Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Organisator Boels Ladies Tour: ‘Dilemma live-uitzendingen vrouwenwedstrijden”

Maandag 29 april 2019

Women - Er was de afgelopen week veel kritiek op organisator ASO omdat de vrouwenwedstrijden Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik niet op televisie te zien waren.  Organisator Thijs Rondhuis vindt die kritiek te gemakzuchtig. Maar daagt ook de Nederlandse en internationale media uit om wél de nek uit te steken en de Boels Ladies Tour uit te zenden dit jaar.

Waarom is kritiek op ASO in jouw ogen te gemakkelijk? 

“ Een live productie van een wielerwedstrijd is gecompliceerder dan het lijkt. Een live-uitzending van een wedstrijd is sterk afhankelijk van de bereidheid van de nationale (of commercieel omroep) om zendtijd beschikbaar te stellen en dus ook van de bereidheid van die omroep om (zwaar) te investeren in de productie van een live uitzending.  Een live uitzending produceren is erg kostbaar, een kwalitatieve (minimale) live productie maakt men met al gauw 20-25 mensen. Kortom: bij het produceren van één wielerwedstrijd gaat het om enorme bedragen. In de Waalse wedstrijden lijkt de RTBF niet bereid die investering te doen. En zo zijn er natuurlijk meer omroepen die die investering (nog) niet willen doen.”

 Wat is er volgens jou scheef aan deze situatie?

“ Het feit dat de UCI de organisatoren verplicht om vanaf 2020 minimaal 45 minuten per dag een live uitzending beschikbaar te stellen is een ongezonde situatie. Deze verantwoordelijkheid wordt voor de volle honderd procent bij de organisatoren neergelegd, bij de UCI is niet de bereidheid om hier in (mee) te investeren. Daarom heeft de ASO hun wedstrijden – ook La Course en de Madrid Challenge – niet aangemeld voor de Women’s WorldTour. Er wordt in de kritiek op deze organisatie voorbij gegaan aan het feit dat men de afgelopen jaren wel vier grote wedstrijden voor vrouwen heeft willen organiseren. Normaal komt tv-coverage met marktwerking tot stand, namelijk omdat het grote publiek de wedstrijd wil zien. De betreffende omroep ziet de noodzaak van het uitzenden in en laat de wedstrijd produceren. Uiteraard moeten de omroepen ook de afweging maken met welk sportaanbod men hun beperkte zendtijd invult. De meeste organisatoren staan voor een onmogelijk opgave om een producent in te huren en een zender te vinden die het wil uitzenden. In het geval van de Boels Ladies Tour gaat dit dus zelfs om zes dagen. Het gaat vaak niet om de onwil van een organisatie wel om de financiële en organisatorische uitdagingen die het met zich meebrengt.”

Wat is voor de komende editie van de Boels Ladies Tour jouw oplossing?

Vorig jaar hebben we een goede oplossing gevonden door zelf met een producent in zee te gaan. De wedstrijd werd live op L1 en Omroep Gelderland uitgezonden. De NOS zond dagelijks een mooie samenvatting uit. Hiermee hebben we een groot publiek bereikt en een grote stap gezet. De drie omroepen hebben ook dit jaar de bereidheid om de Boels Ladies Tour uit te zenden. Voor dit jaar zijn we in gesprek met een producent om dagelijkse live uitzendingen te maken inclusief beelden uit een helikopter. Zo willen we de kwaliteit verhogen en is de productie geschikt om op elke zender uit te zenden. Een dergelijke productie is erg kostbaar. Op dit moment is het nog niet gelukt om de financiering rond te krijgen. We zijn met sponsors, gemeenten en provincies in gesprek om het voor elkaar te krijgen. Belangrijk is deze is dat we ook omroepen in het buitenland, bijvoorbeeld in België, bereid vinden om de Boels Ladies Tour live uit te zenden. Op die manier gaat het bereik omhoog, wat goed is voor het vrouwenwielrennen en maakt het de financiering makkelijker rond te krijgen. Welke omroepen, kranten en andere media zijn bereid om de wedstrijd live uit te zenden? Wanneer blijkt dat er voldoende vraag naar een live uitzending (zes dagen) van de Boels Ladies Tour is, zullen wij alles in het werk stellen om aan de vraag te voldoen.”

Tekst: Roy Schriemer

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl