Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Sven Broekaart op herhaling in Castricum

Zaterdag 11 februari 2017

Offroad - Sven Broekaart op herhaling in Castricum

 Sven Broekaart schoot als een duveltje uit een doosje door vlak voor de finish van de Strandrace Castricum-Camperduin-Castricum de loef af te steken voor de neuzen van achtereenvolgens Stefan Vreugdenhil en Richard Jansen.

Tekst en Foto: Dan Rolandus

"Ik gokte op honderd meter van het finishdoek op de linkerkant, terwijl Stefan en Richard het spoor aan de rechter kant kozen en dat pakte voor mij goed uit", analyseerde Sven Broekaart (Beukers Pearl Izumi) de finale van zijn tweede achtereenvolgende overwinning in de laatste editie van de KNWU Strandracetopcompetitie de winnende race. "We kwamen met een mannetje of tien aan bij het keerpunt. Vreugdenhil en Jansen reden vooruit. Laurens ten Dam ging aan de haal en sloot met het groepje weer aan. Ramses Bekkenk en Marc Kivits zochten het hogerop langs de duinrand, maar konden door een waterrand tussen de hardere kuststrook en de duinen niet meer aansluiten waarop we met z’n vijven zijn doorgereden. Richard Jansen demarreerde op een paarhonderd meter voor de finish, waarop hij en Stefan Vreugdenhil aan de andere kant stil vielen en ik hen voorbij stak", aldus de 23-jarige winnaar uit Julianadorp. "Ik rijd dit jaar niet zoveel op het strand", gaat de student logistiek en economie aan de Hogeschool Haarlem verder. "Ik rijd op de weg bij West-Frisia een mooi programma, dus heb ik geen specifiek doel met profambities."

Witte Tornado

Smaakmaker van de Strandrace van Castricum, die het moest stellen zonder Europees strandkampioen Jasper Ockeloen en de zieke Ramon Sinkeldam en de grieperige nationaal strandkampioen Thijs Zonneveld, was ongetwijfeld de 36-jarige Laurens ten Dam. De professional van Team Sunweb maakte in de race langs de Noordzeekust vanaf het Strandpaviljoen Club Zand Castricum, Egmond aan Zee, Bergen, Camperduin en weer terug naar Castricum deel uit van een kopgroep van zeventien renners, die vlak voor het keerpunt in Camperduim was uitgedund tot een groep van zeven man. Richard Jansen en Stefan Vreugdenhil lieten na Camperduin achtereenvolgens Sven Broekaart, Bram Imming, Marc Kivits, Ramses Bekkenk en Laurens ten Dam de hielen zien. “Witte Tornado” Laurens ten Dam draaide vervolgens de gashendel open en trok zijn medeachtervolgers mee in de jacht naar de leiders. "Het was een mooie intervaltraining, een uur vol aan de bak’, haalde Ten Dam plezier uit aan zijn race. "Ik heb Noordwijk en nu Castricum gereden en vond het heel leuk. Als ik dan achter de strandspecialisten nog vijfde word, mag ik niet meer dan tevreden zijn. Ik moest vanaf Bergen nabij de paaltjes en op de terugweg drie keer in de slag om tot bij Vreugdenhil en Jansen te komen. Ik wilde doorgaan, maar die twee mannen zijn ook niet van gisteren, dus bleven zij zitten. Ik ben van Oudorp (Noord-Holland, DR) naar Castricum gereden, ga nu nog twee uur doortrainen en vervolgens via Schoorl weer terug naar huis en dan heb ik een heerlijke dag gehad", aldus de strandbeleving van Laurens ten Dam, die op zijn weg naar de Giro en de Tour afreist naar Spanje voor de Ruta del Sol aanstaande woensdag. Richard Jansen zag de overwinning aan zijn neus voorbij gaan. "Stefan Vreugdenhil en ik vertrokken na het keerpunt. Ik dacht dat het de beslissende slag zou zijn, maar de sleurende Ten Dam bracht de groep weer bij elkaar. Ik zou vervolgens in de aanval gaan om Bram (Imming, DR) voor de sprint in een zetel te brengen, maar op het moment dat ik de boog zag stak ik naar rechts en bleef in het mulle zand steken. Door de sneeuwlaag kon ik het goede spoor niet vinden. Ik had vervolgens niet meer het vermogen om nog eens aan te zetten’, restte er voor de wegrenner van West-Frisia niets anders dan de derde plaats. Stefan Vreugdenhil (MKC-Fruit to Go) moest alweer genoegen  nemen met de tweede plaats. ‘Alweer net niet", treurde de in Zwanenburg woonachtige Westlander. "Ik ging voor de overwinning, moest ook wel, want alleen een overwinning was nodig om het Strandracetopcompetitieklassement te winnen. Het scenario zag er goed uit totdat ene Laurens ten Dam ging rijden. Maar goed, het was een koers in een koers. Op het NK op Ameland liggen er weer nieuwe kansen. We hebben met Bram Rood, Ramses Bekkenk, Gerben Mos en Martin Schuttert een goede ploeg, dus gaan we er voor."

Buskermolen eindwinnaar

Jordy Buskermolen is na tien wedstrijden eindwinnaar geworden van het KNWU Strandracetopcompetitieklassement. De mountainbiker van Team Cees van der Niet was na zijn race in Castricum nog lang niet zeker van zijn zaak. ‘Ik heb in al de strandraces nauwelijks pech gehad, maar juist in de laatste race van de topcompetitie kreeg ik bij Camperduin een lekke band’, baalde de coureur uit Kudelstaart. ‘Ik kon nog wel doorrijden, probeerde op iedere aanval te reageren, maar dat hield natuurlijk wel een keertje op. Kijk ik gun Stefan (Vreugdenhil, DR) gewoonlijk best de overwinning, maar nu was het in mijn eigen belang hopen dat hij niet zou winnen. Natuurlijk ben ik blij met de eindzege, maar vooraf was dat geen doel omdat ik niet van plan was om alle strandraces te rijden. Maar met korte klasseringen in de races Hoek van Holland-Den Helder en de Dijkrace Petten-Den Helder begon het klassement in Scheveningen te leven. Vanaf dat moment wilde ik kijken wat ik er in de volgende races uit kon halen. Mijn grote doel was Egmond. De Strandrace van Egmond is de grootste ter wereld en die wilde ik ongeacht het klassement winnen. Dat dit lukte was geweldig, ook voor het klassement. Kijk, rijden voor het klassement is niet echt leuk omdat je moet rekenen. Je rijdt voortdurend in de reactie, terwijl ik toch meer plezier beleef aan een wedstrijd, die je onbevangen kunt ingaan. Het NK op Ameland is zo’n wedstrijd. Ik heb bij de grote strandmannen bewezen om kort te kunnen rijden, dus acht ik me op Ameland ook niet kansloos voor de titel’, aldus Jordy Buskermolen.

Nina Kessler en Pauliena Rooijakkers

De strijd bij de vrouwen ging tussen Europees kampioene Pauliena Rooijakkers en Nina Kessler. De twee hebben gedurende de koers volle bak samen gereden en lieten het op een sprint aankomen. Nina Kessler bleek in een zinderende sprint net een “wiel” sneller dan de mountainbikester van Invicta Watches. ‘Pauliena is op het strand een heel sterke vrouw, dus moet je top zijn om haar te kloppen. We hebben een leuke wedstrijd gereden en dan is het ook mooi als je deze met een zege mag afsluiten.’ Pauliena Rooijakkers schikte zich in de nederlaag, maar werd na vijftien strandzeges (!) eindwinnaar van het KNWU Strandracetopcompetitieklassement. ‘Ik heb er weer een trui bijgekregen en dat is na de nationale- en Europese trui toch ook weer mooi.’ Pauliena Rooijakkers kijkt als drievoudig strandkampioene van Nederland nu weer uit naar het NK Strandrace op Ameland. ‘Het is alleen jammer dat deze wedstrijd samenvalt met de wegwedstrijd in Drenthe.

Uitslag ‘Strandrace Castricum-Camperduin-Castricum voor mannen: 1. Sven Broekaart (Julianadorp), 2. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 3. Richard Jansen (Assendelft), 4. Bram Imming (Egmond-Binnen), 5. Laurens ten Dam (Oudorp), 6. Ramses Bekkenk (Alkmaar), 7. Robbie Gevers (Schijndel), 8. Pascal Noort (Haarlem), 9. Marc Kivits (Schijndel), 10. Sjors Handgraaf (Leiden). Winnaar KNWU Strandracetopcompetitieklassement: 1. Jordy Buskermolen (Kudelstaart). Vrouwen: 1. Nina Kessler (Velserbroewk), 2. Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 3. Iris Slappendel (Ouderkerk aan den IJssel). Winnares KNWU Strandracetopcompetitieklassement: 1. Pauliena Rooijakkers (Schijndel).

 

 



Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl