Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jasper Ockeloen verdedigt in Rockanje nationale strandtitel

Maandag 18 februari 2019

Offroad - Jasper Ockeloen verdedigt aanstaande zondag tijdens het Strandkampioenschap van Nederland voor licentiehouders en vrouwen, de twintigste editie van de Farm Frites Strandrace van Rockanje, zijn in Castricum veroverde nationale titel bij de licentiehouders. Vijfvoudig nationaal strandkampioene Pauliena Rooijakkers kan haar titel in de laatste strandrace van het seizoen niet verdedigen vanwege verplichtingen met haar ploeg CCC-Liv in de Ronde van Valencia.

Tekst en foto: Dan Rolandus

Jasper Ockeloen, won dit strandseizoen de races in Wijk aan Zee (zomercriterium), de Brabant Beach Battle in Eersel, Berck sur Mère in Frankrijk, de Katwijk Fietst Strandrace en de Beach Battle Wijk aan Zee, maar verloor zijn Europese titel in Scheveningen aan Lars Boom. De Amstelvener wacht een nieuwe taak, het verdedigen van zijn nationale strandtitel. "Sinds het EK in Scheveningen heb ik minder goede uitslagen gereden. Het niveau is zo hoog, vooral in de Egmond-Pier-Egmond en Noordwijk’, doelt de tweevoudig Europees Strandkampioen op professionals als Lars Boom (Roompot-Charles), Sebastian Langeveld (EF Education First) en Timothy Dupont (Wanty-Groupe Gobert). "En als het, in tegenstelling tot vorig jaar, dan niet op z’n plek valt win je niet zomaar. Ik merk dat er in de laatste weken weer een stijgende lijn inzit. Ik voelde me in Noordwijk (winst voor Sebastian Langeveld, DR) en Renesse (winnaar Jordy Buskermolen, DR) heel sterk. Ik was in Renesse weg met Bram Rood, maar daarachter reed de ploeg van Theo Schilders zo sterk. We reden 16 kilometer tegen de wind in waarop die mannen van Schilders aansloten. Terwijl Jordy Buskermolen en Thijs Zonneveld uit de wind werden gehouden, heb ik 40 kilometer lang alles moeten geven. Desondanks reed ik een sterke finale en was ik tevreden met de derde plaats."

Trainingskamp

Jasper Ockeloen is doorgaans niet tevreden met een ereplaats. "Ik rijd altijd voor de overwinning, als je gewend bent om te winnen, valt elke plek daaronder tegen." De tweevoudig strandkampioen van Nederland (2014 en 2018) heeft een trainingskamp belegd in het Spaanse Girona. "De temperatuur is behaaglijk, ik kan hier goed trainen en stappen maken voor het NK. Ik heb nooit eerder in Rockanje gereden, maar ik heb het parkoers enkele weken geleden wel verkend, het was een beetje bevroren. In het traject van 54 kilometer over drie ronden zitten twee keerpunten. De vraag is hoe het parkoers er op de dag bij ligt. Het zou voor mij prettig zijn als er in de laatste kilometer een lastige passage in zou zitten, maar het is rechtdoor naar de finish. Ik hoop in elk geval op een zware koers om meer kans te maken. Maar nogmaals, met zoveel concurrentie moet het kwartje wel de goede kant opvallen."

Sockeloen

Jasper Ockeloen heeft sinds 1 januari zijn eigen mountainbikeclub Sockeloen opgericht. "We zijn een club die zich richt op recreanten waarin we de strandraces en de mountainbikemarathons zichtbaar willen maken voor een groter en breder publiek. Wat wij leuk vinden is dat zowel de profrenner als de buurman hetzelfde tijdens zo’n wedstrijd ondergaan. Het draagvlak op het strand of een mtb-marathon is voor de mountainbikeliefhebbers groot. Dit in tegenstelling tot de wegsport."

Profs ontbreken

Het NK Strandrace zal het moeten doen zonder de profs, die of aan het wegseizoen zijn begonnen of op trainingskamp zijn. Zo ontbreken onder andere Europees kampioen Lars Boom (Ruta del Sol), de winnaar van Noordwijk Sebastian Langeveld, Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ) en Laurens ten Dam (met CCC in Ronde van de Algarve). Dan is het ook nog de vraag of continentale renners als Ivar Slik, Rick van Breda (beiden Monkey Town) en Daan van Sintmaartensdijk (Alecto) in actie kunnen komen nadat zij een dag eerder het wegseizoen hebben geopend in de Ster van Zwolle. Bij de vrouwen ontbreken Europees en vijfvoudig nationaal kampioene Pauliena Rooijakkers, Riejanne Markus (beiden voor CCC-Liv in de Ronde van Valencia), Rozanne Slik (winnares in Egmond en Renesse) en Nina Kessler (winnares Deining Castricum en ’s-Gravenzande). De laatste twee zijn met TIBCO-SVB op trainingskamp naar Californië. "Ik vind het ontbreken van de profs een gemis, vind dat het NK Strandrace verplaatst zou moeten worden naar december of januari" pleit Thijs Zonneveld voor de maanden rond de jaarwisseling. "Ik vind dat zowel het EK als het NK voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Mannen als Ten Dam, Sinkeldam, Boom en Langeveld spreken allemaal lovend over de strandraces en zijn aansprekende renners, een verrijking voor de strandwedstrijden. De strandraces zijn steeds meer in trek bij de mtb-ers, maak een wedstrijd als het NK dan ook belangrijk. Het neemt niet weg dat ook zonder de profs het niveau hoog is. De top op het strand is heel breed. Je ziet het met verschillende winnaars terug in de uitslagen. Het gaat in de race om details, het materiaal en de keuze van bandendruk etcetera. Je moet gewoon heel goed zijn om op het podium te komen" aldus podiumkandidaat Thijs Zonneveld uit de succesformatie van Theo Schilders/Alkmaar.

Overdracht

Adrie Nederlof en Lex Nederlof organiseren het NK-Strandrace in Rockanje in samenwerking met wielervereniging PRC Delta. "Het was mijn doelstelling dat ik na twintig jaar zou stoppen en de organisatie zou overdragen aan mijn zoon Lex, maar bij nader inzien blijf ik er op de achtergrond toch bij betrokken" geeft de voormalige medeorganisator van onder meer Olympia’s Tour in Rockanje, het NK-jeugd in Rockanje, de Wielerzesdaagse in Rotterdam met onder andere de Ronde van Kralingen en samen met Bob Braber medeoprichter van de Profronde van Oostvoorne, aan zijn speeltje toch niet helemaal te willen loslaten. "Wij waren na Hoek van Holland-Den Helder en Petten-Den Helder met Rockanje de derde organisator van de strandraces." Adrie Nederlof was in de beginjaren de grote organisator van de Strandrace in de Zuid-Hollandse badplaats, maar enkele jaren geleden bracht hij de Stichting strandevenementen van Rockanje tot leven samen met zijn veel te vroeg overleden dochter Jeannet en Lex Nederlof. "We zijn blij met het NK-Strandrace in Rockanje, toch een piek in de historie. De vergunningen blijven een strijd, maar daar tegenover staat de perfecte medewerking van de Gemeente Westvoorne (lees burgemeester Peter de Jong, DR)."Vooraf aan het NK is er de toertocht voor alle liefhebbers, die de keuze hebben om 18 kilometer of 36 kilometer (twee ronden) af teleggen. Tevens wordt het kampioenschap Westvoorne voor cyclo ‘s en basisleden over 36 kilometer verreden. De deelnemers aan het NK voor mannen en vrouwen worden voor de deur van het Strandpaviljoen View om 11.30 uur weggeschoten. Tijdens het wielerspektakel aan de Tweede Slag van Rockanje wordt er aandacht besteedt aan het KWF Kankerbestrijding.

Inschrijving

De inschrijving voor licentiehouders aan het NK sluit op dinsdag 19 februari. Bijschrijven voor het NK is na die datum niet meer mogelijk. Voor de Toertocht en het open kampioenschap van Westvoorne kan tot op de zondag zelf wel worden bijgeschreven. Licentiehouders kunnen zich inschrijven via de website van KNWU. Niet-licentiehouders via strandrace@gmail.com. Meer informatie: www.farmfritesstrandrace.nl

 

Kampioenen

2014 in Petten: Jasper Ockeloen en Pauliena Rooijakkers.

2015 in Egmond aan Zee: Richard Jansen en Pauliena Rooijakkers.

2016 in Noordwijk: Thijs Zonneveld en Pauliena Rooijakkers.

2017 op Ameland: Ronan van Zandbeek en Pauliena Rooijakkers.

2018 in Castricum: Jasper Ockeloen en Pauliena Rooijakkers.

2019 in Rockanje: 

Programma zondag 24 februari NK Strandrace Rockanje, Strandpaviljoen View:

09.15 uur: Toertocht voor niet licentiehouders 18 of 36 km (één of twee ronden).

09.15 uur: Kampioen Westvoorne voor cyclo ‘s en basisleden 36 km (twee ronden).

11.30 uur: NK voor mannen en vrouwen licentiehouders 54 km (drie ronden).

 Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl