Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: 'Wielertoeristen pakken steeds vaker'

Woensdag 30 april 2014

Blog - Toenemend gebruik van doping onder wielertoeristen en pijnstillers bij junioren. Ik hoorde dit bericht gisteren op de Belgische Radio 1. Het was gebaseerd op een publicatie in de Vlaamse krant De Morgen dat verscheen onder de kop Wielertoeristen gebruiken steeds vaker doping. Het radionieuws koppelde er zelf een verhaal aan over de aanwending van verdovende middelen bij de wielerjeugd. Het zijn geluiden uit een omgekeerde wereld: na de zuivering van de beroepswielersport blijkt het kwaad onder amateurs te groeien.

Een Belgische radio-collega was rap afgereisd om een groep wielertoeristen te confronteren met het verhaal van De Morgen. Ze logen vervolgens als volleerde profs, althans: ze kwamen niet met gretige bevestigingen. Het was omcirkelend proza dat als een grootscheepse omerta uit mijn speakers kwam.

‘Ik ben 77, wat moet ik daarmee beginnen?’ zei  één van de ondervraagden, de Vlaamse onschuld zelf.

Die leeftijd is nu juist het probleem. Het zijn vooral vijftigers die dure anaboleninjecties nemen uit pure prestatiedrang en een poging om jong te blijven. Ze doen dat omdat ze de dertigers steeds moeilijker kunnen bijbenen op hun zondagse tochten, maar óók om de naderende ouderdom voor te blijven.

‘Het verontrust ons wat vijftigers nemen om zich te kunnen meten met wielertoeristen die half zo oud zijn,’ stelde de hormonencel van de federale politie in België. In het bijbehorende rapport staan geen cijfers, omdat de onderzoeken nog doorgaan. Wel is duidelijk dat er veelvuldig testosteron wordt besteld van Chinese websites. Steeds vaker worden er spuiten van 300 euro per stuk aangeschaft.

Het verhaal is in Vlaanderen direct gerelativeerd: niet generaliseren, niet iedereen doet het. Hoe dan ook is het frappant. Na al het tumult rond de grootscheepse fraude van de generatie epo-profs, Armstrong voorop, hebben zekere ambitieuze amateurs geen probleem met spuiten en slikken. Zo blijkt ook uit een heel recente publicatie in de New York Times, compleet met bezorgd commentaar van Armstrong-jager Travis Tygart.

De Belgische Toxicoloog Jan Tytgat, werkzaam aan de KU Leuven observeert waarschuwend: ‘Sommige van die zondagsrenners willen inderdaad de eeuwige jeugd bekomen met groeihormonen en steroïden. Chronisch gebruik van die middelen heeft echter ernstige gevolgen voor lever, nieren en de hartspier. We mogen dat niet onderschatten.’

De sterk toegenomen strengheid tegen dopinggebruik in het profpeloton heeft er toe geleid dat ook onder junioren gezocht wordt naar andere middelen, zoals pijnstillers. In het Belgische radioverhaal werd het voorbeeld genoemd van ouders die met hun jongen naar de dokter gaan om te vragen wat hij moet gebruiken. ‘Niets,’ is het voorschrift van goede artsen. Er is twijfel of alle dokters zo integer zijn. En anders is het niet moeilijk om in België gewoon naar de apotheek te gaan.

De Belgische hormooncel is in 1997 opgericht naar aanleiding van de moord op de Belgische veearts Van Noppen, in februari 1995. Hormonen gebruik is in België voor iedereen verboden. Een dergelijk strenge wetgeving kent Nederland niet.  Ongetwijfeld rijden er veel Nederlandse wielertoeristen volkomen naturel rond. Maar hoeveel zondagsrenners van boven de vijftig weten bij ons in de polder ook de weg op het Chinese internet?     Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl