Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nibali neemt het vaandel over

Maandag 14 juli 2014

Elite men - Het derde luik van de Vogezen-trilogie heeft de Tour op zijn gondvesten laten schudden. Nadat eerder in de rit door de Hel van het Noorden Tourwinnaar Froome de bezemwagen op moest zoeken, was het nu de beurt aan zijn grootste rivaal Contador. Lachende derde is Vincenzo Nibali.

De Italiaan boekte niet alleen zijn tweede ritzege op La Planche des Belle Filles, maar nam ook de gele trui weer over. Op de rustdag van morgen kan Nibali tevreden de rekening opmaken van de eerste tien dagen. De kopman van Astana heeft nog al zijn ploegmaten tot zijn beschikking en in de stand heeft hij een comfortabele voorsprong op concurrenten als Porte, Valverde en Bardet. Bovendien maken al deze renners niet de indruk dat zij het Nibali in de Alpen en de Pyreneeen erg lastig kunnen maken. Ook de twee uitdagers uit de Lage Landen, Mollema en Van den Broeck, hebben in de bergen nog geen indruk kunnen maken. De kopman van Belkin zwoegde zich naar de 12e plaats op 1'08 van Nibali, terwijl Van den Broeck op de 17e plaats finishte op 1'16. Mollema staat in de stand inmiddels 10e (op 4'08) en Van den Broeck 11e (op 4'18).

Contador valt

Dieptepunt was uiteraard de opgave van Contador, die juist de rit van vandaag hoog in zijn agenda had gezet. De Spanjaard nam echter in een afdaling te veel risico, nadat hij na mechanische pech was overgestapt op de fiets van zijn ploegmaat Rogers. Hij wilde snel zijn plaats vooraan weer innemen en knalde daardoor op de door regen gladde weg met een vaart van 70 kilometer in het uur tegen het asfalt. Het gebeurde pal naast Van den Broeck: "Het was gewoon zijn eigen schuld. Hij daalde als een dolle om maar een paar plaatsen op te kunnen schuiven. Voor hetzelfde geld had hij mij meegenomen." Contador had een grote wond aan zijn knie en het duurde minuten voor de Tourarts die verbonden had. Achteraf bleek dat Contador zijn scheenbeen had gebroken.

Kwiatkowski in de aanval

Nibali legde het tempo in het peloton stil, maar omdat er een kopgroep weg was met de witte trui Kwiatkowski en de Spanjaard Rodriguez kon dat niet te lang duren. Toen Contador eindelijk de achtervolging kon inzetten, was de achterstand al opgelopen tot vier minuten. Al snel bleek dat verder fietsen geen optie was. Er volgde een emotioneel afscheid met Rogers, waarna Contador in de ploegleiderswagen van Saxo Bank stapte. Omdat de Tour op niemand wacht, barstte op de voorlaatste beklimming de strijd los. Kwiatkowski en Rodriguez zeiden hun vluchtmakkers vaarwel en op de slotklim leek Rodriguez, die de bollen overnam van Martin, op weg te gaan naar de ritzege. Fuglsang en Scarponi brachten echter de kloof zo ver terug dat Nibali op 2,5 kilometer van de top al zijn duivels kon ontbinden om alsnog een greep te doen naar de dagzege en de gele trui. Het Franse talent Pinot werd knap 2e, voor Valverde en zijn landgenoten Peraud en Bardet. En dat was een aardige pleister op de wonde die Gallopin op de Franse feestdag veroorzaakte door het verlies van de gele trui. De renner van Lotto-Belisol vocht als een tijger, maar verloor uiteindelijk 4'46.

Nibali heeft goed papieren

Op de rustdag zal in veel ploegen heel wat herstelwerk nodig zijn, maar bij Astana kan alvast de vlag uit: een knappe jongen die Nibali nog van zijn eerste Tourwinst kan afhouden. Na eerdere overwinningen in de Vuelta en de Giro lijkt nu ook de Tourzege binnen bereik te zijn. Maar in deze gekke Tour, waarin vooral de favorieten niet gespaard lijken te blijven van onheil, kan ook Nibali misschien nog wat op zijn pad tegenkomen.

 Foto: © ASO



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl