Kijk ook eens op

Volg onsZonneveld op herhaling in Hoek van Holland-Den Helder

Zondag 28 oktober 2018

Offroad - Thijs Zonneveld heeft evenals vorig jaar de strandrace van Hoek van Holland naar Den Helder op zijn naam geschreven. De strandbiker uit het Theo Schilders/Giant Team hield achtereenvolgens Europees kampioen Jasper Ockeloen en thuisrijder Rick van Breda (beiden Monkey Town) achter zich. Thijs Zonneveld is door de overwinning in Den Helder tevens de leider in het KNWU Strandracetopcompetitieklassement.

Tekst: Dan Rolandus

"‘Het is elk jaar weer afwachten waar ik sta, heb in de zomer niet gekoerst en mijn leeftijd gaat immers ook meespelen’, gaf Thijs Zonneveld zijn onzekerheid over de 133 kilometer lange monsterrace, verdeeld in twee etappes, aan. Maar de 38-jarige journalist/columnist van het AD/Sportwereld en analist bij de NOS bleek gretig genoeg om in de etappes van Hoek van Holland naar IJmuiden en het slotstuk van Wijk aan Zee naar Den Helder weer in het spoor van de favorieten mee te strijden voor de overwinning. "Ik was al blij dat de wind uit het oosten kwam en niet uit het westen waarin het altijd volle bak koers is. Nu kon ik beter in de wedstrijd komen en voelde dat ik nog een versnelling in de benen had om een gat dicht te rijden. Door mijn ervaring kan ik het spelletje goed uitspelen en daar heb ik van geprofiteerd. Ik heb mezelf in het laatste uur verbaasd, voelde dat ik nog reserves bezat. Als het beste eraf is weet ik ook dat die andere mannen niet fit meer uit de ogen kijken. Alle credits gaan wat mij betreft naar Rick van Breda, hij heeft de koers hard gemaakt. Rick was de gangmaker op de lange harde stukken, maar hij had moeite op de technische delen. Rick moest bij Camperduin een groot gat dichtrijden en dat heeft hem veel kracht gekost. Hij is wat zwaarder dan ik waardoor ik nog ver voor de opgang (Donkere Duinen, DR) van hem kon weggereden."

Avontuur

Rick van Breda uit Den Helder opende onder ideale weersomstandigheden langs de Noordzeekust de debatten door samen met Joris Blokker (Team Theo Schilder/Giant) uit Wieringerwerf op avontuur te gaan. Het duo passeerde na een uur stampen het Wassenaarse strand op weg naar Katwijk. Nog voor de sluizen van IJmuiden formeerde zich een kopgroep van vijf man met verder de winnaar van vorig jaar Thijs Zonneveld, Jordy Buskermolen en de immer onverwoestbare Ramses Bekkenk (KMC-Fruit to Go).

Herstart

De wedstrijd werd na 63 kilometer in IJmuiden geneutraliseerd vanwege de werkzaamheden aan de sluizen. De deelnemers werden per pont over het Noordzeekanaal gezet. Na de herstart voor de tweede etappe in Wijk aan Zee trokken Thijs Zonneveld, Rick van Breda, Jordy Buskermolen, Ramses Bekkenk en Bram Rood (KMC-Fruit to Go) ter hoogte van Egmond aan Zee uit een kopgroep van 21 bikers met onder andere Jasper Ockeloen, Ronan van Zandbeek, Michel Kreder, Jim van den Berg, Tim Kerkhof en Arjan van der Plas aan hun stutten. Zonneveld en Van Breda maakten zich nabij Petten los van hun belagers. In de achtervolging zaten Richard Jansen (Team Imming) met in zijn wiel Jordy Buskermolen als bewaker van Rick van Breda, gevolgd door de teamgenoten Bram Rood en Ramses Bekkenk (beiden KMC-Fruit to Go). Thijs Zonneveld draaide uiteindelijk als eerste het sportcomplex van FC Den Helder op en reed vervolgens naar zijn tweede achtereenvolgende overwinning. ‘Ik train niet veel, maar als ik train is dat wel intens en van hoge kwaliteit. Dus als het er op aankomt kan ik al mijn krachten aanspreken."De nationaal strandkampioen 2014 kiest doorgaans zijn strandraces uit, won twee keer in Noordwijk (2014 en 2018), Renesse en HvH-DH (2017 en 2018), maar heeft toch nog wat pijlen op de boog. "De strandrace in Egmond staat hoog op mijn verlanglijstje, maar dat zal super moeilijk worden. Je ziet steeds meer strandspecialisten opduiken, het niveau wordt steeds hoger. Maar als alle stukjes in Egmond eens op zijn plaats willen vallen, zou dat heel mooi zijn. Maar ook het EK in Scheveningen en het NK in Rockanje heb ik hoog in mijn lijstje staan."

Riejanne Markus

Europees strandkampioene Riejanne Markus uit Amstelveen was oppermachtig bij de vrouwen. De renster van WAOW Deals liet in Den Helder Rozanne Slik (FDJ-Futuruscope) uit het Noord-Hollandse Bergen en Willemiek Meinders uit Meppel ver achter zich.

 

Uitslag Strandrace Hoek van Holland-Den Helder: 1. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 2. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 3. Rick van Breda (Den Helder), 4. Ronan van Zandbeek (Schijndel), 5. Jordy Buskermolen (Kudelstraat), 6. Richard Jansen (Assendelft), 7. Michel Kreder (Zevenhuizen), 8. Bram Rood (Broek op Langedijk), 9. Roy Beukers (Petten), 10. Tim Kerkhof (Nistelrode). Vrouwen: 1. Riejanne Markus (Amstelveen), 2. Rozanne Slik (Bergen), 3. Willemiek Meinders (Meppel), 4. Terry Fremineur (Gistel, B.), 5. Andrea van Loo (’t Harde).

 

 
 


Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl