Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: TOURSTART SCHONER ZONDER ASTANA

Zaterdag 13 december 2014

Blog - In het shirt van Belkin reed Lars Boom eind september alvast de tijdrit van de Grand Départ van Utrecht. De afgelopen tijd was het de vraag of hij het rondje  werkelijk zou overdoen in de trui van Astana. Nu de UCI heeft besloten de kapitaalkrachtige ploeg uit Kazachstan in koers te houden ziet het er goed uit voor de Nederlandse publiekslieveling. Het heeft alleen niets te maken met de ronkend beleden schoonmaak van het profwielrennen. Voor de Grand Départ onder de Dom zal er nog genoeg los komen over de zuiverheid van het métier.

Vincenzo Nibali is als Tourwinnaar in het Astana-tricot het onderwerp geweest van veel speculatie. Ten eerste omdat hij afkomstig is uit het land van Michele Ferrari, de dopingdokter die ook met Lance Armstrong werkte. Ten tweede omdat hij in dienst rijdt van de al even omstreden Aleksandre Vinokoerov. En ten derde omdat alle renners in het geel om één of andere manier onzuiver moeten zijn.

Nibali haalde desgevraagd aan het eind van de Tour van 2014 een mooi oud Siciliaans spreekwoord aan: ‘De moeder van de imbecielen zal altijd zwanger zijn.’ Ik moest daar de afgelopen maanden aan denken bij het lezen van het ene na het andere positieve geval bij Astana. Drie namen kwamen niet als dopingzondaars in de krant: Lars Boom, Lieuwe Westra en Vincenzo Nibali.

De Utrechtse kandidatuur voor de Grand Départ kreeg in de winter van 2012-2013 door een hele reeks dopingonthullingen te maken met een depressie vol kille, aanhoudende tegenwind. Het gierende tumult betrof oud-renners die met bekentenissen uit een voorbije tijd zwarte schaduwen trokken over de nieuwe generatie beroepsfietsers en de ambities van de Domstad. Rabobank zette de toon met observaties over de goorheid van de sport. De bankiers haakten af als steunpilaren voor de Tourstart en sleepten een groot concern als Corio mee. In die dagen herinnerde ik me wat collega Matthew Syed had geschreven in The Times, voor de Tourstart in Londen van 2007: ‘De Tour afschrijven wegens doping is de parasiet verwarren met de drager.’

Het klimaat is inmiddels verbeterd. Utrecht heeft met grote blijdschap het Grand Départ binnen gehaald. Midden in de economische crisis bleek de stad het ruimschoots zonder de steun van Rabobank te kunnen. Geen dopingzondaar die het feest nog zal bederven, maar de jongste besluitvorming over Astana maakt geen grootse indruk. Mister Brian Cookson is geen haar strenger dan zijn voorgangers Hein Verbruggen en Pat McQuaid. Het is voer voor de opiniemakers die menen dat het wielrennen een dopingcircus is. Zo is het niet, net zo min als bedrog de wereld uit is. Ze hebben er bij Astana alle expertise over, óók over het maskeren van dopinggebruik. Het beste is om te streven naar een schone Tourstart zonder die ploeg. In het oude spel van macht en kapitaal zal dat niet gebeuren. En Nibali, Boom en Westra zijn geen imbecielen.

     Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl