Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Interview Iwan Spekenbrink (Giant-Shimano) deel 2

Zondag 06 april 2014

Elite men - Gisteren vertelde manager Iwan Spekenbrink van Giant-Shimano op onze site over de weg naar het succes en de opleiding van talenten via het eigen opleidingsteam. Hij weet dat het succesvol opleiden van talent ook een schaduwzijde kan hebben, namelijk dat er straks een situatie kan ontstaan waarin er  te veel kopmannen zijn en er ook van buiten aan deze renners getrokken gaat worden.

“Het feit dat John Degenkolb en Marcel Kittel bij ons willen blijven is een bevestiging dat ze geloof in onze werkwijze hebben en erkennen dat de prestaties ook mogelijk gemaakt worden door het team om hen heen, maar heeft ook te maken met het feit dat wij ze qua geldelijke beloning willen geven wat ze waard zijn. Het zal heel goed mogelijk kunnen zijn dat we in de toekomst te veel goede sprinters hebben in onze ploeg. Dat is een luxeprobleem waar ik in 2008 – toen we met de ploeg begonnen – alleen maar van had kunnen dromen. Dan komt het moment dat we moeten zeggen: met het blijven van welke renner is het team het best gebaat en wie moeten we laten gaan? Met een goed team – een sterke sprinter gekoppeld aan een goede trein – win je etappes, niet met vier topsprinters op een rij. Het kan niet zo zijn dat we door het hebben van meer goede renners minder succes gaan boeken. Dat teambelang staat voorop. Altijd.”

Plannen UCI

Spekenbrink neemt een positieve grondhouding aan bij de plannen van de UCI om de wielersport te hervormen, ook al heeft hij zich in het verleden vaak een tegenstander verklaard van het teveel kijken naar de prestaties en de bijbehorende punten omdat dit in de jaren 90 leidde tot het ten koste van alles – lees het gebruik van doping – behalen van topprestaties. “Natuurlijk blijf ik erbij dat er nooit alleen gekeken mag worden naar de korte termijn, maar ik ben wel heel gelukkig met het feit dat alle belanghebbenden – de UCI, de organisatoren en de teams – een stem hebben in de toekomst van onze sport. Gedurende dat proces wil ik mij positief en constructief opstellen en zul je me niet vanaf de zijlijn kritiek horen spuien. We doen dit gezamenlijk met de intentie om er voor alle partijen het beste van te maken immers. Ik denk dat we vier zaken goed in het oog moeten houden. Ten eerste de geloofwaardigheid, ten tweede een zekere stabiliteit waarin alle betrokkenen in de wielersport weten waar zij aan toe zijn, ten derde globalisering van de sport, maar dat derde punt moet voort komen uit het werken vanuit een zeker basis – vanuit de grass roots. Dat is het vierde aspect wat volgens mij van belang is: geen wedstrijden zomaar weg zetten in een ver land om daar de wielersport te promoten, maar werken vanuit de basis. Creëer eerst een wielercultuur, zoals dat ook in Australië, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gebeurd is en ga dan pas daar  wedstrijden op het hoogste niveau organiseren. Bij ons in Nederland worden we enthousiast van het darten omdat een Nederlander goed is in die sport, in China ontstaat een basketbal cultuur omdat er een Chinese topper is. Alleen dan heeft het zin om over de hele wereld wedstrijden te organiseren. Maar dat er uitdagingen voor ons allen liggen, dat staat vast.”

Lees ook: http://www.cyclingonline.nl/artikel/3521_iwan_spekenbrink-__

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl