Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vrouwenronde van Drenthe gered: van Beilen naar Col Du VAM

Vrijdag 16 februari 2024

Women - Nadat eerder vanwege het ontbreken van politiebegeleiding, stijgende kosten en toenemende regeldruk de Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor mannen van de wielerkalender geschrapt moest worden hing ook het doorgaan van de beide Drentse wielerkoersen voor de vrouwen aan een zijden draad. Maar de wedstrijd vindt in aangepaste vorm plaats.

Dat het sein nu eindelijk op groen staat is vooral te danken aan het doorzettingsvermogen en de creativiteit van de organisatie, de betrokken gemeenten en de provincie Drenthe. Organisatrice Femmy van Issum heeft het over een overlevingsjaar. ''We zijn teleurgesteld dat het niet lukt een reguliere ronde te organiseren omdat de politie niet mee wil werken, maar we willen de wedstrijd op de (Women's World Tour) kalender houden. En dus zullen we dit jaar deze aangepaste versie rijden, dit is het hoogst haalbare in 2024, maar in de hoop dat het in 2025 weer anders kan zijn.'' Door de maatregelen finisht de ronde niet in Hoogeveen. 

Op zaterdag 9 maart 2024 rijden de vrouwen de ‘Drentse Acht van Westerveld’ en een dag later komt de complete wereldtop bij de vrouwen in actie tijdens de ‘MIRON Women's WorldTour Ronde van Drenthe’. Dat gaat gebeuren zonder enige vorm van politiebegeleiding en dat is in Nederland tijdens een professionele wielerwedstrijd nog niet heel vaak vertoond. De politie Noord-Nederland had eind vorig jaar al aangegeven, door capaciteitsproblemen, tijdens wielerkoersen geen begeleidende motoragenten meer in te willen zetten.

Door het parcours aan te passen is het voor de organisatie nu toch mogelijk met eigen mensen voldoende veiligheid voor deelnemers en publiek te garanderen. Beide wedstrijden bestaan uit een korte aanloop naar een aantal plaatselijke rondes die meerdere keren moeten worden gereden. Deze opzet bleek ook een positief effect op de uitstoot van stikstof in ‘gevoelige gebieden’ te hebben. 

Acht van Westerveld – zaterdag 9 maart 2024

Deze koers over een afstand van 127 km kan dankzij de inspanningen van de gemeente Westerveld doorgaan alleen ziet het parcours er wat anders uit dan de laatste jaren. De deelneemsters starten (om 13.00 uur) en finishen (ca. 16.10 uur) nog wel traditioneel in Dwingeloo maar het grootste deel van de koers speelt zich af op een omloop van 16 km tussen Ansen en het buurtschap Oosteinde. De rensters gaan zeven keer rond om daarna weer koers te zetten naar de finishlijn in Dwingeloo. 

MIRON Women's WorldTour Ronde van Drenthe – zondag 10 maart 2024

Voor deze koers op het allerhoogste niveau starten alle wereldtoppers om 13.45 bij het gemeentehuis van Beilen met dank aan de gemeente Midden-Drenthe. JIn Beilen vindt ook de ploegenpresentatie plaats. Na de start neemt het peloton de kortste route naar de VAM-berg. Rondom de afvalberg staan nu vijf grote rondes van ruim 29 km en in totaal zes beklimmingen op het programma. Als het weer geen spelbreker wordt zal ook het ‘Dak van Drenthe’ deel van het rondje VAM uitmaken. De finish van deze editie van de Ronde van Drenthe is boven op de VAM-berg aan het einde van de keienstrook en wordt na 158 km koers om ca. 17.45 uur verwacht. De live-uitzending van de koers, mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe, is te volgen via RTV Drenthe en Eurosport en wordt gestreamd op nos.nl.Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl