Kijk ook eens op

Volg onsBram Rood buitencategorie in Dijk tot Dijkrace

Zondag 02 december 2018

Offroad - Bram Rood verklaarde na zijn tweede plaats in Wijk aan Zee achter de toen ongenaakbare Europees kampioen Jasper Ockeloen altijd voor de overwinning te rijden. Welnu, de mountainbiker van KMC-Fruit to Go verdiende het loon van de arbeid door de 23e editie van de KMC Dijk tot Dijkrace Petten-Den Helder op grootse wijze met een welverdiende overwinning af te sluiten.

De inwoner van Broek op Langedijk kreeg achtereenvolgens Rick van Breda en Richard Jansen (Team Imming) mee op het podium. Europees kampioene Riejanne Markus zegevierde bij de vrouwen.

Tekst: Dan Rolandus

‘’Het was vandaag mijn weertje met zuigend zand waarin het zoeken was om het goede spoor te vinden’’, genoot Bram Rood na van zijn tweede strandoverwinning. ‘’Het was slecht weer en we kwamen met de harde wind in de rug voorop met een mannetje of vier, waarna er met de volle wind op de kop bij Julianadorp nog vier man aansloten. Het was een ideale groep richting Petten. Ik wilde bij het keerpunt in Petten vooraan zitten, kwam na het klimmetje ook als eerste door en toen ik omkeek zag ik dat ik een flink gat had geslagen en vervolgens niemand meer zag’’, analyseerde Bram Rood zijn race.

De Dijk tot Dijkrace kende met het Strandpaviljoen Zee van Tijd in Julianadorp aan Zee een parcourswijziging. De groep brak met de harde wind (kracht 6) in de rug richting Den Helder al snel in diverse stukken. Europees kampioen Jasper Ockeloen (Monkey Town), die gisteren in de Ednine Beach Challenge in het Belgische Koksijde na zijn tweede lekke band moest opgeven, Bram Rood, Richard Jansen en Bram Imming (Team Imming) sloegen voorin een gaatje. Bij Julianadorp sloten Rick van Breda (Monkey Town), de weer goed rijdende Ike Groen (Team Imming), Ronan van Zandbeek (Team Invicta) en Tim Kerkhof (Destil-Parkhotel Valkenburg) aan. De acht bikers werkten met de volle wind op de kop richting Petten uitstekend samen. Bij het laatste keerpunt demarreerde Bram Rood en sloeg hij met de wind in de rug door het mulle zand zijn slag. De krachtpatser uit het team van KMC-Fruit to Go was vertrokken, en voor goed vertrokken. ‘’Het was achteraf leuk om te horen dat ik bij de finish drie minuten voorsprong had op die mannen.’’ De 34-jarige Bram Rood, die het hele strandseizoen al meedingt voor de hoofdprijzen, hoopt zijn vorm ook op het EK in Scheveningen te demonstreren. ‘’Natuurlijk hoop ik op een podiumplaats, maar reëel gezien is Jasper Ockeloen de te kloppen man. Hij verkeert in grootse vorm. Ik hoop dat de kwaliteit van het strand gewoon slecht is en hoop daarnaast verstoken te blijven van pech. Ik ben gewoon in orde, dus gaan we er voor.’’

‘’Bram was outstanding vandaag’’, erkende Rick van Breda de kracht van Bram Rood. ‘’Ik had in mijn eigen woonplaats Den Helder graag willen winnen, maar bij het keerpunt in Petten reed Bram in een klimmetje zo van ons weg. We bleven over met zeven man. Het was een supermooie race op een zwaar parcours. Nadat Bram van ons weg was gereden, viel op weg naar Julianadorp de ene na de ander af waarop Richard Jansen en ik overbleven. Ik heb het in de sprint om de tweede plaats kunnen afmaken. De 28-jarige coureur uit de continentale wielerstal van Monkey Town, die in de strandraces grossiert in podiumplaatsen, wacht dit seizoen nog altijd op zijn eerste overwinning. Aanstaande zondag wacht er tijdens de derde editie van het Europees Strandkampioenschap in Scheveningen een nieuwe kans voor de Noord-Hollander. ‘’Winnen zou mooi zijn, maar ik verwacht dat ik op het parcours in Scheveningen met veel looppassages niet meekan. Ik doe pas twee weken aan looptraining. Wordt het een tactische race, dan kan ik daar gebruik van maken. Ik hoop op veel wind en dan gaan we het zien.’’

Riejanne Markus

Europees kampioene Riejanne Markus (Waow Deals) zegevierde in de Dijk tot Dijkrace bij de elitevrouwen, waarin Nina Kessler zo vlak voor het EK voor het eerst haar opwachting maakte op het strand, maar nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers zich had afgemeld. Markus liet in haar race achtereenvolgens Tessa Neefjes en Lola Bakker achter zich. ‘’Het was met die harde wind en regen superzwaar op een smal strand’’, wees Riejanne Markus op de vloedlijn waardoor het in het mulle zand moeilijk zoeken was naar het goede spoor. ‘’Met de wind op de kop bleef alles bij elkaar. Bij het keerpunt in Petten bleef alleen Nina Kessler nog bij, maar toen zij er af moest heb ik 15 kilometer alleen gereden. In de laatste vijf kilometer kwamen er nog drie meiden (o.a. Tessa Neefjes en Lola Bakker, DR) bij. Het was best spannend en heel zwaar, want ik had in mijn eentje al heel veel gegeven. In de finale koos ik door het mulle zand mijn eigen weg, zat in het juiste spoor en heb het kunnen afmaken’’, aldus de inwoonster van Amstelveen. De 24-jarige Riejanne Markus hoopt aanstaande zondag in Scheveningen haar vorig jaar veroverde Europese strandtitel te kunnen verdedigen. ‘’Het EK zal superspannend worden. Ik hoop dat het gaat lukken om opnieuw kampioen te worden met Pauliena Rooijakkers en Rozanne Slik. Daarnaast rijdt Lola Bakker ook verrassend sterk op het strand. Ik sta er goed voor, dus ga ik er samen met mijn ploeggenootje Pauliena vol invliegen’’, aldus de winnares van Hoek van Holland-Den Helder en Katwijk.

Uitslag 23e Dijk tot Dijkrace Petten-Den Helder voor licentiehouders: 1. Bram Rood (Broek op Langedijk), 2. Rick van Breda (Den Helder), 3. Richard Jansen (Assendelft), 4. Ike Groen (Tuitjenhorn), 5. Jasper Ockeloen (Amstelveen). Vrouwen: 1. Riejanne Markus (Amstelveen), 2, Tessa Neefjes (Wervershoof), 3. Lola Bakker (Den Burg).

Foto: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl