Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kittel wint opnieuw op de Champs Elysees

Zondag 27 juli 2014

Elite men - Net als vorig jaar was Marcel Kittel op de Champs Elysees de snelste sprinter van het lot. In een koninklijke sprint legde de Duitser zijn rivalen Kristoff, Navardauskas, Greipel, Renshaw, Coquard, Petacchi, Sagan en Feillu er met overmacht op. Daarmee kwam er een gepast eind aan de 101ste Tour de France, die op soevereine wijze gewonnen werd door Vincenzo Nibali. De Italiaan won vier etappes en legde de basis in de Engelse ritten. Op de kasseien van de Hel van het Noorden toonde de kopman van Astana zich het sterkst van de drie vooropgestelde favorieten. Froome viel al in Engeland en blesseerde daarbij zijn hand zodanig dat hij in de kasseienrit al moest opgeven voor de eerste stenen in zicht waren.

Dat daarna ook Contador zichzelf uitschakelde met een scheenbeenbreuk was jammer voor de Tour, maar veranderde waarschijnlijk niks aan het feit dat Nibali de sterkste van deze Grande Boucle was. In Parijs eindigde hij maar liefst met bijna acht minuten voorsprong op nummer twee, de Franse veteraan Peraud. Leuk voor de wielersport - en de Fransen - is dat nummer drie, Thibaut Pinot, ook de de winnaar van de witte trui is. Samen met de al even jonge Romain Bardet is hij de toekomst van het Franse wielrennen. Duitsland scoorde maar liefst zeven ritzeges: Kittel (4), Martin (2) en Greipel (1). De terugkeer van de Duitse tv-zender ARD lijkt in 2015 nog slechts een formaliteit.

Bergkoning Rafal Majka, die pas op het laatste moment inviel voor de geschorste Kreuziger, zette zijn bolletjestrui extra in de verf met twee ritzeges bergop. Dat kon de Slowaak Sagan hem niet nazeggen. De renner van Cannondale won de groene trui voor de derde keer op rij, maar dit keer wel zonder een ritzege. Het ploegenklassement was voor Ag2r, dat Belkin een straatlengte voorbleef. En de Italiaan De Marchi werd door een jury uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van deze Tour. Slechts acht ploegen waren succesvol, waaronder Giant (4) en Belkin (1). Voor Nederland was de ritzege van Lars Boom in de kasseienrit historisch, want op de kop af negen jaar na de overwinning van Weening in Gerardmer. Hoewel de tijdrit een drama werd voor Belkin, zijn de 9e en de 10e plaats voor resp. Ten Dam en Mollema een prachtig resultaat. Het is liefst 25 jaar geleden dat Nederland twee renners in de toptien had met Theunisse en Rooks. En ook was het 25 jaar geleden dat een renner twee jaar achter elkaar in de toptien eindigde: Steven Rooks. En laten we niet vergeten dat Lieuwe Westra een van de steunpilaren van Tourwinnaar Nibali was. Al met al dus een goede Tour voor het Nederlandse wielrennen!



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl