Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Ronan van Zandbeek Nederlands kampioen strandrace

Zaterdag 11 maart 2017

Offroad - Ronan van Zandbeek is op Ameland strandkampioen van Nederland geworden. De mountainbiker van Invicta Watches versloeg uit een kopgroep van vier Richard Jansen, waarna de zojuist aangeklampte titelverdediger Thijs Zonneveld de uitgewoonde Stefan Vreugdenhil voor plaats drie het nakijken gaf.

Tekst: Dan Rolandus

"‘Natuurlijk ben ik blij met de titel, want dit was een race onder de echte strandracers", doelde Ronan van Zandbeek op de professionals die op uitnodiging van de organisatoren ook nog eens de overwinning komen wegkapen. "Het is gebleken dat de strandraces steeds meer aan populariteit winnen en het niveau keer op keer hoger ligt. De strandrace is een discipline, net zoals de weg, de baan en het veld aparte disciplines zijn. Daar moet ook het strandprogramma op worden ingesteld. Het volgende NK in Castricum valt al op 1 december, dus kan je slechts enkele wedstrijden in het nieuwe strandseizoen in de kampioenstrui rijden. Ik ben van menig dat het NK Strandrace moet worden gehouden in januari en niet moet worden afgestemd op de wegrenners. Laat de wegrenners hun keuze maar in januari bepalen waar zij willen rijden", aldus de Brabander.

Strand- of wegrenner

Ronan van Zandbeek (Invicta Watches), Europees kampioen Jasper Ockeloen (Monkey Town), Bram Rood (KMC-Fruit to Go) en Richard Jansen (Imming Team) trokken in de strijd om de nationale titel over 41 kilometer meteen aan de bel. Na 40 minuten gaven de Brabander Van Zandbeek en de Dordtenaar Ockeloen vol gas op de strandafgang. De leiders zagen vervolgens Westlander Stefan Vreugdenhil (KMC-Fruit to Go) en de Noord-Hollanders Richard Jansen (Imming Team) en Thijs Zonneveld (Giant-Schilders) over zich heen denderen. Ockeloen en Rood lieten zich verrassen en waren vervolgens gezien. Na een uur koers, met stilaan de finish in zicht trok Ronan van Zandbeek zich door het mulle zand een weg naar omhoog, gevolgd door Richard Jansen. Thijs Zonneveld stapte van zijn fiets en Stefan Vreugdenhil bleef steken. Zonneveld wilde niet afgeven, wilde zijn rood wit blauwe trui in de achtervolging met hand en tand verdedigen. Terwijl de Amsterdammer aanklampte demarreerde Richard Jansen, maar zag uiteindelijk Ronan van Zandbeek in een lange sprint over zich heenkomen. ‘Het was echt balen dat het net niet lukte’, treurde Richard Jansen. ‘Ik had in de wedstrijd het gevoel dat ik de betere was, maar uiteindelijk bleek Ronan toch de beste van het veld te zijn, dus is hij de terechte kampioen van Nederland. We hebben als team alles gegeven om het de mannen van KMC (Vreugdenhil, Ramses Bekkenk en Rood, DR), Ronan en Jasper Ockeloen zo moeilijk mogelijk te maken. Dat hebben we ook gedaan. In de finale was het vooral kijken en springen. Ronan trok op het mulle zand goed door en ik kon hem net volgen. We moesten blijven rijden, want achter ons stonden zij ook niet stil. Ik trok de sprint aan, maar Ronan kwam over mij heen, flink balen’, analyseerde de 21-jarige strandkampioen van Nederland 2015 zijn race.

Verdiende kampioen

Thijs Zonneveld kon leven met zijn derde plaats. "Ik heb tussen mijn werkschema’s door toegeleefd naar deze wedstrijd, was goed in orde en voelde me prima", gaf de sportjournalist van het AD/Sportwereld aan helemaal klaar te zijn om zijn titel te prolongeren."‘Ik ben rustig begonnen en heb zo slim mogelijk gereden. Ronan van Zandbeek was al twee keer vooruit geweest, reed ook heel sterk, maar met drie man van KMC en drie man van Imming zat ik in een zetel. We wisten dat het een tactische strijd zou gaan worden. Maar op het technische gedeelte moest ik door het mulle zand van de fiets, terwijl Van Zandbeek en Jansen op de fiets bleven zitten. Ik kwam nog tot bij hen in het wiel, maar er zat geen jus meer in, dus ben ik dik tevreden met de derde plaats. Ronan heeft in alle strandraces de aanval gezocht, dus is hij terecht kampioen van Nederland." Thijs Zonneveld vond het natuurlijk jammer zijn rood wit blauwe trui kwijt te raken. "Ik heb lang van de trui mogen genieten, vond het bijzonder om daarin te mogen rijden. Om kampioen te worden moet alles goed vallen. Vorig jaar viel alles in een plooi, maar nu even niet. Het niveau onder de strandraces is dit jaar weer enorm toegenomen. Dat hoorde ik ook van de jongens uit de WorldTour (Ramon Sinkeldam, Tom Dumoulin, Laurens ten Dam, Lars Boom en Sebastian Langeveld, DR). Daarom is het goed dat de winnaar is gekomen uit de bikers, die de hele winter op het strand hebben gereden. Het zou ook mooi zijn wanneer het NK in januari zou plaatsvinden." Ronan van Zandbeek pleitte naast het NK in januari ook voor een selectiever parcours. "Het parcours was met 20 kilometer heen en 20 kilometer terug niet selectief genoeg, is niet meer van deze tijd. Wijk aan Zee, Brouwersdam Ouddorp, Renesse, Katwijk en Texel zijn fantastische koersen. Daar ligt toch de toekomst", besloot de Brabander.

Weer Pauliena Rooijakkers

Pauliena Rooijakkers (Invicta Watches) heeft haar nationale titel voor de vierde keer in successie verdedigd. Ik sloeg bij de duinafgang meteen een gat en ben blijven rijden. Moest wel, want krijg je een lekke band, dan ben je alsnog gezien. Het strand was mooi breed en er was weinig wind. Het is alleen jammer dat deze wedstrijd zo laat in het seizoen samenvalt met de wegkoersen." De goed in vorm verkerende Alieke Hoogenboom uit Roelofarendsveen legde beslag op de derde plaats en Céline van Houtum uit Schijndel stapte als derde mee op het podium.

Uitslag NK MTB Strandrace Ameland mannen: 1. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 2. Richard Jansen (Assendelft), 3. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 4. Stefan Vreugdenhil (Zwanenburg), 5. Jasper Ockeloen (Dordrecht), 6. Bram Rood (Broek op Langedijk), 7. Bram Imming (Egmond Binnen), 8. Sem Huitema (Oudkarspel), 9. Sander Lormans (Heemskerk), 10. Roy Beukers (Petten). Vrouwen: Pauliena Rooijakkers (Schijndel), 2. Alieke Hoogenboom (Roelofarendsveen), 3. Céline van Houtum (Schijndel), 4. Mirjam de Bruijn (Alkmaar), 5. Patricia Doorn-van der Wel (Melissant).

Foto:: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl