Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Bedankje aan Vlamingen is op zijn plaats

Dinsdag 07 november 2017

Blog - Hoewel Nederland het Europees Kampioenschap veldrijden in Tabor met de hoofdprijs (de titel bij de profs) en in totaal vier medailles verliet en in in elke categorie minimaal een vierde plek behaalde, waren er toch nog wat chauvinistische wielerfans teleurgesteld. Immers: in veel belangrijke crossen deze winter wonnen de Nederlanders in alle categorieën.

Voor veel Vlamingen is het even slikken dat hun dominantie van enkele jaren geleden is ingeruild voor oranje succes. Partijen als de Rabobank, de KNWU (zonder steun van NOC*NSF) en sponsors als ZZPR, Breepark, Destil, HanClean en Giant hebben daar een bijdragen aan geleverd of leveren die nog. Toch mag een belangrijk aandeel in deze Hollandse dominantie bij het Belgische bedrijfsleven neergelegd worden. Op uitzondering van een enkeling na (Brand, De Boer, Kamp en Nieuwenhuis om er enkelen te noemen) zijn het immers Belgische teams met Belgische sponsors die zorgen dat sporters als Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel, Maud Kaptheijns, Jens Dekker en Annemarie Worst hun sport op dit hoge niveau kunnen bedrijven. Zij voorzien hun renners van specialistische kennis en de onvermijdelijke campers en zorgen dat deze sporters zich fulltime op hun sport kunnen richten. 

Zelfs Nederlands kampioene veldrijden Marianne Vos ontvangt vanaf 1 januari een belangrijke Belgische kapitaalinjectie voor haar team. Alleen in Vlaanderen is de sport zo groot en de tv-exposure zo omvangrijk dat teams elkaar tegen hoge bedragen beconcurreren bij het binnen halen van een sporter die van september tot en met februari één of twee keer per week voor publiciteit op televisie zorgen. De situatie is vergelijkbaar met het schaatsen in Nederland: daar kan geen ander land tegenop qua belangstelling en dus beloning. Hoe leuk zouden wij het vinden als door LottoNL-Jumbo of KPN gesponsorde buitenlanders Sven Kramer naar huis reden? Dus ik denk dat één ding op zijn plek is aan het adres van al die Vlamingen die meebetalen aan deze nieuwe Hollandse lente in het veld: Bedankt!

PS: Partijen als de KNWU (talentontwikkeling) en teams als ZZPR.nl-HanClean Orange Babies kunnen ook best wat Nederlandse bedrijven gebruiken die hen willen ondersteunen.

Roy Schriemer

 


Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl