Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Teutenberg mikt na val in Drenthe op rentree in juni

Woensdag 20 maart 2013

Women - Met een harde val in de Acht van Dwingeloo kwam er in één klap een einde aan de voorjaarsambities van een vaste waarde in deze fase van het seizoen: Ina-Yoko Teutenberg. De 38-jarige Duitse van Specialized-Lululemon won vorig jaar nog de Energiewacht Tour, maar verwacht nu pas in juni op niveau te kunnen presteren als gevolg van een hersenschudding.

Weet je nog iets van de val of van wat dit veroorzaakt heeft?

“Eigenlijk kan ik me alleen nog herinneren dat ik probeerde de renster te ontwijken die voor me viel en dat was alles!  Valpartijen komen regelmatig voor in Nederland en meestal kun je er geen echte schuldige voor aanwijzen. Helaas was mijn portie geluk op, hiervoor viel ik altijd zonder al teveel schade op te lopen.”

 Wanneer wist je dat dit herstel geen kwestie van dagen maar van maanden zou zijn?

“Het was direct duidelijk dat ik een hersenschudding had, maar ik moest afwachten hoe zwaar deze zou zijn. Tien dagen na de val kon ik nog steeds niet fietsen zonder misselijk te worden en toen realiseerde ik me dat dit een pittige hersenschudding was.  Een aantal minuten buiten bewustzijn zijn doet dat schijnbaar met je. Na een goed gesprek met de teamleiding besloten we geen risico te lopen met de ‘weinige’ hersenen die ik nog heb en het voorjaarsprogramma te schrappen. Op die manier voorkom je dat je overhaast klaargestoomd moet worden voor de volgende belangrijke wedstrijden.”     

Hoe zag je programma er normaal gesproken uit de komende periode?

“Op mijn kalender stonden de Trofeo Alfredo Binda, de Ronde van Vlaanderen, de Energiewacht Tour en de Ronde van Gelderland. Ik hou van die vroege wedstrijden in Nederland en Vlaanderen, dus was het voor mij een moeilijke beslissing om deze koersen te schrappen.”

Op welke wedstrijd richt je jezelf nu voor je rentree in het peloton?

“Ik stel mezelf op dit moment geen doelen. Wel is het zo dat ik twee weken helemaal niet ga fietsen en daarna voorzichtig probeer de training te her vatten. Dan weten we hoe snel ik herstel of dat ik misschien nog wat langer rust moet houden. Hersenschuddingen  kennen geen vaste tijdstabel voor het herstel. Maar ik hoop wel in mei weer volop in training te kunnen zijn en me dan richten op de wedstrijden die vanaf juni nog op het programma staan.”    

Welke doelen kun je jezelf dan nog stellen?

“Er staat helaas een groot kruis over mijn geplande topvorm in het voorjaar. Ik moet nu maar hopen dat ik er weer sta bij de nationale kampioenschappen, de Giro Donne en de WK Ploegentijdrit (als ik daarvoor geselecteerd wordt) en vooral dat ik niet meer val tot het einde van het seizoen.”  

Voorlopig wel een renster minder die Marianne Vos kan verslaan.

“Bedankt voor het compliment dat ik daar toe in staat kan zijn. Ik denk dat er veel geweldige renners in het peloton zijn die het haar moeilijk kunnen maken. Hopelijk maak ik daar vanaf juni ook weer deel van uit en ben ik niet te oud om nog een wedstrijd of twee te winnen dit jaar.”

Foto: (C) SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl