Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Ster van Zwolle blijft dé Nederlandse opener

Dinsdag 26 februari 2013

Elite men - Zoals het internationale wielerseizoen begint in de Tour Down Under en het Vlaamse seizoen in de Omloop Het Nieuwsblad, zo is de Ster van Zwolle traditioneel dé openingsklassieker van de Nederlandse kalender. Organisator Jan van Ommen bewaakt die status van deze 1.2-koers streng.

CyclingOnline.nl vroeg Van Ommen – die het stokje overnam van de aanvankelijke organisator Ben Zomerdijk -  naar het bijzondere van zijn wedstrijd.

Zou de Ster van Zwolle minder bijzonder zijn in mei of juni?
"Omdat wij openingswedstrijd zijn, wordt er door veel renners en teams naar onze wedstrijd uitgekeken. Ze willen weten waar ze staan en de eerste echte confrontatie van de Nederlandse topploegen is toch altijd hier. Dat geeft de Ster van Zwolle een extra betekenis en die koesteren we. Er wordt regelmatig gevraagd door organisatoren om voor een keertje voor ons te mogen staan op de kalender, maar daar gaan we eigenlijk nooit mee akkoord. Een openingsklassieker moet nu eenmaal de eerste zijn en in Nederland is eind februari of begin maart eigenlijk ook vroeg genoeg om een eerste wedtrijd te organiseren. Anders zoek je wat het weer betreft de problemen op."

Het deelnemersveld lijkt weer wat internationaler?
"We hebben elf buitenlandse teams aan het vertrek die het mogen opnemen tegen onze vijf continentale ploegen en de landelijke eliteteams, aangevuld met verenigingen. Volgens mij was de buitenlandse afvaardiging nooit eerder zo groot. Ik heb dit jaar een aantal clubteams moeten teleur stellen, maar dat is niet anders. Ik ben nu eenmaal gehouden aan het laten starten van 25 teams. We hebben er bovendien voor gekozen een wedstrijd op de internationale kalender te worden en dan is het niet verkeerd ook een echt internationale uitstraling te hebben.’’

Nog met zorgen naar het weerbericht gekeken?
"We hebben de afgelopen tien jaar twee keer een andere datum moeten zoeken als gevolg van sneeuw op het parcours. Eén keer konden we een week, een andere keer twee weken opschuiven. Toch ben ik blij dat het deze keer net goed lijkt te gaan met het weer. Als internationale wedstrijd is het een stuk moeilijker een andere datum te vinden. Dat zie je aan Kuurne-Brussel-Kuurne, die wordt dit jaar gewoon niet verreden. Dan is het wel zo prettig als je koers door kan gaan. Ik denk dat het overigens nog een loodzware opgave wordt, want de voorspellingen geven maar enkele graden boven nul aan en de wind zou ook een rol kunnen gaan spelen. Ik hoop dan ook op een ouderwetse Ster van Zwolle met een goede opvolger voor renners als Bert-Jan Lindeman, Barry Markus en Robin Chaigneau. Van ons podium van vorig jaar zijn de nummers twee en drie Moreno Hofland en Wesley Kreder inmiddels prof net als Lindeman en Markus overigens. Dus goed presteren in de Ster zegt zeker ook in deze tijd - met steeds meer internationale wedstrijden als concurrentie op de kalender - nog iets.’’

Meer info over parcours, deelnemers en tijden: www.stervanzwolle.nl

Foto (c): SportfotoEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl