Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Bekkenk en Rooijakkers winnen in Den Helder

Zondag 30 oktober 2016

Offroad - Ramses Bekkenk heeft de 24e editie van de Beachclassic Hoek van Holland op zijn naam geschreven. De mountainbiker van het KMC-Koga team nam Robbert de Nijs en Jasper Ockeloen mee op het podium.

Tekst: Dan Rolandus

De organisatie van Beach Biking Nederland mocht zich bij startplaats Maribu Beach in Hoek van Holland voor de langste strandrace ter wereld op ruim duizend deelnemers verheugen. De eerste race van de KNWU strandracecompetitie langs de Noordzeekust over 135 kilometer werd opgesplitst in twee delen. Het eerste deel werd afgelegd van Hoek van Holland naar IJmuiden en het startschot voor het tweede deel naar de marinestad in Noord-Holland werd gegeven in Wijk aan Zee. Robbert de Nijs en Ramses Bekkenk muisden al na enkele kilometers weg uit het van lekke banden (o.a. Thijs Zonneveld, Thijs Al, Ronan van Zandbeek, Nina Kessler en Iris Slappendel) en valpartijen (o.a. Toon Imming en Laurens Snoek)  uiteen gereten peloton. ‘Bram Imming liet voor mij een gat vallen en toen ik Ramses vooruit zag rijden zaten Stefan Vreugdenhil en ik in zijn wiel’, beschreef Bram Rood van KMC-Koga de vroege vlucht van zijn ploeggenoot. Zevenvoudig HvH-DH winnaar Ramses Bekkenk en Robbert de Nijs zagen de voorsprong op de achtervolgende groep met onder andere Jasper Ockeloen, Stefan Vreugdenhil, Bram Rood, Patrick Kros, Jordy Buskermolen, Cees Snoek en Bram Imming langzaam groter worden. ‘We waren na enkele kilometers al weg’, verklaarde Ramses Bekkenk de vroege vlucht met zijn metgezel Robbert de Nijs. ‘Het was windstil, het strand was goed berijdbaar. We zouden aanvankelijk rustig doorrijden en dan zien wie we zouden meekrijgen. Maar bij Scheveningen hadden we al één minuut voorsprong waarop we gewoon tempo zijn blijven rijden en zagen dat het gat alleen maar groter was geworden. We hadden in IJmuiden twee minuten voorsprong op de rest. En dat terwijl ik nog lek heb gereden. In IJmuiden had ik de tijd om de band te wisselen en mijn ketting te smeren.’

Zetel

Ramses Bekkenk, met een marge van één seconde, en Robbert de Nijs zaten na de herstart bij Wijk aan Zee betreffende de eerste twee podiumplaatsen als in een zetel. ‘We bleven tot aan de Lagune in Camperduin bij elkaar, maar bij het verlaten van de Lagune kwam ik er als eerste uit. Toen we met z ’n vieren (ploeggenoot Bram Rood, Robbert de Nijs en nationaal strandkampioen 2015 Jasper Ockeloen, DR) weg waren, heeft Bram ontzettend veel kopwerk voor mij verricht om het groepje bij elkaar te houden. Dat de wedstrijd in tweeën is gesplitst? Dat zijn de omstandigheden waar we gewoon mee moeten omgaan. Ik heb diep respect voor de organisatie dat zij, ondanks al die vergunningen, deze mooie strandrace weer voor elkaar hebben gekregen. Dat viel nu uit in mijn voordeel, maar kan de volgende keer weer in mijn nadeel uitvallen’, aldus de 40-jarige inwoner van Alkmaar. Robbert de Nijs (Agu MTB Racing Team) uit Warmenhuizen stelde zich tevreden met de tweede plaats. ‘Ik zat in IJmuiden eigenlijk al helemaal verrot, was blij dat we daar voor de herstart even op adem konden komen. Ramses kan ik alleen pakken op techniek en als het aankomt op een sprint. Maar toen hij mij pakte op een slecht stuk strand, was ik gezien’, erkende de winnaar van HvH-DH in 2013 zijn meerdere in de Koning van de Strandrace, Ramses Bekkenk. De kersverse nationaal Mountainbike Marathon Kampioen, Jasper Ockeloen, die in Den Helder als eerste de finish passeerde, restte in de race langs de kustlijn van de stille Noordzee niets anders dan op te gaan voor de derde plaats in het klassement. ‘Ik was in Hoek van Holland niet ingedeeld in het eerste startvak, werd bovendien door mijn voorgangers in het losse zand wat opgehouden, terwijl die twee (Bekkenk en De Nijs, DR) al gevlogen waren’, sprak de kersverse Mountainbike Marathonkampioen van Nederland, die na het NK Marathon en een drukke beurs op de Bike MOTION Benelux in Utrecht om zijn product Sockeloen.nl te promoten, zijn teleurstelling uit. ‘Het was dus vlak na de start in Hoek van Holland al gebeurd. Ik heb in de achtervolging nog geprobeerd om terug te komen, maar zonder enige steun kun je met twee sterke mannen vooruit in je uppie ook niets uitrichten. In het tweede deel was het ondoenlijk om Ramses en Robbert kwijt te spelen en dan ook nog eens twee minuten achterstand weg te werken. Het was voor mij dus zaak om Bram Rood achter me te houden’, aldus de Dordtse renner van Parkhotel Valkenburg.                                     

 

Pauliena Rooijakkers op sterkste vrouw in Den Helder

Pauliena Rooijakkers won evenals in 2014 de strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder. De renster van Parkhotel Valkenburg bleek zowel in het deel van Hoek van Holland naar IJmuiden als van Wijk aan Zee naar Den Helder de snelste.

‘Het was jammer dat er nauwelijks wind was’, gaf de drievoudig strandkampioene van Nederland aan liever een zware wedstrijd voor de kiezen te willen krijgen. ‘Ik dacht nog, dit wordt een lange race. Ik heb tot IJmuiden samen met Iris Slappendel vooruit gereden. Onderweg kreeg ik een afloper, maar wist dat ik moest doorrijden. Ik heb bijna 20 kilometer met een lekke band gereden. Het voordeel van de tweedelige wedstrijd was dat je nu alle tijd had om het materiaal weer op orde te brengen. In het tweede deel heb ik eerst nog in een groepje met Alieke Hoogenboom en Claudia Koster gereden. Bij de Lagune ben ik vervolgens van hen weg gereden’, analyseerde de Brabantse haar winnende race. De 23-jarige Rooijakkers ziet vervolgens ook uit naar het EK in Scheveningen. ‘Dat is een supermooie wedstrijd waar ik wil pieken. Ik heb gehoord dat het een mooi parcours zal worden. Het rood wit en blauw staat me goed, maar een EK-trui is toch nog net even wat mooier.’

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl