Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: 'Leerzame dag in Limburg'

Zondag 14 april 2013

Blog - Als altijd dromden ze samen om de koers te zien, maar de stemming was toch anders, na een barre winter vol dopingbekentenissen. De fans in Vlaanderen en Frankrijk hadden zich niet laten ontmoedigen, gelet op de grote opkomst bij de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. De Amstel Gold Race was een goeie gelegenheid om de stemming in Nederland te peilen. Na een rondgang op de Markt voor de start was het voor mij wel duidelijk: de liefhebbers hebben hun twijfels, maar blijven ook houden van de sport.

De eerste die ik trof was Levien Spits, Caubergoloog te Valkenburg. Hij zei: "Het is genieten, geweldig. Ik dacht dat er minder zouden komen vanwege jeweetwel. Het is hartstikke druk, vol gezellige mensen. Zelf heb ik heel veel problemen met doping. Ik zie het ook economisch. Sorry voor het grote woord, maar het zijn dieven die geprofiteerd hebben. De kleine renners, de onschuldigen hebben niks kunnen binnenhalen, hebben de prijzen niet gekregen. Of de nieuwe generatie schoon is? Dat geloof ik voor 98 procent. Da’s toch veel hè?"

Die twee mannen uit Tilburg waren er. Zei de één: "Het is niet schoon, maar wel een mooie sport om te zien." Zei de ander: "Ik laat mijn plezier niet bederven. Het is gezellig."

Er stond ook een keurige meneer uit Maastricht, met grote twijfels. Hij betoogde: "Ik ben bang dat er nieuwe middelen op de markt zijn die nog niet bekend zijn. Maar over 10 jaar denken we: 'Hé, op de Markt in Maastricht, toen heb ik die renner nog gezien en toen heeft-ie gewonnen, maar hij had dat en dat misschien gebruikt.' Dus ik denk niet dat het schoon is. Toch sta ik hier. Dat doe ik al jaren en blijf ik ook doen. Het is gewoon spannend, leuk, een grote kermis. Ik wil dat niet missen."

Voor het presentatieplatform stond een fan enthousiast naar de Blanco’s te kijken. Hij wilde niets zeggen over hun zuiverheid. "Ik denk daar niet over na", zei hij. "Dat is het verstandigst. De tijd zal het leren. Ik heb zaterdag 250 kilometer getrapt in de toertocht en dat doet gewoon pijn. Deze mannen doen dat twee keer zo snel en hebben ook pijn, dus het blijft een prestatie. Ik zou wel begrijpen dat ze iets zouden nemen."

En warempel, daar was een Prominente Limburger: Frans Timmermans, tevens minister van Buitenlandse Zaken, gast van koersdirecteur Leo van Vliet. Bij hem geen spoor van somberheid: "Het is een fantastische sport en wat er ook gebeurt, ik zal het altijd een fantastische sport blijven vinden. Mijn liefde voor het wielrennen zal niet over gaan. Wielrenners hebben er veel voor over, soms ook te veel. Uiteraard moet de sport eerlijk blijven. Oneerlijke sport maakt ook wantrouwende renners, ook tegenover elkaar. Wat dat betreft is het niet veel anders dan in de politiek. Politici die bedriegen zorgen ervoor dat iedereen elkaar vreselijk wantrouwt. Zo is het met wielrenners, dus ik ben absoluut tegen dat dopinggebruik, maar ik kan niet verhelen dat ik het een prachtige sport blijf vinden."

Leuker dan de politiek?

Timmermans, grinnikend: "Oh ja, veel leuker."

Aan de finish trof ik nog een speciale toeschouwer: bondsvoorzitter Marcel Wintels. Op de hoogte van de Cauberg hield hij zich minder op de vlakte dan net na het bekend worden van het convenant van Blanco, Vacansoleil en KNWU: geen nieuwe dopinggevallen. Wintels: "De bond past terughoudendheid. Ik begrijp dat de mensen twijfels houden. Het is nu afwachten waar de commissie Sorgdrager mee komt in juni. De uitkomst van het convenant verraste. Het zou een gemiste kans zijn als het toch weer anders blijkt te liggen."

Het was een leerzame, zonnige dag in Limburg.

 


Tags: Wielaert

Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl