipsen en Olav Kooij in zijn wiel mee. Frederik Frison kon met een ultieme inspanning nog net aanpikken. Toen Soudal-Quickstep met Davide Ballerini, Bert van Lerberghe en Fabio Jakobsen de druk op de leiders, met daarin ploeggenoot Lampaert, de druk opvoerden, moesten Pascal Ackermann en later ook Dylan Groenewegen passen. De vier bleven voorop. Frison demarreerde, maar Philipsen counterde en ook de aanval van Lampaert werd afgeslagen door de man van Alpecin. Philipsen had vervolgens nog zoveel over dat hij Kooij, Lampaert en Frison in de sprint naar het tweede, derde en vierde plan verwees. ‘’Als je niet wint dan zijn er altijd scenario’s die beter hadden gekund, maar ik denk dat ik in de finale niet veel verkeerd heb gedaan. Ik dacht dat voor mij de koers er vanwege een lekke band bij de eerste doorkomst bij De Moeren op zat, maar ik kon toch nog terugkomen bij de eerste groep. Ik zat vervolgens goed mee en had ik in de finale ook nog de benen om de laatste slag te overleven. Jasper (Philipsen, DR) gaf het gevoel dat hij heel sterk was. Ik had achter hem het goede wiel te pakken, maar ik kon er helaas net niet meer overheen komen. Tweede worden blijft natuurlijk even balen, maar ik heb vooral een mooie koers gereden en zal morgen misschien meer tevreden zijn met de tweede plaats. De vorm van Parijs-Nice heb ik meegenomen naar Brugge-De Panne. Dat geeft zo wie zo vertrouwen voor Gent-Wevelgem’’, aldus Olav Kooij. Fabio Jakobsen won de sprint van de groep en werd vijfde. Marijn van den Berg reed zich nog net in de top-10. 

Foto: © SportfotoEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl