Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

NK Veldrijden was ooit ook terrein van Langeveld en Weening

Dinsdag 06 januari 2015

Offroad - Waar veel Vlaamse crosstalenten niet twijfelen over een toekomst in het veld, zouden Nederlandse toppers vaker het veld links laten liggen ten faveure van de weg. Met het Nederlands veldritkampioenschap voor de deur onderzochten we of er in Nederland inderdaad zoveel veldritbeloften voor de weg hebben gekozen in het verleden.

Een blik op de erelijsten van het NK veldrijden voor junioren en beloften leert dat inderdaad de nodige wegtoppers een verleden hebben in het veld. Van Lars Boom, Ramon Sinkeldam en Boy van Poppel weten veel mensen dat nog wel, maar ook Pieter Weening, Koen de Kort en Sebastian Langeveld waren succesvol actief in het veld. En zelfs de namen van Tom Veelers en Robert Gesink doken op in deze resultaten.

Gesink en Weening

Gesink reed in 2006 het NK veldrijden in Zeddam en werd daar twaalfde, Veelers deed het zes plekken beter. Tom Stamsnijder ontbrak – als zoon van voormalig wereldkampioen Hennie – uiteraard ook niet in het veld. Maar in 2003 liet Pieter Weening zich ook opmerken in het veld met een derde plek op het NK en een negende plaats op het WK voor beloften.

Langeveld

Ook Nederlands kampioen op de weg Sebastian Langeveld was succesvol in het veld met een tweede plek op het NK voor junioren en een derde plek op het NK voor beloften ten tijde van generatiegenoot van Lars Boom. De huidige renner van Garmin-Cannondale reed in die jongere jaren ook op wereldkampioenschappen mee. Net als Ramon Sinkeldam, die in 2007 Nederlands kampioen bij de junioren werd en enkele maanden daarvoor brons won op het EK veldrijden in Huijbergen. Koen de Kort won op het NK veldrijden voor beloften twee keer het zilver. Tegenwoordig overwintert hij in het Australische wegseizoen.

Wereldkampioenen

Lars Boom was uiteraard wel de meest succesvolle crosser onder de huidige wegrenners, de renner van Astana won wereldtitels bij de junioren, beloften én profs. Boy van Poppel was in 2006 in Zeddam wereldkampioen bij de junioren en veroverde ook nationale titels bij de beloften. Bondscoach Johan Lammerts liet onlangs weten niet zo zwaar te tillen aan de uitstroom van veldrittalent. "We hebben de afgelopen jaren niet te klagen gehad over medailles op EK's en WK's en hebben bovendien met Lars van der Haar, Corné van Kessel en voorlopig ook Mathieu van der Poel crossspecialisten van het hoogste niveau actief bij de elite."

Foto's: © Sportfoto Van boven naar beneden Boy van Poppel, Sebastian Langeveld en Ramon Sinkeldam



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl