Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Commissie is kritisch over rol Verbruggen

Maandag 09 maart 2015

Elite men - De onafhankelijke commissie CIRC, die op verzoek van de UCI onderzoek deed naar het recente verleden van de internationale wielerbond, is kritisch over de Nederlandse oud-voorzitter Hein Verbruggen. Al worden hem geen strafbare feiten verweten. UCI-voorzitter Cookson wil de Nederlander vragen terug te treden als erevoorzitter.

Wel stelt de commissie dat de bereidwilligheid om toprenners op doping te betrappen ten tijde van zijn voorzitterschap leek te ontbreken en dat de focus meer leek te liggen op de gezondheid van de renners. Een voorbeeld daarvan is de hematocrietwaarde die ten tijde van de EPO-jaren aan een maximum werd gekoppeld. Ook concludeert men dat de UCI bij de opvolging van Verbruggen erg gefocust was op het kandidaatschap van zijn rechterhand Pat McQuaid. Verder wordt geconstateerd dat de achtergrond van Verbruggen afwijkt van veel andere bestuurders van sportbonden, de Brabander is geen oud-atleet, maar iemand uit het bedrijfsleven. De internationale uitstraling van Lance Armstrong werd door Verbruggen als een grote kans gezien de wielersport commercieel aantrekkeljker te maken. De UCI hield Armstrong tot vlak voor zijn val de hand boven het hoofd en dat wordt Verbruggen ook aangerekend.

Overigens concludeert de commissie ook dat dopinggebruik in de wielersport nog niet is uitgebannen, wel zouden er minder excessen zijn omdat het biologische paspoort ervoor zorgt dat er geen grote hoeveelheden doping kunnen worden gebruikt.

UCI-voorzitter Brian Cookson zegt tegen The Guardian dat hij Verbruggen zal schrijven met de vraag of het niet beter is terug te treden als erevoorzitter van de UCI.

Foto: © Sportfoto Hein Verbruggen wordt een te weinig kritische houding ten opzichte van Lance Armstrong verwetenEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl