Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Ockeloen en Rooijakkers Europees Kampioen Strandrace

Zondag 18 december 2016

Offroad - Jasper Ockeloen heeft tijdens het European Championship Bicycle Beachrace in Scheveningen de eerste Europese strandtitel in de wacht gesleept. De coureur van Parkhotel Valkenburg rekende na een korte sprint door het mulle zand langs de Pier af met Ronan van Zandbeek en soleerde op de Boulevard naar zijn eerste en tevens belangrijkste overwinning van het jaar. Ramses Bekkenk passeerde de streep als derde.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik ben superblij’’, glunderde Jasper Ockeloen, die na diverse gemiste kansen in Callantsoog verklaarde kennelijk alleen grote klussen te kunnen klaren, van oor tot oor. ",Ik heb me tot het uiterste voorbereid, wilde niets aan het toeval overlaten. Ik heb het parcours afgelopen maandag twee keer en vrijdag nog een keer verkend. Zelfs voor de start ben ik het strand nog op geweest. Ik heb me in de finale gespaard omdat Ronan in de sprint gewoonlijk rapper is. Nu had ik richting streep nog wat over en kon hem op het mulle strand uit het wiel rijden’’, aldus analyseerde de 26-jarige Dordtenaar zijn winnende race. Thijs Zonneveld sprong de kersverse Europees kampioen om de nek. ,,Zie je wel, pokeren, gewoon pokeren’’, zo voorspelde de nationaal strandkampioen het feestje van zijn ploeggenoot bij Parkhotel Valkenburg. Ronan van Zandbeek gaf na het startschot op de Scheveningse Boulevard meteen vol gas. Na het eerste keerpunt bij de haven formeerde zich een kopgroep van tien man met verder onder anderen Jordy Buskermolen, Thijs Zonneveld, Stefan Vreugdenhil, Bram Imming en Marc Kivits. Na het tweede keerpunt bij Katwijk bleven Jasper Ockeloen, Ronan van Zandbeek, Ramses Bekkenk en Jordy Buskermolen over. De laatste moest later bij de tweede doorkomst afhaken, voelde zich al niet goed. "Ik ben bij een trainingsritje eerder in de week nabij Aalsmeer door twee honden gebeten en heb rondgereden met een antibioticakuur. Wellicht heeft dat een negatieve uitwerking gehad, maar de eerlijkheid gebied dat de drie vooruit sterker waren.’’

Reclame

Het podium stond in de laatste tien kilometer al vast, zodat in de finale het spelletje ‘kijken’ werd uitgespeeld. Ronan van Zandbeek (Invicta Watches) en Ramses Bekkenk (KMC-Fruit to Go) wilden zo spoedig mogelijk naar de finish. Ockeloen bleef echter hangen. Bij de strandopgang bij de Pier in Scheveningen bleef Bekkenk achter waarop Ockeloen doortrok en vervolgens zijn feestje mocht vieren. ,,Op zich vertrouwede ik op mijn sprint, maar was op het mulle zand niet zeker van mijn zaak. Jasper nam niet meer over en ik had mijn krachten verspeeld. Ik ben gisteren tijdens de parcoursverkenning nog gevallen. Ik heb er het beste van gemaakt, leefde naar deze wedstrijd toe, maar het was het allemaal net niet. Het is jammer, maar de wereld vergaat niet met deze ene wedstrijd. Al met al was het EK een reclame voor de strandracesport, hebben vooraf veel media-aandacht gehad en daar doen we het met z’n allen voor’’, besloot de Brabander. Ramses Bekkenk finishte als derde. ,,Ik heb met de kerst voor de deur twee zware weken achter de rug, maar desalniettemin heb ik gereden voor wat ik waard ben. De ene (Jasper Ockeloen, DR) was slimmer en de ander (Ronan van Zandbeek, DR) was gewoon sterker’’, stelde de Alkmaarder, die op 28 december in Drenthe zal deelnemen aan een 200 kilometer lange mountainbike, zich tevreden met de laatste podiumplaats. 

Rooijakkers Kampioen

Pauliena Rooijakkers greep na twaalf strandraces haar elfde overwinning. De wegrenster van Parkhotel Valkenburg en Invicta Watches nam vanaf de start de leiding en stond deze na 54 kilometer niet meer af. ,,Het is het eerste EK en ben superblij met de eerste trui’’, straalde de Brabantse. ,,Ik ben al veertien dagen nerveus, heb me tot in de details op deze wedstrijd voorbereid. Ik rijd zoveel mogelijk strandwedstrijden in Nederland, België en Frankrijk en probeer daarmee de andere meiden te stimuleren om de strandraces te populariseren. Het was heel zwaar, maar bleef doorgaan om bij eventuele mankementen voldoende afstand te nemen om de race tot een goed einde te brengen. Al met al heb ik naar deze wedstrijd uitgekeken en mag nu een jaar in deze trui rondrijden.’’ Raymond Rol was zo trots als een pauw. ,,Als Jasper Ockeloen Europees kampioen wordt bij de mannen en het vrouwenpodium met Pauliena Rooijakkers, Esther van Veen en Nathalie van Gogh eveneens groen kleurt is dat een supersucces en mag je spreken dat het strandvirus ook is overgeslagen op de andere meiden’’, aldus de teammanager van Parkhotel Valkenburg.

Uitslag EK Beachrace Scheveningen elite-mannen: 1. Jasper Ockeloen, 2. Ronan van Zandbeek), 3. Ramses Bekkenk, 4. Stefan Vreugdenhil, 5. Marc Kivits, 6. Sven Broekaart, 7. Robby de Bock, 8. Bram Rood, 9. Bram Imming, 10. Jordy Buskermolen, 11. Erik Dekker, 12. Thijs Zonneveld, 13. Piotr Havik, 14. Roy Beukers, 15. David Dekker, 16. Job de Ridder, 17. Cees Snoek, 18. Gerben Mos, 19. Robbie Gevers, 20. Jim van den Berg. Elite-vrouwen: 1. Pauliena Rooijakkers, 2. Esther van Veen, 3. Nathalie van Gogh, 4. Alieke Hoogenboom.

Foto's: © Sportfoto/Jos Kafoe



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl