Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Wennen aan wielerwereld zonder Rabobank

Dinsdag 22 november 2016

Blog - Toen ik eind 1994 ging werken in de wielerjournalistiek was Rabobank nog een lokale of regionale sponsor in de wielersport, maar niet veel later gingen Jan Raas en Piet Hubert met hun wielerplan de boer op en strikten zij de bank voor een nadrukkelijke aanwezigheid in het wielrennen voor een periode van 21 jaar. Het profteam kwam, de junioren en beloften volgden, er kwam een offroadteam, de vrouwen werden gesteund en individueel ook veel andere renners, zoals (toen nog) baanrenner Theo Bos. 

Er werd in de loop der jaren veel tegen dit nieuwe instituut aan geschopt door de vrije jongens van TVM bijvoorbeeld, door boze amateurploegleiders die hun beste renners zagen vertrekken, door critici die vonden dat er te veel geïnvesteerd werd in ronderenners. En natuurlijk deed de sportieve leiding van de ploeg niet alles goed en ontkwam ook de Rabobank er niet aan dat  in deze veel besproken periode het dopingspook in de wielersport hun pad kruiste. Des te netter is het dat men alleen met de profs stopte enkele jaren geleden en bleef investeren waar dat nog veel harder nodig was: in het vrouwenwielrennen, het veldrijden en de opleiding van wielertalent.

Dankzij het wielerplan van Raas en Hubert en de geldelijke steun van Rabobank werd er gedurende twintig jaar volop ingezet op het rijden van buitenlandse programma's door de junioren en de beloften. Er werd niet gekeken naar de lokale of regionale publiciteit van winnen in de Ronde van Noord-Holland (ook al deed men dat ook), maar renners als Bauke Mollema en Robert Gesink reden vooral buiten onze landsgrenzen. Legden daar de basis voor hun latere succes. Zoals Sam Oomen deze week zei: "Ik was er vast zonder de hulp van Rabobank ook gekomen, maar dankzij het wedstrijdprogramma van dat team is mijn ontwikkeling als klimmer wel een stuk sneller gegaan."

In de Nederlandse editie van Cycling.be (te koop in de betere Nederlandse kiosk) som ik nog een keer op wie er allemaal prof zijn geworden vanuit de opleidingsploegen van de bank en dat is een indrukwekkende rij namen. Ik zit alweer 22 jaar in dit vak en zal er straks aan moeten wennen dat dat herkenbare logo - zo aanwezig gedurende 21 jaar en ook nog eens  twaalf maanden per jaar en zowel bij de vrouwen als de beloften op de weg bij veel wedstrijden die ik bezoek - er straks niet meer is. Wat blijft is de waardering voor het steunen van de wielersport - gestart op het moment dat de opleiding in het slop zat - en in de volle breedte van de sport.

Roy Schriemer/CyclingOnline.nl

Foto: © Sportfoto Ook Tom Dumoulin droeg nog het shirt van het Rabo-opleidingsteamEerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl