Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Philipsen wint Betcity Elfstedenrace

Woensdag 04 oktober 2023

Elite men - Jasper Philipsen heeft de Elfstedenrace gewonnen. In de sprint van een kopgroep versloeg hij Olav Kooij en Davide Bomboi. 

Een kopgroep van zeven man opende de race, deze reed in twee schuiven weg in het eerste wedstrijduur. Eerst waren het Tim Marsman (Metec-Solarwatt), Wessel Mouris (Scorpions), Max Kroonen (VolkerWessels) en Martijn Rasenberg (A Bloc) die de aanval zochten, niet lang daarna kwamen Rick Ottema (Allinq), Joren Bloem (TdT-Unibet) en Joshua Huppertz (Lotto-Kernhaus) aansluiten.

De zeven namen drie minuut dertig voorsprong, maar toen de wind het peloton in drie stukken uiteen deed slaan kwamen vanuit de achtergrond sterke mannen aansluiten. Te weten Luka Mezgec (Jayco-Alula), Olav Kooij, Edoardo Affini, Lars Boven (Jumbo-Visma), Jasper Philipsen , Lionel Taminiaux, Edward Planckaert en Fabio van den Bossche (Alpecin-Deceuninck), Tuur Dens (Flanders-Baloise), Soren Wjaerenskold (Uno X), Huub Artz (Metec-Solarwatt), Hartthijs de Vries, Davide Bomboi (TdT-Unibet) en Timo de Jong (VolkerWessels). In de finale kwam het peloton onder impuls van DSM-firmenich, Q36,5 en Intermarché snel terug, maar dertien man hielden het vooraan.

In de sprint wist Jasper Philipsen zijn status van superfavoriet waar te maken. De Belg van Alpecin-Deceuninck - al zo succesvol in de Tour de France- bracht na de Belgische Elfstedenronde nu de Friese Elfstedenrace op zijn naam. Olav Kooij moest zich tevreden stellen met plek twee, Davide Bomboi eindigde als derde.

Philipsen kreeg het zeker niet cadeau in Friesland, de wind maakte dat het bepaald geen afwachtende koers was met een sprint aan het einde. ''Dit was inderdaad een lastige wedstrijd, er is bijna vol gereden van start tot finish, dus dat zat wel in de benen. We wilden uiteindelijk met die eerste groep gaan sprinten, we waren talrijk met de ploeg. De wind tegen was niet bevorderlijk voor aanvallen, maar eenmaal bij de zee wisten we dat we vooraan moesten zitten. Je moet wel de benen op het einde hebben. Ik denk dat mijn ploeggenoten me sterk van voren hielden en ik kon het afmaken. Met de Munsterland Giro in de benen viel het zeker niet mee om weer zo te koersen, ik zal een paar dagen nodig hebben om hiervan te herstellen. ''

Olav Kooij baalde zichtbaar van een verloren sprint in Leeuwarden. ''Ik denk dat we op zich er goed aan beginnen op tweehonderd meter. Achteraf hadden we het misschien iets beter kunnen timen. Jasper kwam erover, ja dat is balen, met een tweede plek ben ik natuurlijk niet supertevreden. Ik rijd hierna nog in China in de  Gree-Tour of Guangxi, daar hoop ik nog in stijl af te sluiten met een overwinning,'' Kooij hield tot het einde alle scenario's open. ''Je probeert je een beetje te sparen voor het laatst, ook al was het een zware koers, maar dat was het voor iedereen natuurlijk.''  

Foto's: © Sportfoto.nlEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl