Kijk ook eens op

Volg onsOckeloen opent strandseizoen in Brabant Beach Battle

Donderdag 04 oktober 2018

Offroad - Coen Vermeltfoort en Pauliena Rooijakkers zullen op zondag 14 oktober in de tweede editie van de Brabant Beach Battle MTB hun titel verdedigen.

Vermeltfoort, coureur van Roompot-Nederlandse Loterij, liet vorig jaar na een hevige strijd achtereenvolgens de Zeeuw Johnny Hoogerland en Europees strandkampioen Jasper Ockeloen achter zich. De toenmalige Europees kampioene Pauliena Rooijakkers bleef de sterk naderende Yvonne de Jong en Nina Kessler voor.

Tekst: Dan Rolandus

Het strandseizoen is na de zomeredities Beach Battle Wijk aan Zee, X-Callantsoog en Beach Basterd Egmond aan Zee inmiddels in gang geschoten. Na de Derpbikers (13 oktober) in Egmond aan Zee staat een dag later de Brabant Beach Battle op het E3-strand in het Brabantse Eersel op het programma. Na het succes van de eerste strandrace hoopte de organisatie van de BBB de status KNWU Strandracetopcompetitie mee te krijgen, maar deze bleef tot teleurstelling van Iwan van Zandbeek uit."‘Natuurlijk willen we in de toekomst meedraaien in de Strandracetopcompetitie, dan zit je ook in de cyclus en ben je min of meer zeker van de topmountainbikers van Nederland:  geeft de medeorganisator van de BBB aan zijn wedstrijd naar een hoog plan te willen tillen. Desondanks verwacht de organisatie voor de tweede editie van de Brabant Beach Battle een mooi deelnemersveld naar het E3 strand in het Brabantse Eersel te trekken. : Als de weergoden meewerken verwacht ik een respectabel aantal deelnemers uit zowel de kustprovincies, België als een groot aantal mountainbikers uit Brabant. Net als afgelopen jaar zal er een uitdagend parcours met start en finish nabij het Paviljoen E3 Strand worden uitgezet voor de deelnemers. Het parcours is verlengd van 4000 meter naar 5000 meter. Waarschijnlijk zal er nog meer langs het strand worden gereden" aldus Iwan van Zandbeek.

EK en NL-titel

Onder de licentiehouders verschijnen onder andere ex-kampioen van Nederland Ronan van Zandbeek, titelverdediger Coen Vermeltfoort (Roompot Nederlandse Loterij), Michel Kreder (Aqua Blue Sport), Tim Kerkhof (Destil-Parkhotel Valkenburg) en Europees kampioen Jasper Ockeloen aan de start. Jasper Ockeloen werd afgelopen zondag op NK MTB Marathon in Gasselte, evenals een jaar eerder in Eijsden tweede achter Lars Boom. "Dat was balen, want toen Lars uit een groep van acht man op twee kilometer van de aankomst demarreerde zat ik ingesloten. Op het moment dat ik uit het gedrang was, was hij al gevlogen." De coureur uit de continentale wielerstal van Monkey Town is met een heel goed gevoel uit het wegseizoen gekomen, want in de Tour of Poyang Lake in China sloot de in Amstelveen woonachtige Dordtenaar de elf-daagse etappekoers achter zijn ploeggenoot Maarten de Jonge af met de tweede plaats."‘Het was een geweldige trip, een prima sfeer en sportief kon het bijna niet beter. Het was elke dag aanvallen en naast de twee overwinningen (André Looij, DR) stonden we elke dag op het podium. "Ik heb via de Slag om Norg en de Druivenkoers in België (elfde en dertiende, DR) toegewerkt naar China en het NK MTB Marathon." Jasper Ockeloen rijdt nagenoeg het hele jaar door, want na de strandraces combineert hij het wegseizoen met het mountainbikeseizoen. Zo deed hij ervaring op in de crosscountry wedstrijden voor de wereldbeker in het Duitse Albstadt en in Tsjechië en werd hij tweede in de La Chouffe Classic in het Belgische Houffalize. "De WB-wedstrijden waren van een super hoog niveau, maar het ging best goed, een mooie ervaring en in La Chouffe koste de lekke band mij de overwinning." De Europese strandkampioen, die naast de wielersport sinds 2011 zijn sokken-onderneming Sockeloen (www.sockeloen.nl) met circa 50 verkooppunten runt vanuit Amsterdam, kijkt uit naar het strandseizoen 2018/’19. De winnaar van de Summer Beach Battle Wijk aan Zee gaat het komende weekend samen met Martin Blums nabij het Israëlische Tel Aviv eerst nog een driedaagse mountainbikewedstrijd afwerken en vervolgens staat de Brabant Beach Battle op het E3 strand op de rol. "Ik kijk weer uit naar het strandseizoen" gaat Jasper Ockeloen verder. "Ik wil zowel mijn Europese als mijn nationale titel verdedigen. En dat zal niet makkelijk worden, want het niveau van de strandbikers wordt steeds beter. Ik hoop in elk geval op enkele overwinningen. De Brabant Beach Battle is een speciale strandrace, jammer dat deze niet in de KNWU Strandracetopcompetitie is opgenomen. De organisatie met Ronan (van Zandbeek, DR) doet er alles aan om er op een gevarieerd parcours een mooi evenement van te maken. Zij organiseren deze race ook om de strandrace voor het publiek aantrekkelijker te maken. Het is een ander soort strandrace dan langs de kust, maar het is wel een leuke race waarbij we diverse keren door start en finish komen. Het zou mooi zijn als deze in 2019 in de topcompetitie zal worden opgenomen."

Yvonne de Jong

De Noord-Hollandse Yvonne de Jong zat vorig jaar Pauliena Rooijakkers op de hielen, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats. "Ik vond het een mooie strandrace in Brabant: , laat Yvonne de Jong, die het onder andere moet opnemen tegen nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers en Europees strandkampioene Riejanne Markus (beiden van Waow Deals), weten. "Ik vond het vorig jaar een mooi initiatief net als die vier strandraces op Goeree Overflakkee. Het parcours in Brabant was vrij selectief, een mooie, gevarieerde ronde met technische stukken. Het is mooi dat er strandraces zijn bijgekomen. Brabant is dan wel geen Noordzeestrand, maar wat mij betreft had het zomaar opgenomen mogen worden in de Topcompetitie" aldus de Haarlemse uit het team van Kees van der Niet.

De mountainbikers zullen op het parcours van de Brabant Beach Battle vertrekken over het strand naar het eerste obstakel. Na één kilometer over het strand zullen de bikers van het strand afgaan en een heuvel beklimmen om vervolgens één kilometer onverhard onder de wielen te hebben. Na het onverharde stuk vervolgens 2,5 kilometer over het strand richting start en finish. Onderweg komen de mtb-ers op het gevarieerde strandparcours nog enkele hindernissen tegen.

3-100

Op zaterdag 13 oktober zal de eerste E3-100 plaatsvinden. Dit is een wedstrijd over 100 kilometer over en om het E3 strand in Eersel. Het parcours zal net als bij de Brabant Beach Battle 5 kilometer lang zijn. De E3-100 kan je deelnemen in een Solo variant maar ook als Duo en als een Team van maximaal vier personen. Bij de Duo en Team versie van de E3-100 word er in de wisselzone langs het parcours door middel van een bidon een chip doorgegeven. Het parcours is 5 kilometer lang en zal dus 20 keer rond gegaan moeten worden. Hoe je deed verdeeld als duo of als team is aan de deelnemers. De wedstrijd mag gereden worden op elke fiets. 

Programma zaterdag 13 oktober E300

08.00 tot 11.00 uur: Inschrijven wegtoertocht door De Kempen (40 en 80 km).

13.00 uur: Start E-300.

zondag 14 oktober 2e Brabant Beach Battle:

11.00 uur: Basisleden en Cyclo voor mannen (60 min + 1 ronde).

13.00 uur: Licentiehouders, Basisleden, Cyclo voor vrouwen (60 min +1 ronde).

13.05 uur: 14-18-Jarigen Jongens en Meisjes (50 min + 1 ronde).

15.00 uur: Licentiehouders Mannen (75 min + 1 ronde).

Meer info: brabantbeachbattle.nlEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl