Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

LARS BOOM WINT TOURETAPPE

Donderdag 10 juli 2014

Elite men - Lars Boom heeft de vijfde etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Team Belkin reed op de laatste strook van deze kasseienrit weg bij gele truidrager Vincenzo Nibali, die tot diep in de finale door Lieuwe Westra voorin de koers werd gehouden.

Boom is de eerste Nederlanders sinds Pieter Weening (2005), die een etappe wint in de Tour. Westra kwam als achtste over de streep. Boom was zichtbaar aangedaan. “Het is een droom om een rit in de Tour te winnen. Zeker in dit regenachtige weer en op kasseien in Noord-Frankrijk. Ik droom al jaren van een natte Parijs-Roubaix en dan komt dit. Fantastisch gewoon. Sep Vanmarcke en ik waren ook vertrokken met het idee om te winnen. Het is heel speciaal dat ik degene ben die precies negen jaar na Pieter Weening weer een Nederlandse overwinning in de Tour boekt. Ik heb er geen woorden voor. Op de fiets waren er al tranen en had ik kippenvel.” Boom reed in de slotfase met Astana-renners Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang naar de streep. Op de laatste kasseistrook plaatste hij een beslissende demarrage. “Ik wist dat ik ze daar moest lossen, want daar ben ik sterk en ik wilde zeker weten dat ik ging winnen. Ik dacht dat Fabian Cancellara en Peter Sagan nog zouden komen, maar die kwamen niet meer. Toen ik de laatste bocht indraaide, wist ik dat ik ging winnen. Heel mooi.”

Mollema uit top 10

In het klassement was Nibali de grote winnaar. Hij wist zijn marge op zijn meeste concurrenten boven de twee minuten te tillen. Alleen Jurgen Vandenbroeck en Richie Porte hielden de schade beperkt. Bauke Mollema viel uit de top 10. Hij is nu achttiende. "Wat een epische etappe”, sprak Mollema na afloop. “Ik was helemaal leeg in de finale. Zonder mijn ploeggenoten had ik het vandaag echt niet gered.” Tom Dumoulin van Giant-Shimano is de beste landgenoot op stek zestien.

Foto: © ASO 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl