Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De Eneco Tour: slotweekend wordt bepalend

Maandag 12 augustus 2013

Elite men - Vandaag begint in het Belgische Koksijde de Eneco Tour. De enige echte meerdaagse WorldTourwedstrijd die door Nederland kruist. Net als vorig jaar herbergt de Eneco Tour vier Belgische ritten en drie Nederlandse etappes. Groot verschil ten opzichte van de editie van 2012 is dat er geen ploegentijdrit is, maar wel een pittige Ardennenetappe.

Daarnaast is de individuele tijdrit dit jaar op vrijdag in plaats van op zaterdag en is de afstand van de race tegen de klok slechts 13,2 kilometer. In 2012 werd de tijdrit over 17,4 kilometer gewonnen door tijdritspecialist Svein Tuft. Lars Boom werd in die tijdrit derde op slechts zes seconden van de Canadees en legde daarmee de basis voor zijn eindoverwinning.

Thuiswedstrijd

Vandaag verschijnt Boom opnieuw aan de start als topfavoriet. En wat deze Eneco Tour speciaal maakt voor de oud-winnaar, is dat de etappe van donderdag finisht in zijn geboorteplaats Vlijmen. Winnen zit er tijdens die etappe vermoedelijk niet in voor Boom. Zo is de vierde etappe van het Belgische Essen naar het Noord-Brabantse Vlijmen zo goed als vlak.

Een kanshebber op de dagzege in Vlijmen is zijn ploeggenoot Theo Bos. Al moet de sprinter van Belkin wel afrekenen met de Duitse spurtbommen Marcel Kittel en André Greipel. De etappe van vandaag en woensdag zijn ook op maat geschreven voor de sprinters. Morgen liggen er een aantal kuitenbijters in het parcours, maar normaal gezien moet dit geen problemen opleveren voor de sprinters.

Klassiekerspecialisten

Het slotweekend is voor de klassementsmannen die zowel goed uit de voeten kunnen in de Ronde van Vlaanderen als Luik-Bastenaken-Luik. In de relatief korte etappe van zaterdag (150 km), ligt de finish bovenop de beklimming van de La Redoute. In totaal wordt deze scherprechter uit ‘La Doyenne’ drie keer beklommen.

Op zondag is de finishstreep net als vorig jaar getrokken in Geraardsbergen, waardoor ‘De Muur’ als scherpechter fungeert. Deze legendarische heuvel uit de Ronde van Vlaanderen wordt twee keer helemaal beklommen. De derde keer wordt er geklommen tot aan de  Vesten en daar is ook de eindstreep getrokken. Tevens staan er tijdens deze etappe bekende heuvels als de Leberg, Valkenberg, Bosberg en Eikenmolen op het menu.

Favorieten

Op papier is de Eneco Tour daarmee zwaarder dan vorig jaar. Bovendien zal de tijdrit van vrijdag  waarschijnlijk minder van invloed zijn op het eindklassement, daar de afstand korter is dan in 2012.

Favorieten voor de eindzege zijn Lars Boom, Sylvain Chavanel, en Philippe Gilbert. Ook Niki Terpstra, Moreno Moser, Sebastian Langeveld en Jan Bakelants behoren tot de kanshebbers.

Foto (c). Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl