Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Timo Bruijns: 'Tussen hoop en vrees'

Zaterdag 30 maart 2013

Blog - De laatste Nederlandse zege in een grote voorjaarsklassieker dateert van 2001. Erik Dekker won de Amstel Gold Race door in de sprint af te rekenen met Lance Armstrong. Voor iedereen die de Amstel Gold Race geen grote voorjaarsklassieker vindt: twee weken daarvoor zegevierde Servais Knaven in Parijs-Roubaix. April 2001 dus: toen we nog betaalden met guldens, dubbeltjes en kwartjes, toen de hemel boven New York nog weer aangetikt door de Twin Towers, toen je Herman Brood nog met een papegaai op zijn schouder op een Amsterdams terras kon zien zitten, toen je bij Al Qaida nog dacht aan een Egyptisch restaurant, toen Lance Armstrong iedere ochtend als hij wakker werd toch echt zweerde dat hij al twee keer de Ronde van Frankrijk had gewonnen. April 2001, lichtjaren geleden. De grote vraag, die Nederlandse wielerliefhebbers sindsdien bezighoudt: wie wordt de opvolger van Knaven en Dekker? Gaat het dit jaar eindelijk gebeuren?

Vlaanderen
Zondag gaat in Brugge de Ronde van Vlaanderen van start: de eerste van de vier grote aprilklassiekers (al valt De Ronde zelf nog net in maart). Maken we in Vlaanderens Mooiste kans tegen een supertalent als Peter Sagan? Tegen geweldenaars als Tom Boonen en Fabian Cancellara? Tegen mannen in vorm als Sylvain Chavanel? Kans maak je altijd, luidt steevast het antwoord van ploegleiders. Maar hoe groot is die kans?
Een kort rondje langs de Nederlandse klassiekerspecialisten. Lars Boom: begon sterk aan het wielerjaar 2013 met twee zeges, maar viel de afgelopen weken weer terug. Onzichtbaar in E3, redelijk in Gent-Wevelgem, maar nu ook nog een beetje last van knie. Bovendien, hij zal het niet uitspreken, lijkt hij met zijn hoofd al bij Parijs-Roubaix te zitten. Een koers die hem nog beter past. Zijn ploegmaat Maarten Tjallingii is momenteel ook wisselvallig. In zijn eigen woorden na E3: ‘Ik voel me een opgevoerde Golf GTI zonder gaspedaal, maar een kleine reparatie en ik kan er weer staan.’ Martijn Maaskant: de nummer vier van De Ronde in 2009. Zal die prestatie nooit meer overtreffen. Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem: Maaskant reikte niet tot aan de finish. Bert-Jan Lindeman: jonkie van Vacansoleil-DCM. Ontwikkelt zich razendsnel, beste Nederlander in Het Nieuwsblad (25e), top twintig in Dwars door Vlaanderen (13e) en E3 Harelbeke (18e). Zou best weleens kunnen verrassen, maar moet zich ongetwijfeld nog ondergeschikt maken aan Juan-Antonio Flecha en Björn Leukemans. Top twintig zou een prima resultaat zijn.

Terpstra en Langeveld
Het lijkt erop dat er maar twee renners zijn die zondag een gooi kunnen doen naar de overwinning: Niki Terpstra en Sebastian Langeveld. Niki Terpstra: nog niet top in de maartklassiekers, maar afgelopen week in De Panne goed op dreef. Heeft alleen met Tom Boonen en Sylvain Chavanel twee renners in zijn ploeg die nog net wat hoger staan in de pikorde. Boonen moet echt onderweg een been kwijtraken, willen alle kaarten op Niki worden gezet. Maar een tactisch mazzeltje – ‘Open jij maar Niki…’ – en je weet maar nooit. Sebastian Langeveld:  schonk het Nederlandse wielervolk in 2011 met winst in de Omloop Het Nieuwsblad een geweldige zoethouder, maar mist nog een echt grote klassieker op zijn palmares. Na zijn vijfde plaats in E3 Harelbeke van vorige week had hij het alleen nog maar over De Ronde. Steekt in zeer goede vorm, is de enige Nederlander die in aanmerking komt voor meerdere sterren in de Vlaamse ochtendbladen.|
Een Nederlandse zege in de 100-jarige Ronde van Vlaanderen: niets is onmogelijk. Natuurlijk niet. Maar kijk goed naar de resultaten, naar de kwaliteiten van de tegenstanders, laat de namen Sagan, Cancellara en Boonen een paar keer over je tong rollen en je ziet het voor je… Erik Dekker pelt de ochtend van Tweede Paasdag zijn eitje nog altijd als de laatste Nederlandse winnaar van een grote voorjaarsklassieker. En als je het er niet mee eens bent: dan is het Servais Knaven...

 


Tags: Bruijns

Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl