Kijk ook eens op

Volg onsEK-parcours enthousiast ontvangen door oranje

Donderdag 25 oktober 2018

Offroad - Een groot aantal Nederlandse veldrijders deed op donderdagmiddag een parcoursverkenning van het EK cyclo-cross in Rosmalen. De algemene indruk: "Het rondje is nog pittiger geworden."

Parcoursbouwer Richard Groenendaal keek tevreden rond op het terrein van Autotron. Op het storten van zand voor de tweede zandbak in het parcours na - dat gebeurt maandag - staat het parcours er. En waren de reacties enthousiast. "Ik denk dat ik het maximale eruit gehaald heb. Het parcours voert niet veel over asfalt of klinkers, maar is wel heel erg snel. Je rijdt eigenlijk op hoge snelheid van hindernis naar hindernis, maar daar hebben we er genoeg van gelukkig." 

De renners krijgen op zondag 4 november twee zandbakken, twee natuurlijke verhogingen, drie trappen, een serie balkjes, een schuine kant en een ponton over het water voorgeschoteld. "Ik denk dat ik niemand in het bijzonder bevooroordeeld heb. Het is een modern parcours, waarop veel renners uit de voeten kunnen. Bij de mannen kunnen zowel Wout van Aert en Mathieu van der Poel hier goed uit de voeten. Bij de vrouwen verwacht ik Sanne Cant, Marianne Vos en Annemarie Worst van voren. Maar het is belangrijk om geen pech te krijgen, zeker niet in het begin. En ik denk dat het parcours uitnodigt om te gaan koersen."

Marianne Vos maakte een tevreden balans op na afloop. "Ik vond het een mooie ronde. Heel veel renners kunnen de snelle stroken goed aan, maar er wordt ook techniek gevraagd. Je kunt gemakkelijk een foutje maken op de hindernissen, zeker wanneer de vermoeidheid een rol gaat spelen." Ze geldt als favoriete zo menen velen. "Als één van de favorieten. Maar je moet je dag hebben, er net ook op dat moment boven uitsteken. Natuurlijk hoop ik daarop."

Bondscoach Gerben de Knegt was ook content. "We hebben een sterke groep renners. Ik maak mijn selectie pas na Ruddervoorde komend weekeinde. Om de meest actuele vorm mee te nemen in dat proces, maar ook omdat er nog mensen aan kwalificatie-eisen kunnen voldoen in de tussentijd door bij de eerste acht te eindigen. We zullen in alle categorieën mee doen voor de prijzen en ik hoop op vijf medailles. Bij voorkeur zitten daar ook titels bij."

foto (c) Dick Soepenberg

Zie ook: video Maud Kaptheijns over EK-parcoursEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl