Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Buskermolen en Rooijakkers zegevieren in Egmond

Zaterdag 07 januari 2017

Offroad - Jordy Buskermolen kraaide het op de Boulevard Noord uit van plezier nadat hij de 19e editie van de AGU Egmond-Pier-Egmond solerend had afgesloten. De biker uit de ploeg van Cees van der Niet liet de onttroonde Belg Timothy Dupont en Joris Blokker ver achter zich.

Tekst en foto: Dan Rolandus

"Eindelijk", schreeuwde hij het uit naar zijn aanstormende ploeggenoten, die de winnaar één voor één om zijn nek vlogen. "Ik rijd het hele seizoen al constant bij de eerste tien, dus is deze overwinning in Egmond de kers op de taart." De circa 3500 deelnemers kregen in de 36 kilometer lange rit langs de woelige Noordzeekust de volle wind op de bakkes. Op enkele schermutselingen van de zeer actieve Joris Blokker met Sander Lormans, later met Stefan Vreugdenhil en Jim van de Berg na, bleef de slingerende groep tot aan het keerpunt bij de Noordpier bij Wijk aan Zee bijeen. Na de draai ging het gas op de pedalen. De groep werd met een gangetje van ruim 55 kilometer per uur uiteen gereten. Jordy Buskermolen en alweer Joris Blokker sloegen een gaatje. Een gaatje, dat zienderogen groter werd. Sander Lormans probeerde uit de wind langs een haag van tegenliggende, ploeterende bikers nog aan te pikken, maar het gat was geslagen. De twee draaiden als een carrouselletje. Bij de druk bezochte strandopgang bij Castricum kwam Buskermolen los te zitten. Blokker probeerde nog aan te haken, maar met de turbo erop zag Buskermolen, de man uit Kudelstaart, zijn kans schoon en liet zich vervolgens niet meer achterhalen. "Na het keerpunt heb ik met Joris het verschil gemaakt, werkten we kop over kop samen. Ik voelde me bij de strandopgang heel sterk en heb Joris daar ook losgereden. Ik zag de anderen in de finale wel dichterbij komen, maar ben gewoon volle bak door gereden. Ik voel me het hele seizoen al goed, maar het was tot op dit moment net niet goed genoeg om te winnen. Egmond heeft iets speciaals. Ik heb met mijn werk en het fietsen nu de juiste balans gevonden. We hebben een fantastische en sfeervolle groep waarmee we wekelijks met elkaar trainen. En met Cees van der Niet een geweldige sponsor. Als je dit zo kan terugbetalen is dat fantastisch", aldus de leider van de KNWU Strandracetopcompetitie klassement.

Joris Blokker (Monckey Town CT) was dik tevreden met de derde opstap op het podium. ‘Ik zie de strandrace in Egmond altijd als een goede opstap voor het wegseizoen, maar toen ik het strand opknalde voelde dat ik goede benen had. Ik ben drie keer vooruit geweest en de vierde keer na het keerpunt met Joris was het raak. Na het keerpunt hebben we het gas erop gezet met de insteek, van we zien wel waar het schip strand. Ik heb vorig jaar nog met Jordy gereden en ook toen reden we samen flink door. Bij de strandopgang bij Castricum kwam ik twee keer dwars te staan, waar Jordy het verschil maakte. Nee, ik ben content, ook naar de sponsor (Bikeshop Egmond, DR) toe, die de fietsen beschikbaar heeft gesteld en het tenue heeft ontworpen. Mooi om met een podiumplaats iets moois terug te doen’, besloot de 23-jarige inwoner uit Wieringerwerf. Michel Kreder was content met de zevende plaats. ‘Ik startte in vak 3, maar tegen de harde wind in zat ik al vrij snel bij de eerste dertig. Bij het keerpunt zat ik vrij vooraan, maar reed met de harde wind in de rug op een te klein buitenblad. Door mijn ervaring op de baan kon ik het toch nog goed bijtrappen. Voor de maand januari ben ik zeer tevreden met de zevende plaats. Vergeet niet dat de meeste mannen elke week op het strand rijden’, verklaarde de Zevenhuizer van Aqua Blue Sport. Europees kampioen Jasper Ockeloen moest na een val en materiaalpech afhaken.

Europees kampioene maakt zich waar

Pauliena Rooijakkers heeft haar Europese titel in Egmond volledig waargemaakt door op de Boulevard Noord na 2015 voor de tweede keer te zegevieren. De renster van Invicta Watches bleef haar metgezel Nina Kessler in de race naar de overwinning voor. ‘Ik reed bij de strandopgang in Egmond over de rechterkant omhoog terwijl Nina de binnenkant in het mulle zand koos,’ verklaarde Rooijakkers haar twaalfde strandzege. ‘Het was een mooie race, maar het was tussen de groep mannen echt afzien. We reden dik 50 kilometer per uur, echt kicken. Ik zat er in de laatste vijf kilometer helemaal doorheen, hield me met het oog op de strandafgang even in, waarop ik bij de opgang voldoende over had om het af te maken. Het is natuurlijk fantastisch om in Egmond, toch de grootste strandrace van Nederland, te winnen. Het zou alleen mooi zijn als deze race over twee ronden zou gaan, maar wellicht geeft dat met 4000 deelnemers ook zijn problemen. Morgen nog even het NK veldrijden meepakken. Het is vijf kilometer van huis, een mooie training.’ Nina Kessler kon goed leven met de tweede plaats. ‘Het was een echte wedstrijd op het scherpst van de snede. Het bleef tot aan de finish spannend, maar bij de afgang koos Pauliena een beter spoor en ik kwam er in het losse zand niet meer uit.’ Roxanne Knetemann was blij met haar podiumplaats. ‘In Egmond moet je echt top zijn om te winnen, dat was ik niet, kon echt niet harder. Ik ben in het eerste deel te enthousiast naar het eerste keerpunt gereden en dat heeft mij opgebroken. Ik zag die meiden (Rooijakkers en Kessler, DR) voorbij komen, probeerde hen nog te achterhalen, maar het gat was al geslagen. Ik zit nog midden in de voorbereiding. Voor mij begint het seizoen pas over anderhalve maand met Het Nieuwsblad. Dan wil ik top zijn’, aldus de Nijkerkse, die het komende wielerjaar het avontuur zoekt bij de Franse wielerstal Poitou-Charentes Futuroscope.

Uitslag 19e Agu Egmond-Pier-Egmond: 1. Jordy Buskermolen (Kudelstaart) 36 kilometer in 1.05.53, 2. Timothy Dupont (België), 3. Joris Blokker (Wieringerwerf), 4. Bert van Lerberghe (België), 5. Piotr Havik (Bergambacht), 6. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 7. Michel Kreder (Zevenhuizen), 8. Rick van Breda (Den Helder), 9. Bram Imming (Egmond-Binnen), 10. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 11. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 12. Jim van den Berg (Amsterdam), 13. Ivar Slik (Bergen), 14. Frederik Decaesteker (België), 15. Robbert de Nijs (Warmenhuizen). Vrouwen: 1. Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 2. Nina Kessler (Velserbroek), 3. Roxane Knetemann (Nijkerk), 4. Céline van Houtum (Den Dungen, 5. Grace Verbeke (België).

 

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl