Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wielervakbond wil vangnet voor oud-renners

Woensdag 09 september 2015

Elite men - De Vereniging voor Beroeps Wielrenners (VVBW) wil drie fondsen in het leven roepen als vangnet voor zwaar geblesseerde, werkloze of gestopte wielrenners. De fondsen zullen gaan bestaan uit verschillende diensten, zoals loopbaanadvies of verzekeringen, die de renners moeten gaan ondersteunen.

"Een substantieel deel van de profwielrenners rijdt rond voor een salaris dat ligt rond het minimuminkomen. Het ontbreekt deze renners aan geld en vaak ook aan tijd om tijdens hun carrière bezig te zijn met een leven na hun loopbaan. En het moment dat het ophoudt, kan ineens daar zijn. Contracten worden soms onverwachts niet verlengd. Dan is het plotseling gedaan met je carrière" aldus Bobbie Traksel, voorzitter van de Vereniging van Beroeps Wielrenners (VVBW). Traksel vindt het daarom noodzakelijk dat er een fonds is om renners te ondersteunen met het inrichten van hun leven na de sport.

‘Aan de grond’

Ook in hun jonge jaren komt het er vaak niet van een opleiding te volgen, zo meent Traksel. "Je bent een jongen van 18 jaar en hebt maar één droom: beroepsrenner worden. Als je die kans dan krijgt, laat je school en alles daar omheen vallen. En er zijn er maar weinigen die echt slagen. Als je carrière dan stopt, je geen diploma hebt en je tijdens je loopbaan alleen maar met fietsen bezig was, heb je een probleem. Je bent niet in de maatschappij gegroeid. Er zijn jongens die echt aan de grond zitten."

VVBW
De VVBW biedt met het fonds geen financiële steun, maar levert vooral diensten, zoals het kiezen van een opleiding en het zoeken naar een baan. Traksel: "Maar het kan ook gaan om psychische hulp en hulp bij aftrainen. Je bent altijd onderweg geweest en nu ben je ineens altijd thuis. Hoe ga je daar mee om? Veel renners krijgen last van hartritmestoornissen als ze gestopt zijn. Ze weten niet hoe ze goed moeten afbouwen."

Fondsen
De beroepsvereniging biedt met nog twee fondsen ondersteuning aan profrenners. In een sport die steeds professioneler wordt, kunnen fietsers een beroep doen op de VVBW als ze in de problemen komen en bijvoorbeeld een advocaat nodig hebben. Dan is er nog een potje voor renners die ernstig gewond raken als gevolg van een ongeval tijdens het fietsen. Tijdens Ride with the Pros op 18 oktober, een evenement waarbij wielerliefhebbers een dagje op kunnen trekken met de profs van Roompot Oranje Peloton, Team LottoNL-Jumbo en Team Giant-Alpecin, vraagt de VVWB aandacht voor de drie fondsen en wordt er geld ingezameld. Traksel hoopt op zo’n duizend deelnemers.  

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl