Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Rune Herregodts wint ZLM Tour 2024

Zondag 09 juni 2024

Elite men - Rune Herregodts won de ZLM Tour. De Belg won de proloog en hield de leiding vijf dagen vast.

De slotetappe van de ZLM Tour is een prooi geworden voor de Deen Alexander Salby. De 26-jarige renner van Bingoal-WB haalde het in de straten van Oosterhout nipt voor Gleb Syritsa van Astana Qazaqstan Team en Jakub Mareczko.

De 25-jarige Belg Rune Herregodts van Intermarché-Wanty ging er met de eindwinst vandoor. De Brit Max Walker van Astana Qazaqstan Team en de Zwitser Tom Bohli van Tudor Pro Cycling Team mochten als tweede en derde mee op het eindpodium.

 De coureurs waren duidelijk gemotiveerd voor de laatste etappe. In het eerste uur van de koers werden maar liefst 51 kilometers afgelegd. Daarna wist een kopgroep van dertien renners te ontsnappen, met daarbij onder meer leider Rune Herregodts en zijn luitenant Mike Teunissen. Maar ook de nummer drie uit het klassement, Tom Bohli zat attent mee. De ploeg Alpecin-Deceuninck had Simon Dehairs, Fabio van den Bossche en Edward Planckaert mee en ook VF Group-Bardiani CSF was met Luca Colnaghi, Filippo Magli en Samuele Zoccarato sterk vertegenwoordigd. De andere koplopers waren Rüdiger Selig, Mirco Maestri, Timo de Jong en Martijn Rasenberg.

Team dsm firmenich PostNL, de ploeg van tweevoudig etappewinnaar Casper van Uden, had de slag gemist en moest daarom in de achtervolging. Door een valpartij vielen leider Herregodts en Selig weg uit de kopgroep, waarna ook hun teamgenoten van Intermarché-Wanty en Astana gingen meewerken in de jacht op de kopgroep. Met succes, want op de plaatselijke omlopen in Oosterhout werden de koplopers ingelopen.

 In de massasprint die daarop volgde, ging de Deen Alexander Salby van Bingoal-WB van ver aan. Op de streep had hij nog een banddikte over op Gleb Syritsa en Jakub Mareczko. ‘In de laatste twee kilometer werd ik door mijn teamgenoot goed naar voren gebracht, zodat ik in een goede positie aan de sprint kon beginnen’, vertelt Salby. ‘Vervolgens ging ik vroeg aan en wist ik het vol te houden tot op de finishlijn. Dit is de eerste overwinning voor mij en voor de ploeg in dit seizoen, dus ik ben hier erg blij mee.’

Eindwinnaar Rune Herregodts beleefde een aantal spannende momenten in de laatste rit. ‘In eerste instantie was er geen vuiltje aan de lucht en zat ik mee in de kopgroep. Tot een renner voor mij viel en ik er overheen duikelde’, aldus Herregodts. ‘Daarna moesten we alle zeilen bijzetten om terug te komen in het peloton en het gat naar de koplopers te dichten. Maar ik ben erg blij dat wij met onze ploeg de eindzege in deze ZLM Tour hebben kunnen veiligstellen.’

De TOTO-groene trui van het puntenklassement werd gewonnen door Casper van Uden, terwijl Metec-Solarwatt renner Wessel Mouris de Shimano witte trui voor beste jongere in ontvangst mocht nemen. Elmar Abma (VolkerWessels Cyclingteam) behield zijn leidende positie in het Skoda-tussensprintklassement en Ryan Kamp ontving de prijs voor de strijdlustigste renner. Intermarché-Wanty greep de eindwinst in het ploegenklassement.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl