Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

René Wolff zet in op medailles op WK Baan

Woensdag 26 februari 2014

Track - Hoewel hij met één van de kleinste selecties deel neemt aan het wereldkampioenschap baanwielrennen in Cali, dicht René Wolff zijn sprinters en zijn ene duurrenner Tim Veldt bepaald geen anonieme rol toe. “Medailles zijn mogelijk, maar staan niet vast.”

Tekst: Roy Schriemer

Zijn sprintselectie is min of meer  gespaard gebleven in de aanloop naar het WK in Cali. Wolff neemt met drie mannen (Hugo Haak, Matthijs Buchli en Jeffrey Hoogland) en twee vrouwen (Elis LIgtlee en Shanne Braspennincx) deel aan dit kampioenschap. Tim Veldt is – na de afmelding van Jenning Huizenga – de enige duurrenner. De vrouwelijke duursporters waren volgens de bond direct al niet van plan zich te committeren aan een op de baan gericht topsportprogramma, de mannelijke achtervolgers haalden hun limiet niet. En dus werd de duursectie het grootste slachtoffer van het bezuinigingsbeleid van NOC*NSF, zeker omdat de KNWU niet in staat bleek aanvullende financiering te realiseren. Er was alleen geld voor mogelijke topprestaties en die kans wordt bij de sprinters het hoogst geacht.

Twee WK-medailles

Elis Ligtlee liet zich in oktober tot Europees kampioen op de keirin kronen bij het EK in Apeldoorn, de mannelijke sprinters wonnen bij de laatste wereldbeker in Guadalajara de teamsprint, de keirin (Büchli) en de sprint (Haak).  Wolff waakt ervoor met te hoge verwachtingen te starten.  “We zullen op het WK zien wat dat waard is, want daar zijn alle tegenstanders in hun beste vorm aanwezig, maar we kunnen wel concluderen dat onze sprinters hele grote stappen hebben gezet. Ik hoop dat ze kunnen stunten in Cali, dat we met twee medailles terug komen uit Colombia, maar het kan ook zijn dat we tevreden moeten zijn met een hoog niveau zonder prijzen. Maar daar leggen we ons bij voorbaat niet bij neer. Met talenten als de onze is er veel mogelijk. Het is alleen niet zo dat je vooraf mag incalculeren dat je die plakken wel even haalt. Maar de groep is zeer gemotiveerd en de sporters kennen het einde van hun mogelijkheden nog niet. Rio 2016 is het punt waar gescoord moét worden, maar wie weet wat er hier al uit rolt.”

Meer budget nodig

Met mooie prestaties hoopt Wolff het NOC#NSF ook duidelijk te maken dat er meer geld naar de baanploeg moet. “We hebben deze winter soms keiharde keuzes moeten maken.  Op die manier is het gelukt om met een beperkt budget rond te komen. Natuurlijk kan dat volgend jaar weer, maar het wordt dan wel lastig om serieus tegenstand te bieden aan landen waar men wel genoeg geld heeft. We moeten dan concessies doen aan ons ideaalplaatje Sterke  prestaties zouden welkom zijn, voor het zelfvertrouwen van de ploeg én om het NOCNSF te vermurwen meer geld te investeren in sporters die dat verdienen.”

Foto: © Sportfoto Eerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl