Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Wegwedstrijd WK Florence wordt echt zwaar'

Donderdag 21 maart 2013

Women - De rensters van Rabobank-Liv/Giant verkenden deze week – gedeeltelijk begeleid door oud-prof Andrea Tafi – de parcoursen van de WK Ploegentijdrit en de WK wegwedstrijd in Toscane. Ploegleider Koos Moerenhout zag in Florence een loodzwaar wegparcours uitgetekend.

“Die twee parcoursen die wij gezien hebben, verschillen enorm. Bij de ploegentijdrit is – afgezien van enkele bochten in startplaats Pistoia – gekozen voor een parcours dat rechttoe, rechtaan loopt zonder al te veel glooiing. Aan het einde zit nog een beetje technisch werk omdat ervoor gekozen is de slotkilometers door de historische binnenstad van Florence te laten verrijden. Maar ik denk dat de verschillen aan de streep niet groot zullen zijn.”

Beste wint

Het wegparcours gaf een heel ander beeld volgens Moerenhout. "Daar gaat echt de beste renster van de dag winnen en blijven er voorin niet veel over. Na een niet al te moeilijke aanlooplus komen de rensters op het plaatselijke rondje direct na het passeren van de finish op een lange beklimming. Niet heel steil, maar wel één die lang blijft doorlopen. Dan volgt er een lastige afdaling waarna je direct de volgende klim op schiet. En dat is echt een muur, waarbij je op een gegeven moment zelfs een deel tegen komt met een stijgingspercentage van 21 procent. Daar boven gekomen, volgt opnieuw een afdaling. En dan hadden ze er voor kunnen kiezen om rechtstreeks naar de streep te rijden, maar wordt een ‘blokje om’ genomen om nog een klein klimmetje mee te nemen. Al met al herstel je gewoon nauwelijks op dit rondje. Bij de vrouwen gaat dit vijf ronden lang een slijtageslag opleveren, maar ook bij de mannen – die tien keer die ronde afleggen – gaat dit heel zwaar doorwegen. Al met al is dit véél zwaarder dan het parcours van vorig jaar in Valkenburg. Maar Nederland maakt zeker kans hier opnieuw voor de prijzen mee te doen.”

Zeker geen sprint

Marianne Vos zelf liet de organisatie na afloop weten onder de indruk te zijn van het parcours. “Het is een zwaar rondje. Ik had er al veel over gehoord, maar kan nu ook constateren dat het een  pittig kampioenschap gaat worden.  De wegwedstrijd is echt zwaar. Er is namelijk geen mogelijkheid om te herstellen op die ronde.  Het wordt zeker geen groepssprint in de stad” meldt ze met gevoel voor understatement. Over haar kansen blijft ze als altijd bescheiden. “Er zullen genoeg uitdagers zijn. Ik draag deze regenboogtrui met trots en hoop deze met succes te verdedigen straks in Florence.”

Foto: (C) SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl