Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Zanetti wint EPZ Omloop van Borsele

Zaterdag 22 april 2023

Women - Linda Zanetti heeft 38e editie van de EPZ Omloop van Borsele voor elite-vrouwen op haar naam geschreven. De Zwitserse uit de opleidingsploeg van UAE kreeg in de wegwedstrijd voor de topcompetitie achtereenvolgens de Franse kampioene Audrey Cordon Ragot (Human Powered Health) en Nora Tveit (Team Coop-Hitec Products) uit Noorwegen mee op het podium. Eline van Rooijen (AG Insurance-NXTG U23) blijft leidster in de Topcompetitie.

Het peloton bleef in de 133 kilometer lange internationale wielerklassieker (UCI 1.1) door de polder van het Zeeuwse Walcheren ondanks enkele valpartijen lange tijd bij elkaar. De bonificatiesprints werden eveneens een prooi voor Linda Zanetti (UAE DT). Ook Lente Boskamp (WV Schijndel) mengde zich telkens in het sprintgeweld. De eerste vluchters van de dag waren Elisabeth Ebras (UAE DT) uit Estland en de Belgische Ines van de Paar (Lotto Dstny) na zo’n 90 kilometer. Het duo kreeg onvoldoende ruimte om de vlucht gestalte te geven. De equipe van UAE liet zich bij regelmaat zien in de frontlinie, want Anastasia Carbonari uit Letland sloeg na een ferme demarrage een flink gat dat opliep naar maximaal 25 seconden. Terwijl de aanval van Carbonari door het jagende peloton teniet werd gedaan, werd ploeggenote Linda Zanetti gelanceerd voor een nieuwe aanval. De 21-jarige Zwitserse kreeg de winnares van Brussel-Opwijk, Femke Beuling (EF Education-TIBCO-SVB) in haar wiel mee. De leidsters gingen op de Kuijpersdijk in ’s-Heerenhoek met een voorsprong van een halve minuut de laatste ronde in. Even leek het alsnog uit te draaien op een massasprint, maar een valpartij op enkele kilometers van de finish deed de groep in stukken breken. Terwijl de zich leeggereden Femke Beuling uitgewoond moest afhaken, soleerde Linda Zanetti naast haar tijdritzege in de Trofeo Ponente in Rosa naar haar allereerste klassieke overwinning. De pelotonsprint werd een prooi voor de Franse wegkampioene Audrey Cordon Ragot (Human Powered Health), gevolgd door Nora Tveit (Team Coop - Hitec Products) uit Noorwegen, die haar derde plaats van vorig jaar verdedigde.

Leerzaam

Nienke Veenhoven behaalde in het geweld als eerstejaars elite een tiende plaats. ‘’We hebben als team goed gereden, maar het kan natuurlijk altijd beter’’, geeft de renster uit het Noord-Hollandse Oostzaan aan dat er toch weer wat leerpuntjes bijzaten. ‘’Daar zijn koersen als de Ronde van Mouscron en de Omloop van Borsele ook leerzaam voor. We konden er door de minimale wind niet echt een zware koers van maken, maar er werd wel hard doorgereden.’’ Nienke Veenhoven is bij de WorldTour formatie Jumbo-Visma bezig aan haar eerste seizoen. ‘’De overstap van de junioren naar de elites is heel groot. Je gaat van 80 kilometer naar een koersafstand van 130 tot 140 kilometer. Het is wel fijn dat ik bij Jumbo niet meteen in het diepe word gegooid in alle grote koersen. Ik kan me in mijn eigen tempo rustig ontwikkelen. Alles is goed geregeld en daar ben ik blij mee. Wedstrijden als deze zijn mooie koersen om te leren en met die wetenschap verder te kijken naar de volgende wedstrijd.’’ De 19-jarig Veenhoven kijkt met gemengde gevoelens terug op het lopende voorjaar tot nu toe. ‘’Het is voor mezelf nog niet heel best gegaan door onder valpartijen zoals in Nokere-Koerse. Het kan altijd beter, maar dit jaar is er ook één om heel veel te leren zodat ik de opgedane ervaring volgend seizoen kan gebruiken in de grotere koersen en dat ik zover kom om in andere wedstrijden finales te kunnen rijden. Het zit dit voorjaar misschien wat tegen, maar je moet de grote afstanden van 130 kilometer ook aankunnen om koershardheid op te doen. Borsele was zo’n wedstrijd om die lange afstand te trainen en dan finale te kunnen rijden. Het kon vandaag beter, maar het was ook heel hectisch met een valpartij op de grote weg naar de finish en ook nog een valpartij in de finishstraat. Ik denk dat we het vandaag als ploeg goed hebben gedaan.’’ Nienke Veenhoven, die een goede sprint in de benen heeft, weet nog niet precies waar haar mogelijkheden liggen. ‘’Ik ken de koersen nog niet echt, moet op dit niveau nog ontdekken en ondervinden in welke wedstrijden mijn mogelijkheden liggen.’’ (Dan Rolandus)

De achtervolging in het peloton werd verstoord door een massale valpartij.

LATER MEER

Foto's: Sportfoto - Oscar de WaeleEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl