Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Randstadsteden in de ban van de Tour de France Femmes

Donderdag 18 april 2024

Women - De steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht gaven donderdag in het stadhuis in Rotterdam de officiële aftrap voor de Grand Départ van de Tour de France Femmes avec Zwift 2024, de grootste etappekoers voor vrouwen ter wereld.

Foto's: Dan Rolandus

De Tour de France voor vrouwen maakt voor het eerst een uitstapje naar het buitenland. Rotterdam heeft met het Grand Départ de primeur. ‘’Als je ver en snel wilt komen, heb je toch partners nodig om verder te komen. En daarom doen we de organisatie samen met de partners uit Den Haag en Dordrecht’’, sprak Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb tijdens de openingsspeech. ‘’Rotterdam heeft de primeur dat dit jaar de belangrijkste wielerkoers ter wereld voor het eerst buiten de grenzen van Frankrijk begint met het startsein in Rotterdam en de finish in Den Haag. De start van de Tour de France Femmes is meer dan een sportevenement. We hebben een verhaal te vertellen, een droom om te delen. We gebruiken de TdFF onder meer om meer vrouwen en kinderen op de fiets te krijgen. Fietsen is gezond, het vergroot de wereld van avontuur en vrijheid en brengt je verder naar nieuwe contacten en belevenissen.’’

Rotterdam Cycling Festival

Vooraf aan het officiële gedeelte kreeg het Rotterdams Peloton van 154 vrouwen onder leiding van de ambassadeurs Leontien Zijlaard-van Moorsel en mevrouw Khaddouj Erahoutan, de echtgenote van Ahmed Aboutaleb, voor het stadhuis op de Coolsingel voor het eerst fietsles. Op 11 augustus mogen de vrouwen tijdens het fietsfeest in Rotterdam een ereronde rijden over het TdFF-parkoers. De Rotterdamse sportwethouder Faouzi Achbar. “De komende maanden promoten we het fietsen op een toegankelijke en speelse manier in de wijken en op scholen. Er worden diverse Fietsfeesten georganiseerd. We roepen Rotterdammers op hun oude fiets te doneren bij de Fietsbank. Ik zou graag willen dat we op deze manier meer kinderen van een fiets kunnen voorzien en zo ook het bewegen nog meer kunnen stimuleren. Ik vind het een mooi initiatief, want het is ook nog eens heel erg duurzaam. We gaan ook samen met onze Rotterdamse cultuurpartners de stad opwarmen en met een speciaal stadsprogramma vol met culturele activiteiten Rotterdam nóg meer op de kaart zetten.”

Finish Kijkduin

Wethouder Hilbert Bredemeijer: "Op 12 augustus kleurt Den Haag geel’’, laat de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer weten. ‘’Voor het eerst in de geschiedenis vindt de eerste uitreiking van de felbegeerde gele trui buiten Frankrijk plaats, en wel in het prachtige en hernieuwde Kijkduin. Met een fantastische route door delen van onze stad waar fietsen niet altijd vanzelfsprekend is, wordt het een sportief feest voor de héle stad en inspireren we Hagenaars om zelf op de fiets te springen. In aanloop naar de etappe hebben we een prachtig en actief programma dat we aftrappen op 25 mei met een Sprintrace op het Lange Voorhout. Daarna toert in juni het scholenprogramma langs middelbare scholen in de stad en reist in juli en augustus een sportief festival langs tal van pleinen. Ik hoop alle sportliefhebbers op 12 augustus te ontvangen bij het grote fietsfestival in het Zuiderpark of bij de spannende finish in Kijkduin.”

Fietsstad Dordrecht

De Dordtse wethouder Marc Merx is zeer enthousiast met de Tour de France Femmes in zijn stad. ‘’Het past helemaal in fietsstad Dordrecht. We zien hierin een mooie kans om met allerlei activiteiten nog meer mensen in beweging te krijgen. Juist een stad als Dordrecht met zijn prachtige buitengebied leent zich voor sportieve fietstochten. Bij het stimuleren van het fietsen richten we ons speciaal op jongeren en vrouwen. We zijn trots dat meervoudig kampioen Lucinda Brand als ambassadeur wil meehelpen onze doelen te bereiken."

Vollering voor geel, Wiebes voor groen

De eerste etappe op 12 augustus van Rotterdam naar Den Haag-Kijkduin voert de rensters vanaf onder meer de Coolsingel naar Schiedam, Vlaardingen, Hellevoetsluis Zuidland, Abbebroek door de Maasdelta-tunnel, Massluis, Maasdijk, Naaldwijk en Poeldijk naar Den Haag-Kijkduin. Demi Vollering (SD Worx) kijkt uit naar haar favoriete race niet ver van de regio waar zij opgroeide. De in Pijnacker geboren Vollering liet weten haar gele trui van vorig jaar met verve te willen verdedigen. ‘’Het doel is om de gele trui weer mee te nemen.’’ Lorena Wiebes gaat volle bak voor de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag-Kijkduin. De Mijdrechtse uit de ploeg van SD Worx gaat voor de volle winst aan het Kijkduinse strand. ‘’Het zou mooi zijn als ik op de eerste dag in de massasprint het geel zou pakken. Misschien zou ik het geel dan nog wel iets langer kunnen dragen. Het moet dan wel kloppen in de tijdrit. Het is een korte tijdrit dus zou het met de boniseconden in de eerste twee etappes mogelijk kunnen zijn. Het grote doel is om in het geel te staan bij de start in Valkenburg. Naaste de eerste twee ritten in Nederland liggen er ook kansen in de etappes van Valkenburg naar Luik en van Bastenaken naar Amneville. Het ultieme doel van de ploeg is verder het geel mee naar huis te nemen en voor mij als het mogelijk is de groene trui. Dus we gaan voor geel en groen.’’

Toch een bergsprint

De Tourdirecteuren Christian Prudhomme en Marion Rousse maakten bekend dat na de eerste etappe van Rotterdam naar Den Haag in het vlakke Zuid-Holland toch een bolletjestrui zal worden uitgereikt. In de nieuwe Maasdeltatunnel on der de Nieuwe Waterweg dalen de rensters naar een diepte van 26,5 meter onder NAP om vervolgens op de Blankenberg van knooppunt Rozenburg te klimmen naar een hoogte van ongeveer 20 meter boven NAP. ‘’Stijl genoeg om de eerste punten onder water voor het bergklassement te verdienen’’, aldus Christian Prudhomme.



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl