Kijk ook eens op

Volg onsPreview NK Veldrijden Huijbergen

Zaterdag 12 januari 2019

Offroad - Er werden al twee Europese en vier Nederlandse kampioenschappen gehouden in Huijbergen en daarmee is deze plaats in West-Brabant een nadrukkelijke speler op de crosskalender gebleken. Met de Nootjesberg en de Tiestenduin heeft de organisatie twee hellingen in het parcours opgenomen, die garant staan voor een selectieve wedstrijd. 

In 2003, 2006, 2009 en 2012 kreeg men in Huijbergen respectievelijk Richard Groenendaal, Gerben de Knegt en twee keer Lars Boom als Nederlands kampioen op het podium. De kans is heel groot dat daar de naam van Mathieu van der Poel bij gaat komen. Maar Lars van der Haar liet eind 2015 bij het EK op dit parcours al zien ook goed uit de voeten te kunnen op dit traject. Bij de vrouwen won Daphny van den Brand de eerste drie edities in Huijbergen om vervolgens dan in 2012 eindelijk eens verslagen te worden door Marianne Vos. Vos is nu ook kanshebster, maar Europees kampioene Annemarie Worst, seizoensrevelatie Denise Betsema en titelverdedigster Lucinda Brand gelden als belangrijke uitdagers. Ceylin del Carmen Alvarado gaat voor de titel bij de beloften-vrouwen. Ook hier is de concurrentie stevig te noemen.

Het NK-parcours is bekend terrein, maar toch treft men deels een nieuw rondje aan. Doordat de pitstraat is gewijzigd naar de Weg naar Wouw/Buurtweg moest het parcours op de schop. Parcoursbouwer Jan Maas heeft diverse aanpassingen hiervoor doorgevoerd. De start zal dit keer plaatsvinden op de Weg naar Wouw. Vervolgens duiken de renners het bos in en krijgen de eerste vernieuwde beklimming op de Nootjesberg. Dit is een tweetraps beklimming waar de renners naar de top van de Nootjesberg gestuurd worden. Daarna schieten zij door naar de afdaling, die in de vorm van een chickenrun is opgezet. Dit obstakel kunnen de renners langs twee kanten afdalen, langs de steile kant voor de specialisten en durfals of langs de gemakkelijkere kant voor de niet-durfals (chickens) of gewoon voor mensen die hun eigen mogelijkheden goed inschatten.

Even later staat de eerste doorkomst in de pitstraat te wachten. Vandaar uit rijden de renners door naar de Tiestenduin en krijgen zij een zware beklimming met zand voor de kiezen. De Tiestenduin zelf dienen de renners nu éen keer te bedwingen. Dat was in het verleden vaak twee keer.   Vervolgens krijgen zij de tweede doorkomst in de pitstraat en rijden met een aantal bochten naar de finish, gelegen aan de Weg naar Wouw. De entree is gratis.  De wedstrijd is niet op TV te zien. 

Van der Poel kan zijn vijfde nationale titel op rij bij de profs behalen bij de elite, daarvoor waren Lars van der Haar (twee keer) en Lars Boom (zes keer) aan het feest.  Ook Mathieu’s vader Adrie van der Poel behaalde ooit zes titels. Recordhouder is Hennie Stamsnijder met negen nationale titels. Bij de vrouwen won Marianne Vos de afgelopen tien jaar de meeste titels, maar Thalita de Jong (2016) en Lucinda Brand (2018) doorbraken de hegemonie. Vos kan haar zevende titel behalen, maar ook dan zal zij nog even aan de bak moeten om het record van Daphny van den Brand (elf keer) uit de boeken te rijden. 

Programma:

12 en 13 januari Huijbergen:

Zaterdag 12 januari:

11.00 uur Nieuwelingen-meisjes

12.00 uur Nieuwelingen

13.00 uur Masters 50+ 

14.00 uur Masters 40+

15.00 uur Amateurs/Sportklasse

 

Zondag 13 januari:

11.00 uur Beloften-vrouwen

12.15 uur JUnioren

13.30 uur Elite-vrouwen

15.00 uur Elite-heren

Foto: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl