Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Thijs Zonneveld schiet eindelijk raak in Renesse

Zondag 05 februari 2017

Offroad - Thijs Zonneveld heeft in Renesse eindelijk zijn eerste seizoenzege te pakken. De nationaal strandkampioen troefde in een lange sprint door het mulle zand van de Koga Beach Race Zeeland zijn naaste belager Stefan Vreugdenhil af. Professional Ramon Sinkeldam liet in de sprint voor plaats drie achtereenvolgens Europees kampioen Jasper Ockeloen en Ronan van Zandbeek achter zich.

Tekst en foto: Dan Rolandus

"Iedereen heeft op zijn limiet gereden", gaf de naar adem happende Thijs Zonneveld daarmee aan dat het mulle zand en de technische delen langs de Noordzeekust van Schouwen-Duiveland loodzwaar was. "Ik heb niet het vermogen om alleen te rijden. Ik ben geen veelwinnaar, kies mijn races uit. Egmond en Renesse liggen me goed. Renesse was met de selectieve ondergrond van de verschillende zandsoorten en de paaltjes van de strekdammen, waar je het juiste spoor moest zoeken, heel anders rijden dan in de andere strandraces. Dit parcours leende zich meer voor een ausdauer en de mannen met taaiheid. Ik kon me in de tussenstukken goed herstellen. Het werd richting finale steeds meer duidelijk dat de beteren van de groep zouden overblijven. Achter elkaar aanrijden was geen optie, er werd voortdurend gesprongen. Op het moment dat ik versnelde reed ik me vast, waarna ik nog door een stukje water reed. Iedereen reed op het randje, maar toen Stefan (Vreugdenhil, DR) versnelde, voelde ik dat dit het juiste moment was. Ik koos in de sprint het goede spoor. Dat ik op deze leeftijd nog van die jonge gasten kan winnen is wel mooi" aldus de mountainbiker uit de equipe van Giant/Theo Schilder, die zich heeft voorgenomen om tijdens het mountainbikeseizoen te kiezen voor mountainbikemarathons.

De bikers zochten na de start bij Beachclub Perry’s aan de Zeeuwse kant van de Brouwersdam meteen het juiste spoor richting kijkduin Rampweg. Europees strandkampioen Jasper Ockeloen kwam als eerste terug op het strand en formeerde in de 42 kilometer lange race richting Oosterscheldedam stilaan een kopgroep met verder Stefan Vreugdenhil, Thijs Zonneveld, Marc Kivits, Sem Huitema, Jordy Buskermolen (leider in het KNWU strandracetopcompetitieklassement), Ronan van Zandbeek, Bram Imming, professional Ramon Sinkeldam, Jim van den Berg, Robbert de Nijs en Bram Rood. De twaalf leiders hadden bij het keerpunt Westenschouwen een voorsprong van ruim een minuut op een groepje van zeven kansloze achtervolgers. Na diverse demarrages ging Stefan Vreugdenhil (KMC-Fruit to Go) er als een speer vandoor waarop Thijs Zonneveld naar het achterwiel van de Westlander sprong. De reactie van de overblijvers onder wie Ramon Sinkeldam, Jim van den Berg en Bram Rood bleef uit. Thijs Zonneveld koos op honderd meter van de finish aan de rechterkant het goede pad en liet daarbij Stefan Vreugdenhil aan de linkerzijde in het zand bijten. "Het was over het hele parcours gezien zoeken naar het juiste spoor. Diverse keren splitste de groep zich in tweeën en bij de paaltjes bij de strekdam was het ook zoeken. Maar dit alles maakte het wel een leuke wedstrijd. In de finale werd er constant gesprongen. Nadat ik weg was kreeg ik Thijs Zonneveld mee. Ik gokte erop dat Thijs aan de benedenkant zou blijven, maar hij vloog zo hard, er was geen houden aan. Ik hoopte nog dat hij stil zou vallen, maar ook dat gebeurde niet’, stelde de Zwanenburger zich tevreden met de tweede plaats. Ramon Sinkeldam spurtte ver achter het winnende duo naar de derde plaats. "Dit was verreweg de zwaartse strandrace die ik heb meegemaakt", hijgde de professional van Team Sunweb. ‘Het was op het mulle zand heel de race afzien, heb alleen in de wielen gezeten.’ Jordy Buskermolen, die de meet als zesde passeerde, blijft leider in de KNWU Strandracetopcompetitie.

 Pauliena Rooijakkers

En weer was het Pauliena Rooijakkers die bij de vrouwen een overwinning op haar palmares mocht bijschrijven. De bikester van Team Invicta Watches nam vanaf de start het heft in handen en gaf de leiding ook niet meer prijs. "Het is de eerste keer dat ik in Renesse heb gewonnen, maar het was best zwaar. Het strand lag er gewoon slecht bij, maar in de race had ik al snel een gat geslagen. Alleen de paaltjes bij de strekdam bracht me een beetje uit het ritme", aldus de Brabantse na haar vijftiende seizoenzege. Nina Kessler (Hitec Products), de winnares van vorig jaar finishte als tweede en Rozanne Slik (Team Sunweb), die won in 2015, werd derde.  

Uitslag Koga Beachrace Zeeland in Renesse: 1. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 2. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 3. Ramon Sinkeldam (Assendelft), 4. Jasper Ockeloen (Dordrecht), 5. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 6. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 7. Robbert de Nijs (Warmenhuizen), 8. Sem Huitema (Oudkarspel), 9. Jim van den Berg (Amsterdam), 10. Bram Rood (Broek op Langedijk). Vrouwen: 1. Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 2. Nina Kessler (Velserbroek), 3. Rozanne Slik (Bergen), 4. Yvonne de Jong (Haarlem).

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl