Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jeroen Wielaert: 'Voor het oog van de wereld'

Woensdag 31 december 2014

Blog - ‘Romeinse soldaten, middeleeuwse monniken, vuurspuwers en acrobaten op wonderlijke grote machines en daarna een peloton fietsers op bijna futuristische fietsen. Nog nooit had Utrecht zo’n wonderspektakel binnen zijn poorten. En dat voor het oog van miljoenen televisiekijkers.’

Dat schreef ik in juli 2004 in een column voor het Utrechts Nieuwsblad, alweer dik tien jaar geleden. De kop erboven luidde Sous le Dom! Het was een speelse terugblik op een Grand Départ in Utrecht, toen nog voorzien voor 2007, 2008, of 2009. Dat was te vroeg gedroomd, maar volgend jaar is het dan toch zover. Er gaat meer gebeuren dan wat ik destijds zo luchtig voorzag.

 

‘Eerst Tourol, het hilarische anarchistische straattheaterfestival van de afgelopen tien dagen en daarna de climax: de Tourstart in Utrecht. Nimmer klopte het hart van Nederland warmer, uitbundiger. Utrecht kwam als een imposante stad op de wereldkaart. Voorbij waren de twijfels of het allemaal wel kon. Op de avond dat de Tour voor het eerst in Utrecht startte keek oud-Tourbaas Jean-Marie Leblanc tevreden om zich heen, geflankeerd door ambassadeur Jan Janssen en de burgemeester die het wilde: Annie Brouwer-Korff. Voor de horeca is het een vrolijk festijn geworden dat de omzet van het bluesfestival verheugend hoog overtrof!

 

Het waren ook dit soort fantasieën die de bezieling erin hielden in de dagen dat het nog hel erg gissen was of en wanneer de Tour in Utrecht zou starten. De concurrentie van Rotterdam drukte zwaar. Het is duidelijk hoe dat afgelopen is: sinds 2010 is Utrecht daarvan af. In 2013 kon definitief een begin gemaakt worden met de uitvoering van plannen die in kleine kring al zo lang leefden.

Terschellings Oerol was voor mij één van de voorbeelden voor cyclistisch straattheater onder de Dom, gekoppeld aan fenomenen uit de stadsgeschiedenis. Nu het echt zover komt zal het festival om merkwaardige redenen geen Tourol heten. Het zal me een zorg zijn, zolang de geest ervan maar over straat gaat. Zo komt er een grote parade dwars door de stad, van oost naar west, de vrijdagavond voor de Tourstart. Dat moet een nieuwe climax worden na het begin van de feestelijke honderd-daagse aanloop naar de Tour, eind maart.

De Tour maakt veel los in Utrecht. Het is geen visioen meer. Er is een ongekende hoeveelheid creativiteit ontstaan, méér dan ik kon vermoeden toen ik in 2004 die regels schreef. Zelf ben ik het meest betrokken bij de inrichting van het Hotel Héroique, expo van kunstenaars en fotografen in het Postkantoor op de Neude, te zien vanaf mei 2015.

Nóg kan het beter, hoger: het dak op! Net als Panorama 2000 van Sjarel Ex moeten de daken van Utrecht een podium worden voor fantastische objecten, of voor bedekkingen in de typische Utrechtse Stijlkleuren: rood, blauw en geel. De helikopters van de Tour zullen het allemaal aan miljarden kijkers over de hele wereld laten zien. ‘Groots en iconisch’ noemde Hanneke Bouwsema het tijdens een brainstorm. Ze had gelijk. Er is nog een paar maanden tijd om die uitdaging op te pakken.

Tekst en foto: Jeroen Wielaert Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl