Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Voorbeschouwing Ronde van Drenthe/Acht van Westerveld

Vrijdag 08 maart 2024

Women - Voor het eerst sinds 1960 staan er geen mannen aan de start van de Ronde van Drenthe en hoewel de vrouwenkoers in ons land nog meer dan die van de mannen onder druk staat rijdt de wereldtop op zaterdag en zondag ‘gewoon’ door de fietsprovincie..

De Ronde van Drenthe behoorde in 2007 tot de eerste wedstrijden die een wereldbeker status kregen. Tot 2015 bleef de competitie voor de Wereldbeker gehandhaafd en vanaf 2016 ging het verder onder de naam WorldTour. Voorzitter Femmy van Issum heeft zich al die jaren extra ingespannen om het wielrennen voor vrouwen op de kaart te zetten.

Het begon in Drenthe voor de vrouwen in 1998 met de Novilon Eurocup. De eerste vier edities als ééndagskoers en vervolgens vier edities als meerdaagse koers, bestaande uit drie etappes. Vanaf 2007 werden de drie etappes vervangen door drie ééndaagse wedstrijden die door de Stichting Ronde van Drenthe worden georganiseerd. Maar zo moeizaam als het dit jaar ging heeft de organisatie nog niet eerder meegemaakt.

Het karakter van de WorldTour-wedstrijd van zondag 10 maart 2024 is daardoor compleet anders dan anders. De vrouwen rijden vanuit startplaats Beilen de kortste route naar de VAM-berg. Daar rijden ze vijf lokale rondes van 29 kilometer rond en over de VAM. De bedoeling is dat het nieuwe 'Dak van Drenthe', met 63 hoogtemeters, in het parcours wordt opgenomen. De finishlijn is boven op  voormalige afvalberg getrokken. Het is voor de eerste keer dat er gebroken wordt met de traditie om in Hoogeveen te finishen.

Bij de Miron Women’s WorldTour staan zondag 19 topteams aan de start terwijl er 24 mogen starten. Nederland wordt o.a. vertegenwoordigd door het topteam SD Worx met voormalig wereldkampioen Chantal van den Broek-Blaak en Europees Kampioen Mischa Bredewold. 

Komende zondag kan die kater worden weggespoeld als Wiebes voor de 4e keer op rij gaat proberen de  Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe op haar naam te schrijven. Dat zou een unieke historische prestatie zijn. Ook Europees kampioene MTB Puck Pieterse (Fenix), oud-wereldkampioenes Elisa Balsamo (Lidl-Trek) en Amalie Dideriksen (Uno-X) en de o zo rappe Charlotte Kool (DSM) nemen de start.

Aniek Mos en Meike Uiterwijk Winkel zullen namens het Nederlandse team GT Krush Rebel Lease de Drentse kleuren verdedigen. Het deelnemersveld bij de vrouwen is wel eens beter geweest. De Ronde van Drenthe zit op de kalender precies tussen twee Italiaanse koersen ingeklemd,  de Strade Bianche en de Trofeo Binda. Dat betekent veel heen-weer-en reizen voor de ploegen. Een aantal daarvan heeft zich daarom voor Drenthe afgemeld. Van Issum is inmiddels met de UCI in gesprek of de volgorde van de koersen ook anders zou kunnen. De wedstrijd in Drenthe zou dan voor, of direct na de Italiaanse wedstrijden moeten worden verreden.    

Vanaf 16.15 uur is de wedstrijd over 158 kilometer live te volgen via TV Drenthe. Publiek is van harte welkom om op de VAM-berg de rensters aan te komen moedigen. Start is om  13.45 uur bij het gemeentehuis van de gemeente Midden-Drenthe in Beilen, de finish wordt rond 17.45 uur verwacht op de Drentse wielerberg bij Wijster.

Buiten gebrek aan politie-inzet heeft dat ook alles te maken met de hoge regeldruk en de daardoor stijgende kosten. Komende zaterdag 9 maart 2024 staat de 15e editie van de Drentse Acht van Westerveld op het programma. I.p.v. het bekende parcours rond Dwingeloo worden er o.a. vanwege strengere milieueisen nu zeven omlopen van zestien kilometer van Ansen naar buurtschap Oostende gereden. Alleen de start en finish zijn nog op de Brink in Dwingeloo.

Op de deelnemerslijst van deze koers staan maar liefst 23 teams aan de start uit o.a. Nederland, België, Engeland, Duitsland, Amerika, Australië en de Verenigde Emiraten. Onze provincie wordt vertegenwoordigd door een groep jonge beloftevolle talenten die onder de naam ‘Team Drenthe’ vooral ervaring wil opdoen. De Drentse Acht van Westerveld start zaterdag 9 maart 2014 om 13.00 uur op de Brink in Dwingeloo. Na 127 kilometer wordt er, tegen 16.15 uur, ook weer op de Brink in Dwingeloo gefinisht.

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl