Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nederland start sterk met twee wereldtitels op WK BMX

Zondag 29 mei 2016

Offroad - De Nederlandse BMX-equipe van bondscoach Bas de Bever is zaterdag voortvarend begonnen aan het wereldkampioenschap BMX in Medellin, Colombia. Niek Kimmann veroverde de wereldtitel op het onderdeel Time Trial bij de elite-men en Merel Smulders deed hetzelfde bij de junior-women eerder die dag.

In totaal behaalde Nederland vier medailles op de zaterdag. Laura Smulders reed naar het zilver bij de elite-women, Ruby Huisman veroverde het brons bij de junior-women. 

Voor Kimmann was het zijn eerste mondiale titel op dit onderdeel, de tweedejaars elite-rijder verraste in 2015 in het Belgische Zolder weliswaar met de regenboogtrui op het (olympische) onderdeel Supercross, maar moest toen in de tijdrit zijn meerdere erkennen in de Fransman Joris Daudet. Wel won hij dit onderdeel in 2014 bij de junior-men. In de kwalificaties waren zaterdag de Fransen Sylvain Andre (eerste) en Joris Daudet (tweede) nog sneller en realiseerde Kimmann een derde tijd. In de finale was de inwoner van het Overijsselse Lutten echter de allersnelste en veroverde zo zijn tweede wereldtitel bij de elite-men. Kimmann kreeg de Australiër Sam Willoughby (zilver) en de Let Maris Strombergs (brons) mee op het podium. In de kwalificaties grepen Martijn Jaspers (zeventiende) en Dave van de Burg (achttiende) net naast de zestien finaleplaatsen.

Smulders twee keer tweede

Bij de elite-women was Laura Smulders zowel in de kwalificaties als in de finale goed voor een tweede plaats. Het zilver behaalde de sporter uit het Gelderse Horssen uiteindelijk achter de Australische Caroline Buchanan, terwijl in de kwalificaties de Colombiaanse Mariana Pajon sneller was gebleken. Die kreeg uiteindelijk het brons omgehangen. Smulders viel vorig jaar met een vierde plek net buiten het podium op dit onderdeel, waarop ze in 2014 (Rotterdam) wel de wereldtitel veroverde. Smulders reikte ditmaal samen met Judy Baauw tot de finale, zij werd uiteindelijk veertiende.

Goud en brons

Bij de junior-women was Smulders' jongere zus Merel goed voor de wereldtitel. Op haar eerste WK voor junior-women was de Gelderse zowel in de kwalificatie als in de finale ongenaakbaar. In de eindstrijd was haar voorsprong op de Britse Bethany Shriever zelfs nog wat groter. Ruby Huisman zorgde voor een tweede medaille in deze categorie. Zij  realiseerde tweemaal een derde tijd, wat haar uiteindelijk brons opleverde. Bij de junior-men wist geen Nederlandse deelnemer tot de eindstrijd door te dringen. Hier was Kevin van de Groenendaal met een 22e tijd de snelste landgenoot in de kwalificaties.

Goed voor vertrouwen

Op zondag staan het (olympische) onderdeel Supercross op het programma op het WK BMX. Niek Kimmann verdedigt op dit onderdeel zijn regenboogtrui.Bondscoach Bas de Bever kon de eerste dag tevreden afsluiten. "De zondagwedstrijd is voor mij belangrijker, daar worden later deze zomer immers ook de olympische medailles op behaald. Maar als iemand met een titel of een medaille het onderdeel Time Trial afsluit, is dat natuurlijk wel top. En goed voor het vertrouwen” liet hij voor aanvang van het WK weten.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl