Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Dopingconvenant: onduidelijkheid over 2006-2007

Woensdag 27 maart 2013

Elite men - Grote onduidelijkheid over het convenant van de KNWU met wielerploegen Vacansoleil-DCM en Blanco Pro Cycling. De UCI, zo meldde De Telegraaf, heeft een brief gestuurd naar rennersvakbond VVBW waarin staat dat de beloofde strafvermindering niet zomaar overgenomen wordt. ‘Dan gaat het vooral over de jaren 2006 en 2007’, aldus VVBW-voorzitter John van den Akker tegen CyclingOnline.nl.

“De VVBW is nooit betrokken geweest bij het convenant”, aldus Van den Akker. “Toen bekend werd wat het convenant inhield, hebben we meteen een brief gestuurd naar de UCI waarin we hebben gevraagd of het juridisch wel goed in elkaar stak. We hebben er even op moeten wachten, maar nu hebben we een antwoord. De UCI kan zwaardere straffen opleggen, dan de KNWU nu heeft afgesproken met de ploegen.”

2006 en 2007 probleemgevallen
In het convenant staat dat personeelsleden die toegeven voor 2008 doping hebben gebruikt, een half jaar schorsing krijgen en daarvan drie maanden geen salaris ontvangen. Dopinggebruik van na 2008 zou direct ontslag opleveren. “De UCI heeft ons gemeld dat de Nederlandse afspraken omtrent strafvermindering niet zomaar worden overgenomen. Want een dopingzaak is pas verjaard na acht jaar. Daar houdt de UCI zich aan vast. Dat betekent dat je voor overtredingen in 2006 of 2007 ook gewoon twee jaar geschorst kunt worden. Dat is heel wat anders dan het half jaar dat de KNWU de ploegen voorspiegelt.”

Gevolgen
Alle betrokken partijen zijn vandaag druk met elkaar in overleg. De vraag is natuurlijk of er überhaupt personeelsleden zijn die toegegeven in 2006 of 2007 doping te hebben gebruikt. Van den Akker. “Dat weten wij niet, maar het is natuurlijk wel van belang dat afspraken duidelijk zijn. Nu weet niemand waar hij aan toe is, dat is een slechte zaak.”

KNWU
De KNWU zegt wel dat het convenant is besproken met het UCI en WADA. De UCI stelt dat strafvermindering mogelijk is, maar geen zekerheid.



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl