Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Tussenrapport van een vreemde Tour

Dinsdag 15 juli 2014

Elite men - Op de rustdag worden na tien hectische dagen letterlijk en figuurlijk de wonden gelikt. Hoewel de echte Tourcols nog niet eens bereikt zijn, lijkt deze Ronde van Frankrijk al te zijn beslist. Niet alleen is de Tour beroofd van het grote duel Froome-Contador, maar ook lijkt de Grande Boucle met de ongenaakbare Nibali in het geel in een beslissende plooi te zijn gelegd. Maar wie weet? Niemand had bij de start in Engeland kunnen voorspellen dat Froome en Contador er bij de eerste rustdag niet meer bij zouden zijn, dus misschien hebben de schikgodinnen nog wel meer verrassingen voor ons in petto. CyclingOnline grijpt de wapenstilstand in Besancon alvast aan om de kopmannen in deze Tour een rapportcijfer te geven.

Vincenzo Nibali: 9 - Het duurde meer dan een jaar voor Nibali om na zijn gewonnen Giro van 2013 nog eens het zegegebaar te kunnen maken. Dat gebeurde bij het Italiaanse kampioenschap, een week voor de Tour. De huilbui die volgde was een duidelijk signaal hoe dwars hem dat had gezeten. In de Dauphine kon Nibali nog niet met de besten mee, maar in de Tour staat hij duidelijk op punt. Bovendien lijkt zijn ploeg, met steunpilaren als Scarponi, Fuglsang, Westra en Kangert, duidelijk beter dan die van zijn overgebleven rivalen.

Marcel Kittel: 9 - Hij was de onverbiddelijke vedette in de eerste Tourdagen. Van de vier kansen die hij kreeg, benutte hij er drie. Wat dat betreft zou hij ook in Brazilie een aanwinst van Die Mannschaft zijn geweest. Bij Giant-Shimano is Kittel de steevast scorende spits, die zijn totaal van vier in 2013 dit jaar waarschijnlijk wel weet te overtreffen.  

Ritchie Porte: 8 - Hoewel hij het hele seizoen niet uit de verf kwam en hij van Sky niet eens mocht meedoen aan de Giro, lijkt Porte nu wel degelijk in staat om een gooi naar het podium te doen. Na het uitvallen van Froome komt he gewicht bij Sky nu helemaal op zijn schouders te liggen. Afwachten of hij zijn verantwoordelijkheid in het hooggebergte op kan nemen. De tijdrit past hem daarentegen als een handschoen.

Alejandro Valverde: 7 1/2 - Op tamelijk geruisloze wijze is de Spanjaard op de derde plaats in de stand terecht gekomen. Een podiumplaats in Parijs is echter nog lang geen zekerheidje voor de kopman van Movistar, want hij staat maar anderhalve minuut voor op Mollema en Van den Broeck, die nu resp. als 10e en 11e geklasseerd staan. Veel hangt af van zijn prestaties in de bergen en vooral de tijdrit op de voorlaatste dag.

Bardet & Peraud: 7 1/2 - De Franse tegenhangers van Bau & Lau kunnen door hun klimcapaciteiten hopen op een plaats op het podium. Bovendien heeft Peraud een prima tijdrit in de kuiten. Hoewel Ag2r in deze Tour niet kan beschikken over de Colombiaan Betancur heeft de ploeg met Bardet en Peraud toch twee hete ijzers in het vuur.

Tejay van Garderen: 7 - De Amerikaan van BMC is er voorlopig nog niet in geslaagd om Cadel Evans te doen vergeten. Hij oogt nerveus en kwetsbaar en lijkt niet in staat om in het vervolg van deze Tour een hoofdrol op te kunnen eisen. Maar misschien gaat hij ons nog verrassen.

Rui Costa: 7 - De wereldkampioen lijkt op weg om zijn beste Tour ooit te gaan rijden. Hij staat nu 9e in het klassement, maar moet zich nog wat kunnen verbeteren. Ook al omdat zijn Lampre ploeg hem goed bijstaat. Helaas zeggen de statistieken dat een winnaar van de Ronde van Zwitserland hetzelfde jaar nooit de Tour wint...

Michal Kwiatkowski: 7 - De jonge Pool draagt op voorbeeldige wijze de witte trui. Zijn aanval in de rit naar La Planche des Belles Filles was brutaal en overmoedig, maar als de opzet met Tony Martin was gelukt, dan was Kwiatkowski de onverbiddelijke held van de eerste week geworden. Hij startte in Leeds in de schaduw van Cavendish, maar schakelde razendsnel om in zijn nieuwe rol als kopman van Omega Pharma. Mogelijk kost zijn strijdlust hem in Parijs een topklassering, maar zijn tijd komt nog wel.

Peter Sagan: 7 - Het enfant terrible lijkt op weg om de groene trui naar Parijs te brengen, maar is verder eigenlijk een beetje kleurloos. Hij straalt weinig vreugde uit en trekt veel minder aandacht dan vroeger. Bovendien komt hij er in de sprints ten opzichte van de echte specialisten niet aan te pas. Staat hij op een keerpunt? 

Thibaut Pinot: 7 - Bijna geruisloos heeft de jonge kopman van Francaise des Jeux zich in de toptien genesteld. Met zijn kwaliteiten bergop mag hj nu zelfs hopen op het podium. Hij moet alleen dan wel zijn 'jour sans' zien te vermijden.

Bauke Mollema: 6 1/2 - Hoewel hij zich het hele jaar mag voorbereiden op de Tour de France, oogt Mollema tot nu toe wat bleekjes. Hij staat keurig 10e in het klassement, maar heeft zich nog geen moment in de debatten kunnen mengen. Hij verliest telkens wat terrein als er in de finale gas wordt gegeven en heeft nog nooit initiatief getoond. Hopelijk verbetert hij in de bergen, want het gekke is dat Mollema nog altijd zicht heeft op het podium in Parijs.

Jurgen Van den Broeck: 6 1/2 - Voor Van den Broeck geldt min of meer hetzelfde als we bij Mollema geconstateerd hebben: hij is nog in de spits aanwezig, maar erg imposant is het allemaal niet. Bovendien heeft hij alweer een paar maal op de grond gelegen. Maar ook VDB kan nog hopen op het podium.

Leopold Konig: 6 1/2 - De Tsjech debuteert met zijn ploeg NetApp Endura in de Tour en Konig heeft inmiddels wel gemerkt dat de Tour geen makkie is. Hij staat nu als 21ste geklasseerd, maar moet in staat geacht worden om nog wel plaatsjes te stijgen.

Joaquim Rodriguez: 6 - Na zijn blessure kon je natuurlijk niet veel verwachten van Purita. Zelf zei hij voorafgaand aan de Tour dat hij zich in Frankrijk ging voorbereiden op de Vuelta. In het klassement speelt hij geen rol van betekenis, maar de bollentrui lijkt binnen bereik. In de rit naar La Planche des Belles Filles leek hij op weg naar de zege, maar liet hij zich op 2,5 kilometer van de streep verschalken door Nibali. "Het leek wel of ik door een vliegtuig gepasseerd werd."

Andrew Talansky: 6 - Hij won verrassend de Dauphine, maar de Amerkaan merkt nu dat de Tour geheel andere koek is. Natuurlijk heeft hij last van de valpartij die Simon Gerrans hem bezorgde. Maar ook afgezien daarvan lijkt Talansky, die inmiddels op een kwartier van Nibali staat, nu nog een maatje te klein voor de Tour.

Frank Schleck: 6 - De kampioen van Luxemburg rijdt - opnieuw zonder zijn gevallen broer Andy - een kleurloze Tour tot nu toe en vindt zich op de rustdag terug op de 25ste plaats op ruim 11 minuten van Nibali. En de vooruitzichten zijn evenmin rooskleurig. De dagen van de roemruchte dynastie lijken geteld.

Pierre Rolland: 5 1/2 - De kopman van Europcar reed een uitstekende Giro d' Italia, bekroond met een 4e plaats. Maar de Fransman is het levende bewijs dat je een goede Giro niet kunt combineren met een goede Tour. Hij is tot nu toe in de bergen geen schim van zichzelf en presteert ook nog eens buitengewoon wisselvallig. Misschien kan hij zich nog oppeppen om een rit te winnen.

Daniel Navarro: 5 - De Spanjaard werd door Cofidis aangetrokken om de kar te trekken in de Tour, maar voorlopig lukt dat nog niet erg. Hopelijk redt Cyril Lemoine de meubels voor de ploeg van Didier Rous.

Brice Feillu: 5 - Als Tourdebutant baarde Brice Feillu opzien door een bergrit te winnen. Maar de jongste van de broers Feillu bakt er sindsdien maar weinig van. Ook in deze Tour is hij ondanks zijn lengte weer tamelijk onzichtbaar. Maar misschien verrast de kopman van Bretagne-Seche Environment ons nog in de bergen.

Martin Elmiger: 5 - De Zwitserse kampioen moest de rol van kopman op zich nemen nadat Matthias Frank geblesseerd afhaakte. Elmiger heeft als stand-in kopman van IAM Cycling zijn draai echter nog niet kunnen vinden.

Simon Gerrans: 5 - Hij komt er in de sprints niet aan te pas, nadat hij in de eerste de beste rit door Cavendish een kopstoot heeft gekregen. Zelf reeg hij daarna nog Talansky aan het spit. Orica-Greenedge heeft voorlopig weinig te zoeken in deze Tour.



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl