Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jordy Buskermolen slaat toe in Koga MTB Beachrace Zeeland

Zondag 10 februari 2019

Offroad - Jordy Buskermolen heeft een goede generale vooraf aan het NK Strandrace in Rockanje op zondag 24 februari afgesloten met een klinkende overwinning in de Koga MTB Beachrace Zeeland in Scharendijke. De mountainbiker van Theo Schilders/Alkmaar kreeg zijn ploeggenoot Thijs Zonneveld en nationaal strandkampioen Jasper Ockeloen (Sockeloen.nl) mee op het podium. Jasper Ockeloen werd eindwinnaar van het KNWU Strandracetopcompetitieklassement.

Tekst en foto: Dan Rolandus

"We hebben als ploeg tactisch heel sterk gereden" jubelde Jordy Buskermolen, die eerder in het seizoen de Deining Strandrace in Castricum op zijn naam schreef. "We zaten er bij elke aanval bij. Er werd bovendien in de kopgroep goed samengewerkt. Op het moment dat de achtervolgende groep aansloot, zaten we er met vijf man van de ploeg (Thijs Zonneveld, Jim van den Berg, Sybren Welling en Hidde Bos, DR) bij. Met de wind in de rug werd de groep uit elkaar gereden. Voor velen ging ook de afstand van 72 kilometer in de benen zitten. Ik voelde dat ik één van de sterksten was, ben een keer of vier aangegaan, Thijs is ook een paar keer gedemarreerd en ook Braam Rood heeft geprobeerd om weg te komen. We hebben het samen goed uitgespeeld. Ik ben vervolgens op het laatste stuk weggereden", analyseerde Jordy Buskermolen zijn race. "Ik ben in goeden doen", gaat de 27-jarige inwoner van Kudelstaart verder. "Het liep met een vijfde plaats in Egmond en een tweede plaats in Noordwijk al lekker en dan is dit gewoon een heerlijke overwinning. Het NK is een groot doel voor mij. Ik voel me nu in orde, dus is het zaak om er voor te zorgen fit te blijven. Het NK blijft een wedstrijd op zich, maar wil er het maximale uit zien te halen."

Teamwork

De wind was hard langs de Noordzeekust tussen Scharendijke en Westenschouwen. Het voordeel voor de strandbikers was dat de sluizen van de hemelpoorten voor de deur van Beachclub Perry’ s op de Brouwersdam net op tijd waren gesloten. Nationaal strandkampioen Jasper Ockeloen, Bram Rood KMC-Fruit to Go), Thijs Zonneveld en Jim van den Berg (beiden Theo Schilders/Alkmaar) trokken het gas meteen open, maar eenmaal langs de vloedlijn trapten de mannen met nog 70 kilometer voor de wielen de rem erop. Bij het eerste keerpunt bij Westenschouwen draaide het aangesloten lange lint van bikers weer terug richting Scharendijke. Jasper Ockeloen en Bram Rood hadden bij de eerste doorkomst op de passage van start- en finish halverwege koers tien seconden voorsprong op een groep van zeven man met daarin Ike Groen (Team Imming), Ramses Bekkenk (KMC-Fruit to Go), Sven Broekaart (Team Beukers-Pearl Izumi), Ronan van Zandbeek (Invicta Watches), Thijs Zonneveld, Jim van den Berg en Jordy Buskermolen (allen Theo Schilders/Alkmaar). Hoewel de negen leiders een ruime marge op de rest van het uiteen geslagen veld hadden opgebouwd, viel het voorin stil, waarop Tino Haakman (West Frisia/DeFlexwinkel) de groepen weer bijeen bracht en het spel opnieuw kon beginnen. Na het tweede keerpunt bij Westenschouwen trok een groep van twaalf man ten aanval onder wie de Groninger Tim Smeenge, Ramses Bekkenk en Bram Rood (allen KMC-Fruit to Go), Ike Groen, Bas Nieuwkoop (Invicta Watches) en Jim van den Berg. Richting finale bleven de ploegmaatjes Jordy Buskermolen en Thijs Zonneveld en Peter Koning en Tino Haakman en éénling Jasper Ockeloen over. Na diverse demarrages demonstreerde Jordy Buskermolen zijn grote vorm door met een korte solo naar de finish te snellen. Thijs Zonneveld maakte het feest op plaats twee compleet en Jasper Ockeloen sleepte zich naar de welverdiende derde plaats. "Het parcours in Renesse is op mijn lijf geschreven", wees Thijs Zonneveld op de twee overwinningen in de monsterrace van Hoek van Holland naar Den Helder en de drie podiumplaatsen in Renesse (eerste in 2017, derde in 2018, tweede in 2019 en nog vierde in 2016). ‘Ik merk dat ik in de technische races met veel keren en draaien, dus veel aanzetten tekort kom op de jonge jongens met explosiviteit. Renesse is altijd een zware wedstrijd, ondanks minder keerpunten toch selectief. Het ging meteen hard, viel niet stil, het niveau is zo hoog. Op een lange rit voel je het zand trekken en zuigen, een voordeel voor een licht mannetje als ik. We hebben als ploeg tactisch fantastisch gereden. En Jordy is zo goed. We konden het in de finale goed uitspelen. Jordy voor de laatste kilometer en ik voor de sprint. We hebben het fantastisch uitgespeeld."

NK Rockanje

Thijs Zonneveld kijkt nu al uit naar het NK-Strandrace op zondag 24 februari in Rockanje. "Het NK houdt me bezig, heb nu iets meer tijd om naar het NK toe te leven. Ik ken het parcours niet. Het tijd van stoppen komt dichterbij, dus ben ik extra gemotiveerd om nog een mooie prijs te pakken. Nogmaals, het niveau van de strandbikers is zo hoog, dus mag ik hopen dat het kwartje net als destijds in Noordwijk voor mij de goede kant opvalt" aldus de nationaal strandkampioen van 2014.

Eén, twee en drie

Rozanne Slik heeft met haar overwinning in de Egmond-Pier-Egmond en nu in de Koga MTB Beachrace Zeeland in Scharendijke haar tweede grote vis te pakken. De inwoonster uit het Noord-Hollandse Bergen hield haar ploeggenoten van het Beach Bastards team, Nathalie van Gogh en Nina Kessler achter zich. "Mijn eerste strandoverwinning behaalde ik in Scharendijke, in 2015" bewaart Slik goede herinneringen aan Zeeland. "We reden weg in een grote groep en kwamen met z’n vieren (met verder Tessa Neefjes, DR) voorop te liggen. Ik demarreerde na het eerste keerpunt, was weg, maar Nathalie kwam erbij waarna we kop over kop volle bak zijn doorgereden. Ik ben op het laatste stuk gedemarreerd’, beschreef Rozanne Slik, die woensdag met Nina Kessler vertrekt naar Californië voor een trainingskamp met haar ploeg TIBCO-SVB, haar overwinning. ‘Het is jammer dat het NK Strandrace niet eerder gehouden kan worden, want de profrensters zijn of gaan in die periode altijd op trainingskamp. Jammer, want ik had in Rockanje graag meegedaan.’ Natalie van Gogh was met haar ploeg (Biehler) net terug van een trainingskamp in het Spaanse Cambrils. ‘De benen waren goed, was na een kwartier vertrokken toen Nina, Rozanne en Tessa Neefjes erbij kwamen. Na het keerpunt demarreerde Rozanne, waarna ik naar haar toe ben gesprongen. In de finale was zij sterker dan ik, maar ben dik tevreden met de tweede plaats. Ik heb geen flauw idee wie er allemaal op het NK zullen zijn. Ik neem de race voor wat het is, maar ik denk wel dat het een bijzonder NK kan worden" besloot Van Gogh.

Uitslag 6e Koga MTB Beachrace Zeeland in Scharendijke voor licentiehouders: 1. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 2. Thijs Zonneveld (Amsterdam), 3. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 4. Peter Koning (Venhuizen), 5. Tino Haakman (Enkhuizen), 6. Tim Smeenge (Zeegse), 7. Ramses Bekkenk (Alkmaar), 8. Ike Groen (Tuitjenhorn), 9. Bas Nieuwkoop (Roosendaal), 10. Jim van den Berg (Amsterdam). Eindklassement KNWU Strandracetopcompetitie: 1. Jasper Ockeloen, 2. Jordy Buskermolen, 3. Thijs Zonneveld. Vrouwen overall: 1. Rozanne Slik (Bergen), 2. Nathalie van Gogh (Nieuw-Vennep), 3. Nina Kessler (Velserbroek), 4. Tessa Neefjes (Wervershoof), 5. Céline van Houtum (Den Dingen), 6. Willemiek Mijnders (Meppel), 7. Romana Carfora (Akersloot), 8. Alieke Hoogenboom (Roelofarendsveen), 9. Mirjam de Bruijn (Alkmaar), 10. Ines Klok (Rockanje). Eindklassement KNWU Strandracetopcompetitie: 1. Tessa Neefjes, 2. Rozanne Slik, 3. Céline van Houtum. Basisleden (mannen): 1. Ron Boendermaker (Egmond aan Zee), 2. Joost Geluk (Amsterdam), 3. Jan Wouter Roos (Stad aan het Haringvliet), 4. Joep Homma (Bergen), 5. Mark Stavenuiter (Andijk).

 Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl