Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Imming en Rooijakkers winnen strandrace Texel

Zaterdag 19 november 2016

Offroad - Bram Imming heeft zijn eerste seizoenzege te pakken door de derde editie van de Strandrace Paal 17 op Texel zegevierend af te sluiten. De biker uit Egmond Binnen versloeg in de sprint van een omvangrijke kopgroep achtereenvolgens Jordy Buskermolen en Thijs Zonneveld. Pauliena Rooijakkers won bij de vrouwen.

Tekst: Dan Rolandus

Het peloton strandbikers stapte zeer vroeg uit de veren om op tijd te zijn voor de overtocht met de veerpont van Den Helder naar Het Horntje op Texel. De groep vervolgde vanuit de haven haar weg in één file naar het Strandpaviljoen Paal 17 in De Koog om zich klaar te stomen voor de derde wedstrijd van de KNWU Strandracecompetitie. Het tempo in de 47 kilometer lange race langs de schuimende Noordzeekust zat er met de harde wind in de rug meteen goed in. Na het eerste keerpunt werd het peloton met de wind op de kop uiteen gereten. Er vormde zich een kopgroep van vier man met Ronan van Zandbeek (Invicta), Sem Huitema (Beukers Bike Team), Bram Rood en Stefan Vreugdenhil (beiden KMC Fruit to Go). ,,We hebben constant aan de leiding gereden, maar bij het laatste keerpunt werden we teruggepakt en gingen we met zo ’n vijftien man de finale in. Op zich heb ik lekker gereden, maar de uitslag (zevende, DR) was minder’’, baalde Westlander Stefan Vreugdenhil, die zijn leiderstrui van de KNWU Strandracecompetitie moest overdragen aan Bram Imming. Het pelotonnetje met verder onder anderen Patrick Kos maakte zich langs de verharde kustlijn op voor de sprint. Bram Imming (Team Imming) reed licht vooruit. De Noord-Hollander liep in het klimmetje op het mulle zand naar de overwinning en liet daarbij Jordy Buskermolen (ZAES) en nationaal kampioen Thijs Zonneveld (Parkhotel Valkenburg) in het zand bijten. ,,Ik moest aanvankelijk in het ritme komen. De vier man vooruit hadden een halve minuut. Onze groep werd na het eerste keerpunt met de wind tegen steeds groter en na de lus op de parkeerplaats en de afgang door het mulle zand hadden we nog slechts een achterstand van tien seconden. Na het laatste keerpunt sloten we aan. Daarna begon het gepoker met veel demarrages. Ik heb me in de laatste kilometer rustig gehouden en besloot in het klimmetje door het zand af te stappen. Ik had enkele meters voorsprong en heb het volgehouden’’, analyseerde de winnaar zijn race. ,,De kop is er af en met de leiderstrui sloeg ik ook meteen een dubbelslag. De vorm is stijgende. Morgen De Panne, ook een mooie. Ik wil vervolgens top zijn op het EK in Scheveningen en in mijn woonplaats Egmond. Daar werd ik vorig jaar nipt verslagen, zou deze toch ook eindelijk eens willen winnen. Na Egmond ga ik de balans opmaken voor het vervolg van het seizoen. Het NK op Ameland is met maart nog te ver weg.’’

Drukke Thijs derde

Nationaal strandkampioen Thijs Zonneveld wilde hoe dan ook niet ontbreken op Texel. "Er was wel netjes een hotelletje geregeld, maar dat ging ik niet halen’’, doelde de AD-columnist op de drukke week met de bezoeken aan de tv-programma ’s van onder meer Jeroen Pauw, Humberto Tan en De Wereld Draai Door over zijn veel besproken boek ‘Thomas Dekker’. ,,Het was laat in bed en vroeg weer op, dus voelde ik me niet echt fris. Het parkoers was zwaar en technisch. Ik voelde me slecht, maar ben blijven rijden. Mijn ploeggenoten hebben me naar de eerste groep gereden. Omdat ik dit seizoen een groot aantal wedstrijden heb gereden had ik nog wel de inhoud. Er waren veel mensen sterker dan ik, maar in het zicht van de finish begon de adrenaline te werken, ben ik op mijn routine en een beetje slim zijn naar de streep gereden. De derde plaats in de sprint was het maximaal haalbare. Dit was best even lekker. De randverschijnselen van het wielrennen even vergeten. Zelf fietsen blijft toch het leukst, het koppie lekker leeg gereden’’, besloot Thijs Zonneveld.

Zeven op rij

Pauliena Rooijakkers lijkt op het strand niet af te stoppen. De Brabantse uit het team van Parkhotel Valkenburg behaalde na de Derp Bikers Breachrace, Hoek van Holland-Den Helder, een strandrace in Frankrijk, Brouwersdam Ouddorp, Katwijk en de Dijk tot Dijkrace in de derde KNWU strandrace op Texel haar zevende achtereenvolgende overwinning. ,,Ik ben vanaf de start weg gereden waarna Esther van Veen en Iris Slappendel er bij het eerste keerpunt met de wind tegen aansloten. Ik sloeg op het loopgedeelte (afgang Paal 17, DR) een gat en ben vervolgens in tempo door blijven rijden. Morgen De Panne in België, een mooie strandrace’’, aldus de nationaal kampioene.

Archieffoto: © Sportfoto/Jos Kafoe



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl