Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Renners moeten WK-parcours hard maken in Ponferrada’

Donderdag 12 juni 2014

Elite men - Bondscoach Johan Lammerts - sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de mannen en de vrouwen - verkende met de vrouwenselectie de WK-omgeving in Ponferrada en trof er een wegparcours dat op het eerste oog minder zwaar is in vergelijking met Florence 2013. “Het kan selectief zijn als de wedstrijd vroeg open gebroken wordt, maar er kan ook een klein peloton gaan sprinten voor het goud.”

Nee,Theo Bos hoeft zijn koffer voor dit WK nog niet te pakken, maar de snelle benen van Tom-Jelte Slagter en Bauke Mollema konden best wel van pas komen op het wegparcours in Ponferrada.  “Het blijft een parcours waarin alle voorgeselecteerden prima uit de voeten moeten kunnen. Maar de beklimmingen zijn iets minder steil in vergelijking met Florence.. Vooral als de weersomstandigheden zwaar zijn, kan het zeker nog een zeer selectieve wedstrijd worden, ik denk niet dat we dat moeten onderschatten. Er zit bovendien nog een vervelende afdaling in, waar het echt opletten is. De renners moeten hier wel echt de koers hard maken anders komt er wellicht een groep van circa dertig coureurs aan de streep bij de mannen.”

Vertrouwen voor de vrouwen

Bij de vrouwen verwacht Lammerts dat de breedte van de Nederlandse ploeg én de individuele kwaliteiten van Marianne Vos ook hier prima tot hun recht kunnen komen. “We zullen de koers wel weer moeten dragen, er zal naar ons gekeken worden. Maar we gaan met vertrouwen van start met deze groep, want we staan er als land goed voor.” Vos werd de afgelopen twee jaren wereldkampioene op de weg en deed dat ook in haar debuutjaar 2006.

Van Dijk kansrijk

Lammerts bekeek het parcours in samenspraak met de teams van Rabo-Liv en Boels-Dolmans, die later zelf ook nog  de omloop van de WK-ploegentijdrit verkenden. Met wereldkampioene Ellen van Dijk werd het individuele tijdritrondje bekeken. Lammerts: “Het is niet zo vlak als in Florence, maar het biedt ook dit keer kansen voor Ellen. Er zit een oplopend stuk van drie kilometer in, gevolgd door een snelle afdaling, maar het is wel terrein waar zij uit de voeten kan volgens mij.” 

Geen verkenning mannen

Er staat voor de mannenselectie geen verkenning van het WK-parcours gepland. Lammerts: "Bij de vrouwen was deze verkenning goed te combineren met de Spaanse koersen die hier deze week plaats vonden, bij de mannen is er niet zo'n uitgelezen moment en lopen de planningen sowieso verder uiteen. We hebben wel video-opnamen gemaakt van de parcoursen van zowel de tijdrit als de wegwedstrijd en zullen die tezijertijd beschikbaar stellen aan de geselecteerden. Samen met de Google Streetview-beelden en een door ons gemaakte analyse krijgen ook de profs uitindelijk een goed beeld van wat hen te wachten staat."

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl